Dramatik och IFK-seger

IFK Skövde kan sämst bli trea. I en mycket underhållande och spännande match blev det hemmaseger, 30–29, mot topplaget Ystads IF.

Klart med en toppfyra-placering eller inte? Det var frågan när Ystads IF gästade Arena Skövde på torsdagskvällen i en match där IFK Skövdes sponsorer bjussade på entrén.

Det var IFK Skövde som hade ett målmässigt försprång i princip hela den första halvleken. Gästande Ystads IF var målmässigt ikapp vid tre tillfällen, 8–8, 11–11 och 14­­–14. Däremellan hade IFK som mest en tremålsledning. IFK Skövde hade ett ypperligt läge att gå ifrån i slutet av den första halvleken då laget fick spela sex mot fem i fyra minuter sedan Anton Hallbäck blivit utvisad. Det överläget vann IFK, men bara med ett mål och det var just den marginalen (15­–14-ledning) hemmalaget hade med sig ut i omklädningsrummet.

Den andra halvleken präglades av en rejäl tempohöjning som gynnade IFK Skövde inledningsvis och som snabbt bara fram laget till 18–15-ledning. Då tog Ystads tränare Jerry Hallbäck timeout samtidigt som publiken tände till på allvar. Utvisningarna duggade tätt och där det utdelades två röda kort. Först var det Christopher Hedberg som fick rött kort direkt. Senare var det också en Ystadspelare som fick rött kort (efter tre utvisningar).

IFK Skövde hade 25–22 och 26–23, men med tio minuter var det helt utjämnat efter tre raka mål av Ystads IF. Lagen följdes åt till 27–27. Gästerna hade sedan ett jätteläge att ta ledningen för första gången i matchen genom Johan Dahlin, men Marcus Holmén räddade.

– Vi hade chansen där, men vi har alldeles för många tekniska fel, säger gästernas Kim Andersson.

Ett böljande spel och räddningar åt båda håll (sju mållösa minuter) gjorde att matchens avslutning blev oerhört spännande. Och när Rasmus Wremer skulle lägga straffen blev det alldeles tyst, precis som på cirkus, innan jublet efter ledningsmålet bröt ut.

Med 40 sekunder kvar var det helt jämnt 29–29 och IFK boll… Kristian Svensson satte 30–29 med 23 sekunder kvar… Ett mål som visade sig bli segermålet.

Ystad hade ett riktigt bra kvitteringsläge, men Marcus Holmén räddade och IFK höll undan.

– Det var extremt tajt och när vi ska koppla greppet gör vi tekniska fel, säger IFK Skövdes tränare Jonas Wille som konstaterar att flera av spelarna inte kom upp i nivå.

– Men de kommer tillbaka och går ut och för det riktigt bra och vill vara matchvinnare. Det är extra starkt, tycker Wille.

Ystadtränaren Jerry Hallbäck var inne på samma resonemang.

– Vi har lite lägen i slutet, men Holmén får göra en del för lätta räddningar. Vi fick slita mycket för målen. Men vi har några nivåer till, varnar han inför det kommande slutspelet.

Jack Thurin, i veckan uttagen till landslaget, visade att uttagningen inte var någon slump. Han utsågs, helt riktigt, till bästa blåvita spelare. Samma utmärkelse gick i Ystad till storspelaren Kim Andersson. De båda har för övrigt samma position i landslaget (höger nio).

– Det är bara att lyssna och lära. Det är inte mycket som toppat den här veckan, säger 19-åringen.

Landslagskollegan, som fyller 37 år i höst, har rutin i massor.

– Men som Jack spelade i dag behöver han inga tips, säger Kim och syftar förstås på de nio mål som Jack sänkte Ystad med.

– Det är spännande med unga spelare som kommer upp och kan man hjälpa dem så är det bara positivt. Jag fick själv bra feedback när jag var i den åldern.

Matchen bjöd på riktigt bra underhållning och var spännande ända in i det sista. IFK Skövde tog i och med segern över andraplatsen i tabellen från Malmö. Just Malmö väntar på bortaplan i handbollsligans sista omgång på måndag. Poäng där och laget slutar tvåa annars blir det en tredje plats. Oavsett resultatet i Malmö har IFK säkrat en eventuell avgörande kvartsfinalmatch i Arena Skövde.

Matchfakta

IFK Skövde–Ystads IF 30–29 (15–14)

Målen, IFK Skövde: Jack Thurin 9, Rasmus Wremer 5, Matias Helt Jepsen 4, Kristian Svensson 4, Christopher Hedberg 3, Victor Ljungkvist 2, Axel Franzén 2, Erik Sääf 1.

Ystads IF: Ludvig Hallbäck 8, Kim Andersson 5, Mario Lipovac 5, Hampus Andersson 4, Anton Hallbäck 2, Jonathan Svensson 2, Erik Forsell Schefvert 2, Linus Andersson 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 3×2 min.

Ystads IF: 5×2 min.

Domare: Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

Publik: 2 192 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström