Wille har ordet

2018-12-06, kl 11:34 | Dela på facebook Dela på twitter | Kategori: Senior | Kommentarer inaktiverade för Wille har ordet

Nu är det tätt mellan matcherna i Handbollsligan. Efter IFK:s besök i Eskilstuna i veckan är det dags att hälsa Lugi Handboll – och inte minst den stora publiken som bjuds på entré av sponsorerna – välkommen till förhoppningsvis en ny handbollsfest i Arena Skövde. IFK-tränaren Jonas Wille ser fram mot en ny kamp.

 

– Det blev storförlust mot Eskilstuna Guif senast. Vad är receptet för att glömma den matchen och komma fullt laddade till nästa fight bara några dagar senare?

– Efter ett sådant tapp och prestation är vi väldigt missnöjda. Då är vi glada över att få möjligheten att rätta till kommer väldigt snabbt och alla i laget har sår i kropp och själ när man presterar under pari. Motivationen för revansch kommer väldigt naturligt. Man önskar skifta från den negativa känslan till den härliga vinnarkänslan så fort som överhuvudtaget är möjligt.

 

– Nu är det Lugi som står för motståndet – kanske Handbollsligans allra bästa lag just nu. Senast vann Lundalaget imponerande med hela 32-21 mot Ystads IF. Hur ska ni stoppa Lugis segerrad?

– Först och främst måste vi ha kvalitet på vår energinivå och duellspel i försvaret i förhållanden till matchen mot Guif. Det blir helt klart vårt viktigaste fokusområde.

 

Även om det blev förlust i veckan så finns det väl mycket att ta med sig från matcherna i Arena Skövde denna höst. Senast hade vi en imponerade stor och säker seger mot Alingsås.

– Ja, vi har ju fortsatt gjort en bra säsong hittills – och på hemmabanan är vi fortfarande felfria. På bortaplan måste vi bli mycket mer stabila. Man ska heller inte glömma att vi är ganska tidigt i ett relativt färskt projekt med många ändringar på kort tid. Att prestationerna svänger lite är ganska naturligt. På hemmaplan har vi extremt bra intensitet. Det ska vi försöka att upprätthålla hela säsongen men också ta med oss på bortaplan.

 

-Skador och sjukdomar ställer till det för alla lag. Hur hanterar man situationer där startuppställningen är osäker in i det sista?

– Man kan bara ägna energi på det man kan göra något åt. När någon är borta från träning eller match på grund av skador/sjukdom så ”drillar” vi in en ny spelare i samma roll.

 

-Har du någon förklaring till varför det svänger så i Handbollsligan i allmänhet. Det är inte bara ni utan de flesta lag som en gång vinner stort och nästa kan förlora med stor marginal.

– Jag tror att det handlar om att i stort sett de flesta lagen har en bra första-7:a. Några lag har väsentligt bättre bredd än andra, men förstauppställningen i varje lag skiljer inte så vansinnigt mycket. Det betyder att en superinställning och insats kan utjämna den lilla nivåskillnad som finns.

 

-Publiksiffrorna har ökat i Arenan för varje match i höst. Den här gången är det fri entré och kanske en del som vanligtvis inte ser så mycket elithandboll. Något du vill framföra till publiken?

– Vi hoppas verkligen att det blir fullt och vi kan lova att vi ska ha energi och göra en maximal insats. Vi hoppas också att folk i Skövde hjälper oss till seger mot serieledaren.

 

Text Bengt Andersson

Foto Viktor Ljungström