IFK P18 klara för USM-final

IFK-juniorerna är ännu en gång klara för sista steget i högsta klassen i ungdoms-SM. Helgens gruppspel i Kungsbacka gav tre vinster och en förlust.

– En lättnad att vi tar oss vidare tillsammans med Guif. Det är inte så självklart att nå hela vägen fram på den här nivån även om vi vet att vi har ett bra lag. Dessutom tycker jag att vi hamnade i den jämnaste och svåraste gruppen denna helgen, summerar IFK-tränaren Mats Ljungkvist.

20 kvarvarande lag skulle bli åtta inför finalspelet som avgörs i Uppsala den 3-5 maj. Blåvitt åkte till Kungsbacka och Aranäshallen med en del frågetecken i bagaget.

– Några skador och sjukdomar visste vi om i förväg. Därtill gällde det att disponera manskapet på ett vettigt sätt. Både för att orka fyra matcher på ett drygt dygn, men också för att några av våra spelare har en första kvartsfinal med A-laget mot Lugi redan måndag kväll.

Mats Ljungkvist, som coachar laget tillsammans med ytterligare fyra “farsor” (Fredrik Sääf, Bosse Jensen, Marcus Dyberg och Mikael Lideskär), visste vad som gällde. Därav lättnaden när avancemanget var klart:

– Förväntningar kan också bli en belastning om de inte hanteras på rätt sätt. Parallellt med detta som krav är juniorspel fortfarande en utbildning inför och mot större uppgifter, påminner IFK-ikonen Ljungkvist.

En kort summering av helgens matcher.

IFK- Halmstads HF 29-22 (12-13)

Blåvitt ett tag i underläge med 9-12. Men sista 27 minuterna en kross med hela 20-10 mot hallänningarna som coachades av välbekante Thomas Sivertsson. Erik Sääf 10-målsskytt.

IFK- Eskilstuna Guif 19-21 (7-10)

Undantaget 2-0 var IFK därefter hela tiden på efterkälken och i uppförsbacke. Som mest med 10-14. Tre straffmissar och även i övrigt många misstag kostade poängen. Även om kvitteringschansen fanns i sista anfallet.

IFK-Aranäs 21-15 (12-8)

Hemmalaget från Kungsbacka låg en boll efter (11-12) strax efter paus. Därefter fällde IFK:s större bredd avgörandet – trots att både Victor Ljungkvist och Miguel Mbumba saknades. 14 andra spelare bidrog aktivt. Adam Drebin sjumålsskytt.

IFK-Åhus 16-10 (6-5)

En direkt avgörande match vilket lag som skulle följa med Guif  vidare – och en mycket märklig tillställning. 2-2 efter tolv minuters spel exempelvis. Även här avgjorde bredden även om målvakten Måns Griberg och Erik Sääf stack ut på ett extremt sätt när Skövde-pojkarna ryckte från 10-9 till odiskutabel seger.

Mats Ljungkvist igen:

– Säsongen är räddad för vår del med tanke på att vi ska till Uppsala och spela om medaljerna. Mer än så här kan vi inte begära även om vi presterat bra innan med den här årskullen. Men tro inte att vi är nöjda…

Erik Sääf var helgens stora dominant med hela 26 mål på de fyra matcherna (10+6+2+8). I mötet med Åhus stänkte han in IFK:s fyra första mål, visade kraftfullt vägen, och spelade i stort sett nonstop.

– En konstig match. Det märktes att mycket stod på spel till en början. På annat sätt går inte att förklara att det står 2-2 efter tolv minuter, säger Erik.

Du tog ditt ansvar för att för denna matchen även vara utsedd till lagkapten?

– Alla tog ansvar när det behövdes som bäst.

För IFK-spelarna födda år 2000 väntar nu femte slutspelet på raken. Vänsterhänte Sääf har varit med hela vägen.

– Vårt första slutspel gjorde vi som B-pojkar. Därefter två stycken som A-pojkar och nu som juniorer för andra gången.

Ni förlorade fjolårets final mot Lugi?

– Det ger oss enbart tändvätska inför årets USM-finaler…

Erik Sääf är också en av de som ska spela kvartsfinaler med A-laget mot just Lugi med början måndag kväll. Hur trött är man på en skala 1-10 efter fyra tuffa JSM-matcher?

– Nånstans mellan 8 och 9. Men inte helt utmattad. Efter en natts god sömn är man redo igen.

IFK-truppen under helgen har bestått av 25 spelare och fem ledare. Läktarstödet av en rejält gäng med stolta föräldrar.

Utöver Blåvitt och Guif har också Lugi, Alingsås, Ystads IF, Sävehof, Skånela och OV Helsingborg kvalat in till det avslutande finalspelet.

Sedan tidigare vet vi ju dessutom att Blåvitts P16-lag också är klart för finalavgörandet i Uppsala om sex veckor.

 

IFK:s målskyttar under helgen:

Erik Sääf 26, Adam Drebin 13, Victor Ljungkvist, Isak Svarén, Daniel Björk vardera 7, Miguel Mbumba 6, Per Hedman 6, Jesper Jensen, Henrik Reisen och Herman Dyberg 4, samt Hugo Stuivers 1.

 

Text: Kjell-Ove “KOA” ANDERSSON