Oavgjort efter nagelbitare mot Sävehof

Repris på SM-semin från i våras och ytterst länge såg det ut som IFK skulle få revansch på Sävehof. Med mål från Richard Hanisch med mindre än minuten kvar såg IFK ut att dra det längsta strået i en ytterst jämn och spännande batalj. Men de regerande svenska mästarna ville annorlunda och med endast en sekund kvar kunde Sävehofs Gzim Salihi kvittera och fastställa slutresultatet till 26-26. 

Innan matchen var det i IFK-lägret mycket snack om revansch. Revansch för förlusten i SM-semin, men kanske framförallt revansch för den något mindre goda insatsen i Eskilstuna förra veckan. IFK visade också redan i början av matchen att man var taggade, främst symboliserat av nyförvärvet Dan Beck Hansen. Den danske mittsexan gjorde mål, fixade straffar och tog stürmerfoul bakåt och var den stora anledningen till att IFK hela tiden låg före i målprotokollet. Beck Hansen visade både vilja och klass när han med hängande Sävehofspelare i ryggen från sin linjeposition kunde göra både 5-4 och 6-4 till IFK knappa kvarten in på halvleken.

I Sävehof handlade det mesta till en början framåt allt om Gzim Salihi. Vänsternian gjorde Sävehof sex första mål och totalt sju i första halvlek. När en inbytt Håvard Åsheim i IFK-målet börjar med att rädda ett skott från just nämnde Salihi så blir det startskottet på en bra IFK-period. Åsheims inspirerande spel gör att IFK kan gå ifrån till 12-8. IFK har här chansen att på gå ifrån till 13-8, men en viktig räddning av Björgvinsson i Sävehofsmålet gör att halvtidsresultatet till slut skrivs till 13-11 i IFK.s favör. En ledning som kunde varit betydligt större menade Richard Hanisch på den efterföljande presskonferensen. Något som han fick medhåll av från Sävehofs tränare Kristian Berndtsson.

Andra halvlek börjar i ett något högre tempo än den första och lagen följs åt till 17-17. Vi fick inte riktigt träff på dem i försvaret menade IFK:s tränare Jonas Wille. De tryckte hårt på vår vänster 2 och vänster 3 i försvaret och fick väldigt bra betalt för det, menade IFK-tränaren. Matchen stod här i mitten av andra halvlek verkligen och vägde. Trots den för säsongen bästa publiksiffran, 1504 personer, ville inte den där riktiga intensiteten på läktarplats infinna sig. Men när Dan Beck Hansen 19 minuter in i andra halvlek åker på en tveksam tvåa och i det nästföljande anfallet Sävehofs Bogojevic på fotbollsmaner fäller Kristian Svensson, exploderar Skövdepubliken. De sista 10 minuterna av matchen blir verkligen en repris på SM-semifinalen med högt tryck på läktarna, glödande intensitet på planen och en böljande handboll. Slutspelskaraktär snackades det om efteråt i spelargångarna. Sävehof leder ett tag med två bollar, 18-20, men Skövde visar stor moral och jobbar sig inte bara tillbaka utan tar även ledningen 23-22 på straff av Rasmus Wremer.

De sista tre minuterna blir en nagelbitare, Richard Hanisch visar kyla, klass och vilja när han med tre raka IFK-mål gör, 24-23. 25-24 och med endast 18 sekunder kvar också 26-25. Ett mål som den nu smått extasiska publiken tror blir segermålet. Men de regerande mästarna ville som sagt annorlunda och med endast EN sekund kvar skjuter Sävehofs Gzim Salihi in 26-26.

På den efterföljande presskonferensen var det fullt naturligt glada miner i Sävehofslägret. ”Naturligtvis, så som matchen gestaltar sig i slutet, känns det som vi vinner en pinne idag” menade Sävehofs tränare Kristian Berndtsson. Ser man på matchen som helhet tycker jag kanske vi skulle haft två poäng, men vi är fullt nöjda med en pinne, fortsatte Berndtsson.

I IFK-lägret var det inte fullt lika muntert. Lagkapten Wremer var efteråt extremt nedstämd, ”Jag tycker inte vi får till det som vi vill ha det, känns verkligen som vi förlorar en poäng idag”. Tränare Jonas Wille var också besviken, även om han samtidigt menade att det var ett stort steg i rätt riktning jämfört med matchen mot GUIF. Richard Hanisch även han frustrerad över den tappade poängen, ”Sävehof är ju ett lag man alltid vill slå, så var det när jag spelade i RIK och så är det även här i Skövde”

Undertecknad tycker ändå att denna unisona nedstämdhet i IFK-lägret över den tappade poängen visar på extremt stor karaktär och vinnarskalle. Det signalerar att vi är inte nöjda, hemma i Arenan ska vi inte tappa några poäng. Lovar gott inför framtiden. Framtiden som närmast för IFK:s del betyder två bortamatcher mot Alingsås och Redbergslid, innan Ystads IF gästar Arena Skövde måndagen den 7:e oktober.

Matchens lirare, IFK: Richard Hanisch – Håvard Åsheim (ICA MAXI-priset)

Matchens lirare, Sävehof: William Bogojevic

MATCHFAKTA

IFK SKÖVDE – IK SÄVEHOF 26–26 (13-11)

Målskyttar IFK:

Richard Hanisch 6, Rasmus Wremer 5, Dan Beck Hansen 5, Jack Thurin 4, Kristian Stranden 3, Mattias Helt Jepsen 2 och  Kristian Svensson 1

Målskyttar Sävehof:

Gzim Salihi 10, William Bogojevic 8, Jonathan Edvardsson 4, Gustaf Wedberg 2, Stefan Sunajko 1 och Christoffer Brännberger 1

Utvisningar IFK: 2 x 2

Utvisningar Sävehof: 3 x 2

Domare: Michael Johansson och Markus Winberg

Publiksiffra: 1504 personer

 

Text: Andreas Arvidsson

Foto: Viktor Ljungström