IFK nu även en vinnare i slutspelet

Efter en onödigt spännande avslutning blev det till slut IFK-seger i kvartsfinalmatch 1 mot Lugi. Segerresultatet skrevs till slut till 27-26, där den för dagen 2147 stycken röststarka publiken drog en suck av lättnad när slutsignalen ljöd. Lugi stal nämligen bollen med sekunden kvar, men hann inte få till ett kvitteringsavslut.

Att de drygt 2 000 åskådarna fick se en spännande match rådde det inget tvivel om. ”Vi får ju faktiskt chansen till oavgjort” påpekade Lugi:s tränare Tomas Axner på den efterföljande presskonferensen. Att Lugi skulle få det, var det nog ingen som trodde efter den första halvleken. IFK som inte spelat en slutspelsmatch sedan 2008, visade inga som helst prov på slutspelsnerver. Efter fem trevande första minuter, bjöd sedan IFK på sina kanske 20 bästa minuter den här säsongen. I mål var Markus Holmen smått fenomenal, Holmen räddade straffar, frilägen, linjeavslut, kantavslut och han höll Lugi:s storstjärna Alfred Jönson, 188 mål i grundserien och etta i MEP-ligan, mållös matchen igenom. Framåt firade IFK:s anfallsspel stora triumfer, Matias Helt Jepsen visade åter igen upp ett brett register. Jepsen visade vägen med genombrottsmål, avstämda skott, viljemål samt spelade fram sina lagkamrater till enkla avslut. När sedan Jack Thurin också började leverera och visa varför Kristian Andresen tagit ut honom i landslaget, såg det synnerligen väldigt ljust ut med för IFK. Halvtidsresultatet skrevs till 12-7, efter att IFK bitvis stängt igen helt defensivt.

IFK:s tränare Jonas Wille menade även han att det var lagets bästa halvlek för säsongen. Lugi prövade allt, spelade 7 mot 6, bytte positioner, bytte målvakt, men inget hjälpte. Uppbackade av sin hemmapublik, till dagen förädlat av en klack bestående av spelare från IFK:s ungdomsakademi, så var det bitvis nästan karnevalsliknande scener som utspelade sig. ”Att vi undvek att göra misstag i vårt anfallsspel och på så sätt förhindrade Lugi:s kontringar var en orsak till vår utmärkta första halvlek, sen hade vi ju Markus också” menade Matias Helt Jepsen. ”Ja, det gick bra, jag fick bra hjälp av försvaret och vi hade gjort vår analys väl, summerade Holmen själv. Statistiken visade nästan overkliga 67 i räddningsprocent på Holmen.

I andra halvlek var egentligen Lugi aldrig nära. IFK var i halvleken hela tiden i ledningen med tre till fem mål. Framförallt firade linjespelaren Axel Franzén stora triumfer med sina sju mål. Fast IFK drog på sig en mängd utvisningar och Matias Helt Jepsen fick alla för en sekund att sätt andan i halsgropen när han landade fel i en duell och linkande fick ledas ut så kom Lugi inte närmare. När Franzén både gör 24-20 och 25-20 och Matias Helt Jepsen 27-23 med bara dryga minuten kvar kändes matchen i princip klar.

Lugi gör dock en sista desperat chansning och går ut i man-man försvar. Chansningen höll på att gå hem, men närmare än 27-26 kom LUGI inte. ”Jag tyckte inte att det var så jämnt som resultatet visar, vi missar ju tre 100%-iga lägen sista minuten” menade IFK:s tränare Jonas Wille. Det jämna resultat är ”kosmetika” instämde Axner. Vi tappar matchen i första halvlek, mina killar blev tagna på sängen av IFK:s aggressivitet och den täta stämningen runt arenan, fortsatte Axner. Hemma i Lund, kommer det vara annorlunda, då växer våra axlar med 10 % avslutade Axner.

Att det kommer bli en annan matchinledning i Lund på fredag är nog något vi kommer att få räkna med instämde Matias Helt Jepsen. Jepsen som åter igen, precis som mot Kristianstad, visade vilken klasspelare han är. Jepsen som verkar höja sig ytterligare en nivå när det vankas viktiga matcher och slutspel. ”Det är ju det här jag tränat för sedan jag var tre år och började spela handboll, det är ju de här matcherna man ser fram emot och verkligen vill spela. Jag tror inte jag gjort åtta mål i en match innan i Sverige, så jag är nöjd med min insats” summerade Jepsen.

Nu går som sagt slutspelståget vidare, nästa anhalt är Lund på fredag. Vill man se matchen på plats i Lund anordnar supporterklubben bussresa dit. Läs mer om detta på IFK:s hemsida.

Torsdagen den 4:e april är det sedan åter dags att ta plats i Arena Skövde klockan 19.00 då det är dags för kvartsfinal 3. Väl Mött.

 

Matchens lirare, IFK:Markus Holmen och Axel Franzén (ICA Maxi-priset)

Matchens lirare, Lugi:Anders Hallberg

MATCHFAKTA

IFK SKÖVDE – Lugi 27-26 (12-7)

Målskyttar, IFK: Mattias Helt Jepsen 8, Axel Franzen 7, Jack Thurin 4, Rasmus Wremer 2, Victor Ljungkvist 2, Richard Hanisch, Christoffer Hedberg, Rex Blom och Markus Holmén

Målskyttar, Lugi: Lucas Pellas 10, Anders Hallberg 7, Karl Wallinius 3, Carl Möllerström 2, Hampus Nygren 2,    Markus Sjöbrink och Hampus Henningsson

Utvisningar, IFK: 5×2

Utvisningar Lugi: 4×2

Domare: Michael Johansson och Markus Winberg

Publiksiffra: 2147 personer

 

Text: Andreas Arvidsson

Foto: Viktor Ljungström