Satsning på utveckling av unga IFK-are

2017-05-30, kl 17:02 | Dela på facebook Dela på twitter | Kategori: Ungdom | Kommentarer inaktiverade för Satsning på utveckling av unga IFK-are

För att ge unga handbollsspelare i IFK Skövde HK en bättre grund att stå på när det gäller både fysik och handbollskunskap inleds nu en grundlig satsning. Det mesta av besättningen på IFK:s Utvecklingslag samt A pojkar på ledar- och tränarsidan är stora delar färdig inför den kommande säsongen.

Det står klart att det finns många spelare som är duktiga i unga åldrar, men ju närmare Elitlaget dessa killar kommer blir det svårare att hävda sig. Det handlar också om skador, att man slutar eller byter lag.
– Detta tycker jag är synd och därför samlades hela Sport Elit- och Sport Ungdomsgrupperna för ett tag sedan, berättar IFK-ordföranden Per Andersson.
Något måste göras för att ge killarna en bättre grund att stå på och inte minst utvecklas på längre tid.

Upp till B-pojkar är det idrottslek och andra aktiviteter som gäller. Därefter blir man A-pojk och därmed lite tuffare. A-pojkar kommer att få känna på juniorträning och juniorer kommer få känna på elitlagets träningar utifrån individens utveckling, vilket innebär en viss rotation för spelarna. Detta för att få känna på olika nivåer.
Pojkar 01 och 02 kommer att ha separata träningstrupper men också ett samarbete.
Fysträning har hög prioritet och gäller för både A-pojk och juniorer. Målet är att alla ska få ett individuellt fysprogram.

Per Andersson kommenterar:
– Det kommer inte att klaffa direkt, men målsättningen är att killarna ska kunna träna lite längre med sina kompisar liksom att få prova på en högre nivå. Samtidigt ska tryggheten att få misslyckas finnas och att alla ska kunna få en ny chans om det behövs.

Detta är första versionen som nu startas. Påbyggnad med riktiga fysprogram ska sedan ske så ungdomarna tränar rätt från början.
– Vi kommer jobba fram fysprofiler och utbilda ledare. Allt hinns inte och vi kan inte finansiera detta ännu, men många små steg blir till slut en lång sträcka och vi vet var målet ligger, sammanfattar Per Andersson.

 

Ledarbesättningen

Kommande säsongs ledarbesättning börjar nu ta form. Mats Ljungqvist blir huvudansvarig för Junior- och Utvecklingslaget. Mats coachar tillsammans med Andreas Agerborn som även är assisterande tränare i Utvecklingslaget.
Patrik Liljestrand och Klas Wahlström från Elitlaget finns också med. Klas ska vara mer delaktig i träningen och får ett större ansvar för de yngsta spelarna som kommer träna med Elitlaget.

Fredrik Sääf är ansvarig för Junior Elit-matcherna samt spelarrotationen mellan Junior och A-pojk. Sääf tränar Juniorerna tillsammans med Mats Ljungkvist, Andreas Agerborn och Bosse Jensen. Lagledare och administrativt ansvarig blir Per Kronberg.
Mikael Lideskär är ansvarig för A-pojkar 01 och Henrik Andersson ansvarig för A-pojkar 02.
Robert Elovsson blir målvaktstränare samt lagledare och administrativt ansvarig för 02.
Stefan Magnusson och Johan Martinsson kommer att ansvara för fysträningen för juniorlaget. Magnus Hultberg kommer ansvara för fysträningen för 02.

Det som återstår gällande ledarbesättning är att stärka upp med fler ledare runt A-pojkar 01 där Magnus Hultberg initialt kommer att bistå med fysträningen.

 

Utveckla elitspelare

Mats Ljungkvist blir alltså huvudansvarig för Junior- och Utvecklingslaget.
Efter USM-slutspelet nyligen där IFK:s A-pojkar blev fyra fanns en liten besvikelse.
– Vi har dock gott om lovande killar och vår satsning på att utveckla elitspelare fortsätter med oförminskad hastighet, säger Mats.

 

Bengt Andersson