IFK-seger i toppmötet mot Malmö

IFK Skövde vann på torsdagskvällen hemma mot serietvåan HK Malmö i Handbollsligans 18:e omgång. Segersiffrorna skrevs till 32-26 (17-15).

– Helt klart vårt bästa anfallsspel för säsongen sett över 60 minuter, konstaterar Jonas Wille, nöjd tränare i IFK Skövde.

IFK Skövde ligger kvar på femte plats i tabellen, men är nu bara fyra poäng efter HK Malmö. Efter en jämn första halvlek, där det bara skiljde två mål, 10-8 till HK Malmö, en enda gång, kunde IFK Skövde gå till pausvila med en tvåmålsledning, 17-15.

Det var riktigt bra anfallsspel från båda lagen under de första 30 minuterna. I HK Malmö fick Fredrik Lindahl, Daniel Ekman och Anton Blickhammar ordentligt snurr på offensiven på niometer med mycket rörlighet och platsväxlingar. Gästerna hade råd att ha så meriterade spelare som Magnus Persson och Viktor Östlund på avbytarbänken. I IFK Skövde glänste Dan-Beck Hansen på motståndarlinjen med samtliga sina fem mål under de första 30 minuterna. I slutet på halvleken kom även Richard Hanisch i gång med sitt spel från niometer. Han gjorde 15-14, 16-15 och 17-15 och gav hemmagrabbarna självförtroende inför den andra halvleken.

– Matchen står länge och väger, menar Jonas Wille.

Succe för Fabian

En viktig anledning till att IFK Skövde kunde gå till pausledning var Fabian Norsténs inhopp mellan stolparna vid 11-11. IFK-målvakten spelade ännu bättre i den andra halvleken och blev något av en matchvinnare med 48 i räddningsprocent. I den andra halvleken hade IFK Skövde hela tiden en ledning på några mål. Malmö kom aldrig närmare än ett tvåmålsunderläge (16-18 och 17-19). Hemmagrabbarna drog successivt ifrån via 24-20 och 26-22 och vid 30-24 med sju-åtta minuter kvar att spela var matchen avgjord.

– Bortamötet med Alingsås HK är tillsammans med den här matchen den bästa för säsongen, men ikväll visade grabbarna upp det bästa anfallsspelet. Vi mötte en tuff motståndare, men grabbarna ska ha en eloge för att de ändå spelade metodiskt och lugnt och var lojala mot det spel vi tränat in. Det gav bra utdelning, poängterar IFK-tränaren.

Starkt mittblock

Förutom bra anfallsspel visade också hemmalaget stundtals upp en enorm vilja i försvaret, inte minst mittblocket Dan Beck-Hansen/Rex Blom som i den andra halvleken ofta stoppade allt i sitt försvarsområde. Det var också roligt att Adam Samuelsson fick speltid, agerade starkt i defensiven och fick även göra två mål från linjen.

Extra plus förtjänar också veteranen och vänstersexan Rasmus Wremer, femmålsskytt på sju försök och kantkollegan på den andra sidan, Christopher Hedberg, tre mål på tre försök. HK Malmö, som innan förlustmatchen mot IFK Kristianstad i förra omgången, hade 13 raka matcher utan förlust, fick den här gången se sig slaget av ett bättre lag.

Stian besviken

Tränaren Stian Tönnesen var besviken:

– Jag är inte alls nöjd med uppträdandet på banan, speciellt i försvarsspelet som var för ihåligt. Dessutom slarvade vi offensivt i slutet av den första halvleken och hamnade därmed i underläge. IFK Skövde vann rättvist. Jag är inte överraskad av våra motståndare. Det är alltid tufft med en bortamatch här och spelar man inte bättre än vi gjorde i kväll, då vinner man inte.

Fredrik Lindahl, Anton Blickhammar och Daniel Ekman var bra före paus, men bäst över 60 minuter var högersexan och sjumålsskytten Hampus Olsson och den inhoppande målvaktsveteranen Oscar Jensen (44 i räddningsprocent).

IFK Skövde spelar redan på måndag sin nästa match, borta mot Helsingborg.

Målskyttar:

IFK Skövde: Richard Hansich 8(1), Rasmus Wremer 5, Dan Beck-Hansen 5, Christopher Hedberg 3, Kristian Jakobsen Stranden 3, Jack Thurin 3, Adam Samuelsson 2, Matias Helt Jepsen 2 och Rex Blom 1.

HK Malmö: Hampus Olsson 7, Daniel Ekman 5, Fredrik Lindahl 5, Anton Blickhammar 4, Otto Lagerquist 3, Kassem Awad 1 och Viktor Östlund 1.

Matchens lirare, IFK Skövde: Dan Beck-Hansen, HK Malmö: Hampus Olsson.

Publik: 1456.

Domare: Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic.

Text: Kjell E Larsson

Foto: Hans Petter Wille

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com