Jonas Wille inför veckans Danmarksmatcher

IFK Skövde har spelat sin första träningsmatch för säsongen. Det blev 32-30 mot danska Fredericia. I veckan väntar tre matcher med danskt motstånd när IFK-truppen beger sig till Danmark. Vi ställer några frågor till IFK-tränaren Jonas Wille inför resan till grannlandet.

– Om vi ser tillbaka på första matchen. Gav den något som du inte förväntat dig?

– Jag tycker alltid att det är lite svårt att veta vad man ska förvänta sig av första träningsmatchen i och med att både vi och motståndarna är lite ringrostiga vid denna tidpunkt. Men jag tycker att det blev en fin match med en del goda situationer som vi kan bruka vidare i träningsarbetet. Missförstånd och strukturfel i försvar kan vara bra att få exempel på till videogenomgångar för att belysa vad slags struktur vi önskar att ha. På samma sätt fanns det många lyckade situationer som vi kommer att förstärka på videomöte och träning. För mig är detta kanske det viktigast med de första träningsmatcherna. De nya spelarna ska få möjlighet till att få komma in i vårt koncept.

– Utöver träningar och matcher genomför ni olika tester så här under försäsongen. Vad är det viktiga med dessa tester?  

-Vi har valt ut ett antal tester vi menar ger oss information om i vilken riktning de enskilda spelarna skall ”pushes” när det gäller den fysiska träningen. Generellt så försöker vi att utveckla en god ”relativ muskelstyrka”. Med andra ord så önskar vi att spelarna utvecklar kroppar som är starka i förhållande till sin egen kroppsvikt och därmed får goda förutsättningar till att flytta sig explosivt och snabbt. Många av våra tester ska försöka att avslöja vad slags styrketräningsmetodik man ska prioritera för varje enskild individ.

Konditionsträningen vi håller på med har som intention att göra spelarna i stånd till att klara explosiva rörelser så många gånger som möjligt i 60 minuter med hög kvalitet. Konditionstesten vi kör visar först och främst hur man klarar att återhämta sig efter högintensivt arbete.

– På onsdag står Aalborg Håndbold för motståndet. Vad vet du om det laget?

-Det är de danska mästarna från förra säsongen och som därmed ska representera Danmark i Champion League. Laget är minst lika starkt som förra säsongen, bland annat med landslagsspelare från flera nationer. En fin möjlighet att få testa oss mot dem.

– Sedan kommer Århus Håndbold och Mors-Try på fredag respektive lördag. Vad kan du säga om de motståndarna?

-Bägge dessa lag förväntas att slåss om slutspelsplatser i Danmark och befinner sig i skiktet rätt under de etablerade topplagen. Generellt så är det hög nivå på danska ligan så motståndet blir väldigt tufft.

– Vad hoppas du i första hand få ut av de här tre matcherna och dagarna i Danmark?

-Vi får först och främst kvalitetsmotstånd som kräver mycket av oss både i tempo, duellkraft och generellt kvalitet. Dessutom är det fint för motivationen att möta något annat än de svenska lagen man också möter i seriespelet.

Text: Bengt Andersson   Foto: Viktor Ljungström