IFK-seger och rekordsvit

Inget lag rår på IFK Skövde på hemmaplan. Många äro de som försökt – och alla har de misslyckats. Inte heller Eskilstuna Guif förmådde nämligen att rubba hemmasviten.

Förlust borta senast mot Lugi, men i Arena Skövde radas segrarna upp. Det var en märklig match publiken fick se på onsdagskvällen när IFK Skövde jagade – och tog – den tolfte raka hemmasegern i mötet mot serietian Eskilstuna Guif.
IFK Skövde startade med Håvard Åsheim i målet, men han hade precis som bortakollegan det inte lätt och de båda lagens tränare bytte tidigt målvakt – utan någon förändring. IFK låg under ett par gånger i matchinledningen (4–5 och 5–6), men tack vare ett vasst kontringsspel med Rasmus Wremer som avslutare och ett mer varierat anfallsspel än hos gästerna gick hemmalaget från 8–7 till 13–7.
Eskilstuna Guif tog lång tid på sig i anfallsspelet och fick inga kontringar att jobba på. Lagom till pausvilan hade dock Guif fått lite kontakt igen, bland annat med den straff som fick avsluta första halvtimmens spel. IFK var i pausledning med 17–14.
– Jag har aldrig upplevt en elitmatch med tremåls ledning i halvtid utan några egentliga målvaktsräddningar, konstaterar IFK Skövdes tränare Jonas Wille.
I den andra halvleken reducerade Guif två gånger redan under inledningsminuten. Inte blev det bättre när först Richard Hanisch blev utvisad (rött kort) och strax därpå Kristian Svensson.
Men vem klev fram då?
Jo, målvakten Håvard Åsheim som var tillbaka i hemmamålet och som gjorde två viktiga räddningar.
Och hur slutade spelet i fyra mot sex?
Jo, med ett IFK-mål (och noll Guif-mål) genom Victor Ljungkvist (fram till 19–17) och jubel på läktarna bland de 1 622 personerna som hittat till Arena Skövde.
Ett par Åsheim-räddningar och ett par IFK-mål och försprånget i målprotokollet var utökat igen utan att det dock kom något avgörande. De långa anfallen, i den andra halvleken också från IFK:s sida, gjorde att klockan tickade på, vilket gynnade hemmalaget.
Lite av matchhjälte blev dock Håvard Åsheim, som räddade den straff som kunde betytt 27–25 med dryga två minuter kvar att spela och kontakt på riktigt.
– Vi hade ett bra försvarsspel, men vi fick dåligt betalt för det, säger Wille och fortsätter analysen av matchen.
– Det som är fint med laget är att spelare som inte varit dominerande i matchinledningen ändå kan kliva fram. Det var en viktig straffräddning och ett viktigt mål av Kristian Svensson (28–24).
Domarparet Michael Johansson och Markus Winberg hade ingen lätt uppgift framför allt i den andra halvleken.
– Det var många 50-50-situationer som gick till Guif, men jag kanske ändrar den uppfattningen när jag ser matchen på nytt, säger Jonas Wille.
Samma känsla som IFK-tränaren hade nog också publiken och domarduon möttes stundtals av busvisslingar från läktarhåll.

Matchen var tuff och det var många spelare som hade golvkänning med många spelavbrott som följd och klockan hann passera halv nio med marginal innan matchen var färdigspelad.
En som klarade den tuffa uppgiften bra i försvarsspelet var Victor Ljungkvist.
– Jag ville testa med honom och han stod för en viktig insats, berömmer Jonas Wille 18-åringen.
Noterbart är att IFK Skövde gjorde klart med Rasmus Wremer för kommande säsong – underskrifter som bevittnades av publiken i Arena Skövde innan matchstart. Och Wremer tackade genom att göra fem mål.
Pris till bästa spelare i IFK Skövde gick till Matias Helt Jepsen.
– Vi är glada för vinsten. Det var en konstig match där vi har kontrollen. Efter utvisningen (på Hanisch) höjdes temperaturen och det var roligt att spela, en bra fajt, säger Jepson som gärna ser att rekordsviten förlängs ytterligare.
Nästa hemmamatch för IFK är fredag 22 februari mot IFK Ystad. Däremellan väntar Alingsås borta.
I tabellen återtog IFK andraplatsen, men jagande Malmö har en mindre match spelad.
Till bästa Eskilstuna Guif utsågs Daniel Ekman.

Matchfakta
IFK Skövde–Eskilstuna Guif 29–27 (17–14)
Mål, IFK: Matias Helt Jepsen 7, Rasmus Wremer 5, Jack Thurin 5, Christopher Hedberg 3, Axel Franzén 3, Richard Hanisch 2, Adam Samuelsson 1, Victor Ljungkvist 1, Miguel Mbumba 1, Kristian Svensson 1.
Guif: Daniel Ekman 7, Fredrik Gustafsson 7, Emil Andersson 4, Jesper Lindgren 3, Emil Hansson 3, Rickard Åkerman 2, Simon Sonesten 1.
Utvisningar, IFK: 4×2 min. Guif: 1×2 min.
Domare: Michael Johansson och Markus Winberg
Publik: 1 622 personer

Text: Thomas Wedin
Foto: Thomas Wedin