Tung förlust för IFK i semifinal 3

Det var med hägnade huvuden och nedslagna blickar som IFK-spelarna tackade den nästan 2 500 röststarka publiken efter matchen. Resultattavlan visade 25-28 till ett för dagen starkare Sävehof, som i princip var i ledning hela matchen igenom. IFK fick jaga och jaga, men nådde aldrig ikapp.

Att det var förväntningar i luften innan semifinal tre mellan IFK och Sävehof var en lätt underdrift, det gick nästan att ta på stämningen i Arena Skövde minuterna innan match. Det var ett sådant där tillfälle, där alla var införstådda med matchens betydelse – spelare, domare, klack, publik – ja alla. Om Barcelona är mer än en klubb, var detta mer än en match.

Matchinledningen präglades också av aningen nervöst spel från båda lagen. Det var dock Sävehof som först tog tag i taktpinnen och gick ifrån till 5-2, tio minuter in i matchen. IFK kändess tagna av stundens allvar och kanske även av Sävehofs taktik att direkt punktmarkera IFK:s spelmotor och kreativa hjärna i anfallsspelet Matias Helt Jepsen. IFK:s tränare Jonas Wille tog en tidig timeout och motdraget blev att låta Rasmus kliva in mer i banan och styra spelet samt att ta ut målvakten och spela med en extra utespelare i anfallet. Detta gav resultat, i kombination med ett tightare försvarsspel så lyckades IFK gå ikapp till 7-7, bland annat genom två vackra mål av Rasmus Wremer. Lagen följs sedan åt och när Kristian gjorde ett viljemål till 9-9, hårt tagen av Christoffer Brännberger, som efter en kortare domarkonferens ”bara” fick två minuter, var IFK och den fullsatta arenan på gång. Framförallt symboliserat av IFK:s bästa spelare under första halvleken, målvakten Håvard Åsheim som stod för många bra räddningar.

IFK lyckades dock inte ta vara på detta momentum, utan det lite nervösa och något hafsiga anfallsspelet från början av halvleken återkom och istället för ett IFK-ryck, lyckades Sävehof istället sätta halvlekens två sista mål och gå till halvtidsledning med 11-9.

Andra halvleken startade i ett betydligt högre tempo än den första och till en början byter lagen mål med varandra, hela tiden med Sävehof i tre till fyra måls försprång. Sävehof, med för dagen en spelsugen Jonas Larholm i spetsen och en effektiv Gzim Salihi som lekkamrat känns hela tiden något skarpare. Något som IFK:s Kristian Svensson höll med om på den efterföljande presskonferensen. Sävehof gör det bra, de är skarpare än oss i alla lägen idag och vinner rättvist, summerade Kristian.

IFK ger trots underläget aldrig upp, Christopher Hedberg som hade en lite motig första halvlek, tar rejäl revansch på sig själv och sätter flera svåra och viktiga lägen från sin högerkant. Men närmare än 25-26 kommer aldrig IFK. Istället för ett kvitteringsmål, drar Sävehof ifrån och gör även andra halvleken två sista mål och skriver slutresultatet till 25-28. Vi har kontroll på matchen och vi vinner rättvist menade Sävehofs tränare Anders Eliasson. Vi står upp bra och vinner man mot man-kamperna och vi har en bra målvakt som tar det där lilla extra, fortsätter Eliasson. Forne Skövdesonen, Joakim Larsson, höll med sin tränare, vi är värda segern, vi är kyligare än Skövde idag. På frågan om det är kul att spela i Arena Skövde, ler Jocke. Det här var den roligaste matchen jag spelat sen jag kom till Sävehof, det är kamp, det är stämning, det är adrenalin.

Om det var muntert hos Sävehof, var det av förklarliga skäl mindre glada miner i IFK-lägret. Det är svårt att ge ett rakt svar på varför det blir så här analyserade IFK:s tränare Jonas Wille efter matchen. Där vi under säsongen varit lugna, kyliga och effektiva, blir vi idag stressade och nervösa. Det leder till alldeles för många enkla misstag, missade målchanser och felbeslut fortsätter en fundersam Wille. Det lugnet vi har haft, framförallt på hemmaplan är borta, vi hamnar efter direkt i matchen och får jaga – kanske är det som stressar oss, summerar Wille.

Vi ger naturligtvis inte upp för detta, vi har på inga sätt resignerat, allt är möjligt, vi har två vinster borta i Partille och bara en förlust. Vi kommer vara laddade till max på torsdag menade Wille. Något som Kristian instämde i. Jag har sagt att jag tar en match i taget hela säsongen och det kommer jag fortsätta göra. Det är bara att åka hem och ladda om batterierna, nu är det allt eller inget som gäller.

Undertecknad håller med, detta är under inga omständigheter kört, det är ny match på torsdag och IFK har under hela säsongen motbevisat tvivlarna och de kommer sälja sig hänsynslöst hårt i Partille på torsdag. Allt för att få till en avgörande match fem i en fullsatt Arena Skövde.

 

Matchens lirare, IFK: Matias Helt Jepsen – Christofer Hedberg

Matchens lirare, Sävehof: August Eli Björgvinsson

MATCHFAKTA

IFK SKÖVDE – IK SÄVEHOF 25–28 (9-11)

Målskyttar, IFK: Christoffer Hedberg 6, Mattias Helt Jepsen 4, Rasmus Wremer 3, Jack Thurin 3, Victor Ljungkvist 2, Richard Hanisch 2, Rex Blom 1, Casper Ebbesen 1, Axel Franzen1, Kristian Svensson 1, och Adam Samuelsson 1

Målskyttar: Sävehof: Jonas Larholm 7, Oskar Sunnefeldt 6, Gzim Salihi 6, Sebastian Karlsson 5, Jonathan Edvardsson 2,  Viktor Ottosson 1 och Christoffer Brännberger 1

Utvisningar, IFK: 2 x 2

Utvisningar Sävehof: 6 x 2 (ett DRK)

Domare: Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

Publiksiffra: 2461 personer

 

Text: Andreas Arvidsson

Foto: Hans Petter Wille