WILLE HAR ORDET

2019-02-06, kl 15:15 | Dela på facebook Dela på twitter | Kategori: Senior | Kommentarer inaktiverade för WILLE HAR ORDET

Då var det dags att åter den här säsongen få besök av Eskilstuna Guif. Höstens drabbningar lagen emellan slutade med var sin ganska klar seger. IFK-tränaren Jonas Wille ser på förutsättningarna inför matchen.

 

-Efter VM-uppehållet har det blivit en seger och en förlust. Mot Önnered hemma var det så gott som avgjort redan före paus, medan det låste sig helt i andra halvlek i söndags mot Lugi i Lund. Hur ser du på formen efter omstarten?

-Jag tror att vår form är där den ska vara även om vi inte lyckades anfallsmässigt mot Lugi. Lugi spelade bra i det defensiva och har enligt min mening kanske det bästa försvarsspelet i ligan. Samtidigt hade vi inte vår bästa dag. På den positiva sidan hade vi bra målvakts- och försvarsspel.

 

-När Guif står för motståndet är det något som man särskilt ska se upp med? Vid det här laget känner ni ju trots allt varandra ganska bra.

-Guif har en del bra duellspelare med bra tempo och genombrottskraft. Det blir självfallet viktigt att vi vinner de individuella duellerna i försvaret samtidigt som vi lyckas kollektiv med att förstöra deras flow och rytm, något som vi vanligtvis lyckats bra med.

 

-Efter den poänggivande hösten pratar redan nu många IFK-anhängare om att det äntligen ska bli slutspel igen. Är det något ni pratat mycket om i truppen eller är det som alltid att ”vi tar en match i taget”?

-Vi pratar egentligen väldigt lite om det. Vi kör bara på med våra träningar och förberedelser som vi har gjort hela säsongen. Samtidigt tror jag att det är en generell känsla i laget att vi har stor tro på att vi skall klara ett slutspel. Något annat vore väldigt defensivt…

 

-För IFK Skövde är det ju inte bara Handbollsligan som gäller. P 18-laget klarade förra helgen att gå vidare till steg 4 i USM och har målet om nytt finalspel. Vad betyder det att ni har juniorer som tar för sig och som har ambitionen att ta plats i A-laget.  

-Det är viktigt på flera sätt. Det att juniorerna håller så pass hög nivå betyder att nivån på bredden i truppen är hög och att man hela tiden kan hämta upp spelare med potential vid skador och sjukdom. Det är också viktigt för det lokala intresset att det kommer potentiella storspelare från egen stad.

 

-Några juniorer får ju redan fått speltid även i Handbollsligan. Hur ser du på deras utvecklingsnivå under säsongen så här långt?

-Som tränare är det en evig utmaning att matcha fram talanger kontra att skapa kortsiktiga resultat. Samtidigt har man ju alltid lite dåligt samvete för att man inte alltid kan ge unga talanger gott om mycket tid på banan. En spelare som Jack Thurin har tagit stora steg denna säsong. Anfallsmässigt är han nu en profil i ligan. Försvarsmässigt har han fortfarande några steg att ta, men han jobbar seriöst och målmedvetet med det på träning. Miguel Mbumba är väl den som fått mest speltid av de andra juniorerna – och han har periodvis fått visa vad som bor i honom. Han har tagit bra steg försvarsmässigt i jämförelse med starten av säsongen. Victor Ljungkvist är tillbaka efter skador och imponerar med sin trygghet i anfallsspelet och allsidighet i försvarsspelet. Jag tror att vi får se mycket av honom resten av säsongen.

 

Bengt Andersson