IFK-ordföranden Per Andersson blickar framåt…

En intensiv, innehålls- och framgångsrik handbollssäsong är över. Vi har ställt tio frågor om säsongen som gått och hur framtiden ser ut till IFK Skövde Handbolls ordförande Per Andersson.

Hur ser du på verksamhetsåret ur sportslig synvinkel?

-Om vi tittar på elitverksamheten först så kan vi väl inte annat än vara nöjda. Vi kom trea i serien och hade faktiskt chans borta mot Malmö att knipa andraplatsen. Kvartsfinalen mot Lugi med tre raka vinster och sedan hade vi fyra semifinalmatcher mot Sävehof med sin slutspelsrutin. Trots att vi inte vann måste det ses som en framgång. Att det dessutom spelades en riktigt publikfriande handboll från match ett så kan vi inte annat än att vara nöjda.

Din kommentar om samma period ekonomiskt sett?

-När vi presenterade Elit 2020-satsningen satte vi även ett ekonomiskt mål  som säger att 15 procent av vår omsättning ska vara eget kapital. Det finns fyra faktorer som påverkar detta. Det är samarbetspartners, publiken och Skadevi som inkomster samt vilka utgifter vi har.

Här har alla dessa faktorer gått bra. V har fått in lite mer än budget på inkomstsidan och hållit kostnadssidan. Detta gör att vi kommer att presentera att bra resultat på årsmötet den 11 juni.

 I december 2015 stod IFK Skövde Handboll inför ett akut konkurshot. Vilka faktorer är det i första hand som bidragit till att föreningen tagit sig ur krisen?

-Vill ju helst titta framåt och se vad vi kan göra bättre. Ska vi säga något så är det att vi var i ett väldigt utsatt läge. Vi satte en plan, presenterade den och redovisade hur allvarligt läget var för hela näringslivet och inte minst alla ledare och funktionärer. Alla förstod då att det var allvar.

Det som sedan hänt är lite av en framgångssaga som så många ska ha sin del i. Här har verkligen alla ställt upp trots kanske en del tuffa beslut. Det var ändå nödvändiga åtgärder om vi skulle klara detta.

Men det handlar även fortsättningsvis om att slaviskt följa upp inkomstsidan, inte på årsbudget utan att varje dag ha kontroll och jobba med inkomsterna för att sedan kunna växa som förening.

I IFK:s egen Vision 2022 sägs det bland annat att målet är att skapa Sveriges starkaste handbollsmärke. Vad återstår för att nå dit?

-Massor, men vi vill ju nå dit och då gäller det inte bara att ha ett elitlag som tillhör topp fyra några år. Det gäller att ha en bredd där vi börjar i Handbollsskolan med att utbilda våra ledare och hela vägen upp till elitlaget. Det handlar om att jobba med våra värdegrunder. Det handlar om en ekonomi som speglar den verksamhet vi har och dom mål vi sätter i framtiden.

Här har vi nått en bit på vägen, men bland annat måste vi ha en organisation på kansliet som hinner med att göra allt som kommer krävas. Vi har marknad, ungdom och Skadevi som växer. Det kommer krävas mer och då följer ju ekonomin med. Att bli lite bättre på varje punkt innan vi är där är väl det enkla svaret. Dom som jobbar med det idag gör ett kanonjobb, men när tid är en faktor så måste den fördelas på fler.

Nu när ekonomin är i balans kommer IFK då att satsa på fler spelare utifrån?-Detta är egentligen en fråga som Uffe Mats och Jonas ska svara på, men målet är ju aldrig att köpa in kompetens. Den skulle vi vilja plocka ur egna leden varje år. Det skulle vara helt unikt och väldigt svårt, även om vi har en väldigt bra ungdomsverksamhet.

Sen ska vi veta att om vi värvar en spelare utifrån eller har en toppspelare från egna ledet påverkar det inte vår ekonomi. Även spelare från egna ledet vill ju ha ersättning.

IFK-ordföranden hade glädjen att signera nytt kontrakt med veteranen Rasmus Wremer i samband med en av Handbollsligans matcher i vintras. Foto: Viktor Ljungström

Elittruppen gällande både spelare och ledare för kommande säsong blev klar redan i maj. Hur viktigt har det varit?

-Det är bra. Dels kan ledarna runt laget börja planera tidigare, dels är det lite lättare för vår försäljning när vi har en mer färdig produkt att presentera.

Vad kan vi då för förväntningar inför kommande säsong?

-Det är människor vi har att göra med och vi ska sätta lagom förväntningar på framför allt elitlaget. Det är många som vill vara med och göra upp om finalplatserna.Men vi har ju en Vision om semi 2020 och varför ändra på den för att vi lyckades ett år tidigare?

I USM:s finalhelg hade IFK lag i alla tre klasserna. Vad går att göra för att utveckla ungdomsarbetet ännu mer?

-Det är något vi tittar på, men kansliet behöver få lite mer tid för att kunna hjälpa Sport/Ungdom-gruppen som är så stor del till att IFK är vad det är. Vi jobbar med ledarutveckling och vi vill att det ska bli fler runt lagen, till exempel en administratör i varje lag. Denne någon behöver inte kunna handboll utan mer vara en ordningsmänniska som hjälper ledarna på plan med sådant som är runt laget. Detta har vi redan i några lag men vi vill att det ska bli så runt varje lag. Då blir vi fler som är delaktiga till att våra barn och ungdomar utvecklas i rätt riktning.

Farmarlaget HK Skövde befinner sig längre ner i seriesystemet. Kan det vara aktuellt med en ekonomisk satsning som kan ge avancemang till högre serier?

-Vi diskuterar vad som behöver göras, men det är även en fråga om vilken tillgång på spelare som finns. Där hjälper det nog inte bara med pengar även om vi skulle tillsätta en heltidstjänst, men vi tittar på detta .

Går det att utveckla samarbetet med övriga handbollsföreningar i Skövde och Skaraborg?

-Absolut och det är ett måste. Sedan är det svårt att peka på något direkt, men att hjälpa till med utbildning av ledare, ordna talangläger och visa tydlighet med att vi som förening inte är ute efter att alla som vill spela handboll ska göra det i IFK. Vi tror på att med rätt ledare så utvecklar ungdomarna sin talang och får rätt grunder i sina moderföreningar. Där har dom sina bästa vänner och hinner med både skola och att äta och sova hemma. Sen kan det ju vara så att några vill till oss för att prova nästa steg om vi fortsatt är den förening i närområdet som spelar i högsta serien. Andra kanske inte vill satsa den tid och energi som krävs men ändå spela handboll och då  fortsätta på en något lägre nivå .

Men det finns säkert mycket att utveckla och sätter vi barnens utveckling i fokus så borde det kunna vara ganska enkelt att bli lite bättre tillsammans.

Text: Bengt Andersson    Foto i rubriken: Hans Petter Wille 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com