Kanonstart av IFK, seger med 30-29

Vilken fredagsunderhållning! IFK Skövde har fått bästa tänkbara start på semifinalspelet. Stor matchhjälte i segermatchen mot Sävehof blev åttamålsskytten Jack Thurin.

Semifinalspelet är äntligen igång och IFK Skövde fick en kanonstart. Inför fullt hus i Arena Skövde, 2 372 personer, blev det 30–29 (14–12) mot Sävehof på fredagskvällen. Segern var för övrigt IFK:s fjärde mot Partillelaget den här säsongen.

Det blev en tuff och målsnål inledning på matchen, hela tiden med IFK i förarsätet men bara med som mest ett par mål. Sävehof kämpade sig hela tiden ikapp och detta trots att hemmalaget hade flera tillfällen att gå ifrån. IFK Skövde brände under den första halvleken ett par straffar och de numerära överlägen, bland annat i spel sex mot fyra, var inte särskilt lyckosamma.

Målvakten Marcus Holmén gjorde en bra första halvlek och mittsexan Adam Samuelssons första halvtimme var magnifik.

– Matchbilden blev som förväntad. Det var tajt och tufft och det smällde på lite extra. Men det blev lite luckor för mig, säger Samuelsson som stod för tre av IFK:s mål.

Försvarsmässigt höll han ihop försvaret alldeles strålande tillsammans med Rex Blom. Blom drog dock på sig rött kort i inledningen av den andra halvleken och ersattes då av Jacob Larsen.

14–12 i paus blev snabbt i upptakten av den andra halvleken till en femmålsledning (18–13). Det underläget blev för stort för Sävehof att ta in även om laget vid flera tillfällen bara var ett mål ifrån en kvittering.

– Vi försökte med 7-6-spelet men det kostade oss i stället ett par enkla mål och vi orkade inte riktigt. Jag tycker ändå vi gjorde en bra match, säger Sävehofstränaren Anders Eliasson.

I slutskedet av matchen där gästerna jagade för en utjämning så blev det större ytor för IFK Skövde och inte minst Jack Thurin. Thurin gjorde tre viktiga mål, 27–24, 28–26 och 29–27.

– Extrakul att få sätta dit de sista målen. De satte punkt på Matias (Helt Jepsen) och det öppnade upp för mig. Det var jätteviktigt att vinna den första matchen, säger Jack Thurin.

Sävehof är ett taktiskt spelskickligt lag vilket de också visade prov på mot IFK.

– De växlar ofta i försvarsspelet, men vi var förberedda, säger Jack Thurin.

Med 51 sekunder kvar att spela var den blåvita ledningen nere i ett mål (29–28), ett mål som kom bara 15 sekunder efter Thurins åttonde mål. Då förlöste Matias Helt Jepsen hemmapubliken med att sätta 30–28 innan Jonas Larholm fastställde slutresultatet med sekunder kvar på straff.

Till bästa hemmaspelare utsågs just Matias Helt Jepsen, men nämnas ska förstås Jack Thurin och Adam Samuelsson. Pris till bästa spelare i Sävehof gick till målvakten Agust Eli Björgvinsson. Matchinramningen, där också den tillresta gula Sävehofsklacken bjöd till på bästa sätt, var fantastisk. Att det blev IFK-seger gjorde förstås inte saken sämre. Kul också med alltfler blåvita matchtröjor bland publiken.

Nu väntar Sävehof på bortaplan (29/4) innan det är dags för ny hemmamatch i Arena Skövde. Boka in måndag 6 maj då den tredje SM-semifinalen avgörs.

Matchfakta

IFK Skövde– IK Sävehof 30–29 (14–12)

Mål, IFK Skövde: Jack Thurin 8, Matias Helt Jepsen 7, Rasmus Wremer 5, Adam Samuelsson 3, Christopher Hedberg 2, Kristian Svensson 2, Richard Hanisch 2, Victor Ljungkvist 1,

IK Sävehof: Jonas Larholm 6, Gzim Salihi 4, Joakim Larsson 4, Sebastian Karlsson 4, Jonathan Edvardsson 3, Vetle Eck Aga 3, Oskar Sunnefeldt 3, Viktor Ottosson 2.

Utvisningar, IFK Skövde: 5×2 min.

IK Sävehof: 6×2 min.

Domare: Niclas Widell och Jonas Åström

Publik: 2 372 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström