Dramatisk uddamålsförlust för IFK mot Ystads IF

När resultattavlan efter 52 minuter visade 16-20 var det nog ytterst få av de 1647 åskådarna som trodde på IFK-poäng. Ystad hade varit i förarsätet i stora delar av matchen där stolpar, slarv och domslut hade satt stopp för IFK att ta sig tillbaka in i matchen. Men handbollens charm är just att ingenting är givet och ett desperat kämpande IFK lyckas ändå få chans till poäng i ett sista anfall. Ett vilt krigande Ystad och ett tveksamt domslut gör dock att kvitteringschansen rinner ur händerna och Ystad kunde tillfoga IFK deras första hemmaförlust i år och vinna med 22-21.  

Dagens båda lag kom annars till match med helt olika förutsättningar. IFK med två meriterande bortasegrar i bagaget, medan Ystad kom med en tung uddamålsförlust mot Lugi senast. Skövde startade också matchen klart bäst, med bl.a. två vackra kantavslut av Tobias Rosengren gick IFK fram till en tidig 3-1-ledning. Ystad anförda av Kim Andersson ville dock annorlunda. Mål och assist av den mångmeriterade landslagsmannen gjorde att ställningen 10 minuter in i halvleken var 5-5. Lagen följs sedan åt till 8-8, mest nämnvärt under denna period är att ett fantastiskt vackert underarmsskott av Victor Ljungqvist och att Mattias Helt Jepsen här åkte på en olycklig smäll. En smäll som tyvärr gjorde att den duktig mittnian var indisponibel för spel under hela andra halvlek.

Vid 8-8 börjar en lång sekvens av relativt hafsigt spel från båda lagen, främst dock från IFK:s sida. Detta gynnar Ystad mest och man håller IFK mållösa i över 11 minuter. Ystad tränare Jerry Hallbäck menade på den efterföljande presskonferensen att den främsta orsaken till detta var att vi fick stopp på IFK:s skytte. Något som Jonas Wille höll med om, vi är inte nöjda med vårt anfallsspel. Vi kommer inte förbi deras förstagubbe i 1 mot 1-spelet, vi är heller inte tillräckligt desperata. Hatten av till Ystad som får träff på oss i försvaret och lyckas med deras matchplan fortsätter Skövdetränaren.  En annan stor anledning var Ystads målvakt Erik Hvenfelt, som både under denna period i matchen i övrigt var mycket duktig. IFK går till pausvila med fyra måls underläge och endast nio gjorda mål.

I andra halvlek börjar IFK optimistiskt, anförda av Rickard Hanisch som med Mattias skadad tog ett stort ansvar. Två läckra genombrott av nämnde Hanisch gör att IFK vid 13-14 bara är en boll ifrån. En lyckosam timeout och tvivelaktig utvisning för IFK gör att Ystad åter igen kan springa ifrån till 13-18. En övertag som Österlenlaget håller fram till att det då är åtta minuter kvar. Men handboll är handboll och IFK ger aldrig upp och när Fabian Norsten bestämmer sig för att stänga butiken helt så kan IFK arbeta sig närmare och närmare. Fabian Norstens är inhopp är för övrigt lysande, han har 50 i räddningsprocent i andra halvlek. Alltid kul att rädda bollar menar en blygsam Fabian Norsten, viktigt att ha två målvakter som är igång, framförallt om man ska gå långt i ett slutspel i framtiden fortsätter Norsten. Han väcker IFK som börjar spela mer och mer desperat, något som har varit IFK:s signum de senaste säsongerna.

Avslutningen blir sedan högdramatisk, snabba kontringsmål av i tur och ordning Rosengren, Hanisch och Kristian Svensson gör att IFK med 1:30 kvar är uppe i bara ett måls underläge, 21-22. När sedan i nästkommande Ystadanfall Fabian Norsten gör en helt osannolik dubbelräddning, den sista på ren fotbollsmaner när mittsexans Mario Lipovacs har öppet mål, visste jublet i Arena Skövde inga gränser. IFK:s avslutande anfall blir dock en rejäl antiklimax, Beck Hansen får i anfallet en tydlig knuff och ramlar på bollen. Istället för att blåsa frikast till IFK, blåser man mot Beck Hansen, ett ytterst tveksamt domslut. Istället för chans till poäng blir det istället Ystads boll, en boll som de lyckas hålla matchen ut. Skövdetränaren ville inte förringa Ystads insats, men medgav att det från hans position såg ut som en ganska klar knuff. Å andra sidan skall vi inte sätta oss i sådana situationer så att just sådant som t.ex. ett domslut blir avgörande, avslutade Wille. Willes kollega i Ystad, Jerry Hallbäck, valde att fokusera på att man nu studsat tillbaka efter förlusten mot Lugi senast och att man kunde vända hem med två poäng från en av seriens svåraste bortamatcher.

För IFK:s del väntar nu Kristianstad och Önnered borta innan det är dags för nästa hemmamatch den 30:e oktober i Arenan då Sävehof kommer på besök.

Matchens lirare, IFK: Fabian Norsten – Tobias Rosengren (ICA MAXI-priset)

Matchens lirare, Ystad: Erik Hvenfelt

MATCHFAKTA

IFK SKÖVDE – YSTADS IF HF 21–22 (9-13)

Målskyttar, IFK:

Richard Hanisch 7, Tobias Rosengren 4, Rasmus Wremer 3, Dan Beck Hansen 2, Victor Ljungqvist 2 Kristian Svensson 2 och Jack Thurin 1

Målskyttar: Ystad: Jim Andersson 6, Hampus Andersson 5, Ludvig Hallbäck 3, Jonathan Svensson 3, Kim Andersson 2, Herman Hugosson 1, Jakob Nygren 1 och Lasse Balstad 1

Utvisningar, IFK: 1 x 2

Utvisningar Ystad: 3 x 2

Domare: Mohamed Abdulkadir och Johan Gedda

Publiksiffra: 1647 personer

 

Text: Andreas Arvidsson

Foto: Viktor Ljungström