Parahandboll nyhet i Skadevi cup

2018-06-27, kl 8:45 | Dela på facebook Dela på twitter | Kategori: Cuper | Kommentarer inaktiverade för Parahandboll nyhet i Skadevi cup

Vid Skadevi Cup i november kommer IFK Skövde Handboll kunna presentera Parahandboll. Det är handboll för personer med funktionsnedsättningar och spelas i två olika klasser – en rullstolsklass för personer med fysiska funktionsnedsättningar som gör att man i sin vardag är beroende av rullstol och en klass för gående för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Projektledare för Parahandboll inom Svenska Handbollförbundet är Peter Svensson som nu varit på besök i Skövde inför att Skadevi i höst kommer införa de två klasserna för unga handbollsspelare med funktionsnedsättningar.

-Skadevi cup är en erkänt väletablerad handbollscup i Sverige och vi är glada över att IFK Skövde tackat ja till att bli arrangör. Förutom Skadevi Cup kommer  Parahandbollen medverka i  Partille Cup och Lundaspelen, berättar han.

IFK Skövdes Peter Larsson och Mikael Samuelsson tvekade aldrig när förfrågan kom.

-Det är så tydligt en verksamhet som stämmer in på IFK:s värdegrundsarbete där vår målsättning är att alla ska kunna spela handboll, säger Mikael Samuelsson.

I öppningsturneringen kommer  6-8 lag bjudas in att spela Parahandboll vid Skadevi cup. Det är viktig att börja i mindre skala så att alla får chansen att jobba in sig i de nya tävlingsklasserna. I rullstolsklassen kommer också truppen att presenteras inför EM i Portugal som är i början på december 2018. Matcherna kommer spelas i Arena Skövde under fredag eftermiddag och lördag förmiddag. Ungefär 100 spelare och ledare är engagerade i Parahandbollen under Skadevi.

-Vi ser inga problem utan bara möjligheter och är stolta och tacksamma över att vår cup har den dignitet att den kan komma ifråga för att vara med och utveckla Parahandboll, säger Peter Larsson.

IFK Skövde ser stora fördelar med att kunna vara med och utveckla Parahandbollen. Den drivs av Svenska Handbollförbundet och syftet är att kunna vidareutveckla en bollverksamhet för människor med olika funktionsnedsättningar. Förhoppningen är att introduktionen av denna handbollsform kommer att ge ringar på vattnet och göra att det kan komma igång en verksamhet för funktionsnedsatta i Skaraborg.

-Vi hoppas kunna starta ett samarbete mellan oss och andra handbollsföreningar i Skaraborg och på så sätt hitta möjligheter att få igång en fungerande verksamhet där vi kan gå vidare med vår målsättning att våra föreningar driver verksamhet där handboll för alla kommer i fokus.

Konvent i Skövde

Lördag och söndag under Skadevihelgen i Skövde kommer Svenska Handbollförbundet att genomföra ett Parahandbollkonvent. Verksamheten har fått projektmedel från bla Svenska Postkodstiftelsen och hur dessa medel kommer att användas för att utveckla Parahandbollen blir en av tre teman för konventet där olika handbollsdistrikt och föreningar kommer bli inbjudna.

Huvudsyftet med SHF olika projekt är att utveckla handbollen för personer med funktionsnedsättningar och göra verksamheten till en självklar del av svensk handboll.

Peter Svensson avslutar med kommentaren, -Vi gör inte projektet bara för personer med funktionsnedsättningar utan också tillsammans med, viktig att lyfta fram förebilder till att inspirera fler att bli en del av Svenska Handbollförbundets handbollsfamilj.

Bildtext:

IFK:s Mikael Samuelsson, projektledare Peter Svensson och IFK:s Peter Larsson hade många saker att diskutera inför Parahandbollens introduktion i Skadevi cup i höst.

Text: Annika Andersson
Foto: Bengt Andersson