Säker IFK-seger i derbyt

2018-11-29, kl 21:52 | Dela på facebook Dela på twitter | Kategori: Senior | Kommentarer inaktiverade för Säker IFK-seger i derbyt

Toppmöte, derby och storpublik.

Och hemmaseger.

Och på nytt visade Jack Thurin fin form.

Med tio mål var han matchens vassaste målskytt.

 

IFK visade återigen att årets upplaga är högintressant. Alingsås, som inför torsdagens västsvenska derby körde över Kristianstad (de senaste fyra årens SM-guldmedaljörer), fick sig nämligen en riktig omgång i Arena Skövde. Det blev hela 33–25 (15–9) i hemmafavör.

Blåvitt täppte igen målet från start även om matchens inledning blev ganska målrik.

Just försvarsspelet blev nyckeln till IFK:s sjunde hemmaseger (och andra mot Alingsås i höst).

Vid förra Alingsåsmatchen satte Kristian Svensson sju mål, den här gången satt han dock på bänken skadad. Svensson fick ändå en stor applåd innan match eftersom han noterades för sin 300:e match i IFK-tröjan.

Också gästerna saknade en vass målskytt i Felix Claar. Båda lagen saknade dessutom var sin rutinerad försvarsspelare i mittförsvaret.

IFK var i förarsätet från start, men det var först under den första halvlekens avslutande del som rycket kom. Hemmalaget gick från 10–9 till 15–9 efter över åtta mållösa AHK-minuter innan pausvilan.

Alingsåstränaren Mikael Franzén tyckte dock att matchen rann ifrån dem redan efter dryga kvarten, vid ställningen 6–6.

– Det var klasskillnad hela vägen från 6–6, menar Franzén. Det finns inga undanflykter och Skövde är ett bra handbollslag.

I den andra halvleken försökte Alingsås, men var aldrig riktigt nära att hota IFK.

– Vi hade för dåligt försvars- och målvaktsspel. Vi fick hela tiden jaga och vi går på saker som vi inte ska göra. Upp som en sol och ner som en pannkaka, det är klart att man är besviken, säger Franzén.

Målvaktsspelet var betydligt bättre hos hemmalaget och när IFK-tränaren bytte ut Marcus Holmén (vid ställningen 25–21) till förmån för Pål Ahlmark fortsatte han på samma sätt som Holmén med flera räddningar när Alingsås försökte komma närmare i målprotokollet.

– En solid, som man säger i Norge, insats i försvar och anfall. Vi hade det lite lättare i försvaret när Claar (63 mål) saknades, men det är egentligen ointressant. Vi spelade bra, säger Jonas Wille som återigen framhöll laget.

Mittsexan Bård Egil Tobiassen är också han imponerad av lagsammanhållningen.

– Kul att få spela i ett annat land och känna på lagkulturen. Det är unikt det jag upplever här, säger Tobiassen som har ett korttidskontrakt med IFK i Rex Bloms frånvaro.

Ringrostigheten verkar ha släppt lite hos norrmannen som också hann med ett mål framåt.

Ska vi snacka målgörare ska vi snacka Jack Thurin som utsågs till bästa IFK Skövde-spelare. Han räddade en IFK-poäng mot Ystad senast med mål i slutsekunden. Nu, mot Alingsås, gjorde han tio och har därmed gjort över 200 mål för de blåvita.

– Så många mål har jag inte gjort i handbollsligan tidigare. Det är roligt när det går bra. När man får bra passningar är det lätt, säger han.

IFK-segern innebar att laget passerade Alingsås i tabellen upp på en (temporär?) andraplats.

Nästa match för IFK Skövde är mot Eskilstuna Guif borta på onsdag.

Söndagen den 9:e december väntar sedan Lugi i Arena Skövde i en match där IFK:s sponsorer står för entrén så den som vill vara säker på att få en plats måste se till att komma i tid.

Räkna med lapp på luckan.

 

Matchfakta

IFK Skövde–Alingsås HK 33–25 (15–9)

Målen, IFK: Jack Thurin 10, Rasmus Wremer 6, Christopher Hedberg 5, Matias Helt Jepsen 5, Richard Hanisch 3, Adam Samuelsson 3, Bård Egil Tobiassen 1.

Alingsås: Johan Nilsson 6, Mishels Liaba 6, Niclas Barud 4, Samuel Lindberg 3, Tobias Sandberg 2, Benjamin Helander 1, Alexander Regen 1, William Andersson Moberg 1, Andreas Berg 1.

Utvisningar, IFK: 3×2 min.

AHK: 2×2 min.

Domare: Mattias Wettervik och Mirza Kurtagic.

Publik: 2 031 personer (säsongsbästa)

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström