IFK till semifinal

2 416 personer satte en enorm ljudkuliss till torsdagens kvartsfinalmatch mot Lugi. Efter 26–19 kommer nog de allra flesta tillbaka för nu väntar SM-semifinalspel för IFK Skövde.

IFK Skövde stod för en makalös vändning borta mot Lugi där skåningarna dessutom nollades den avslutande kvarten. Lundalaget hade också rejäl måltorka i på torsdagskvällen då SM-kvartsfinal nummer tre spelades. Det tog närapå tio minuter innan gästernas första mål kom i Arena Skövde. Då hade IFK gjort fyra.

Efter en kvarts spel ledde hemmalaget med 7–1 och Lugitränaren Tomas Axnér tvingades till  timeout.

– Skövde hade att aggressivt försvarsspel och vi hade panikartade avslut. Vi fick ingen ro i anfallsspelet, säger Axnér.

IFK Skövdes försvarsspel var som ni förstår alldeles bländade. Mittlåset med Rex Blom och Adam Samuelsson var rena muren och inte gick det att komma förbi någon annanstans heller. Målvakten Marcus Holmén hade hela 67 räddningsprocent första halvtimmen.

Efter den fina matchinledningen hade blåvitt en spelmässig svacka. Lugi gjorde tre raka mål, men gästerna avslutade den första halvleken med sex mållösa minuter och när Jack Thurin satte 11–5 med ett par sekunder kvar av första halvlek såg det riktigt bra ut.

– Det blev en brant uppförsbacke men när det stod 7–4 hade vi lite häng. Tyvärr brände vi en del lägen, säger Tomas Axnér.

En liknande analys gav IFK-tränaren Jonas Wille.

– Vi fick viktig träff i försvarsspelet. Trots det hade vi bara fyra, fem mål och det kändes aldrig säkert.

Tio minuter in på halvlek nummer två hade IFK Skövde drygat ut ledningen till 18–10. Men Adam Samuelsson drog på sig en utvisning, Tomas Axnér tog timeout och avståndet i målprotokollet krympte till fyra bollar (20–16). Och vis av det som hände i Lund… Då klev Casper Ebbesen och Victor Ljungkvist fram och gjorde viktiga hemmamål. Ebbesen har inte fått så mycket speltid tidigare tog nu tillvara på tillfället.

– Roligt att få chansen i en viktig match och skönt att få visa att jag kan, säger tremålsskytten.

Det blev till slut sjumålsseger för IFK Skövde och därmed tre raka segrar i kvartsfinalserien mot Lugi.

– Den första matchen och den här påminner om varandra, men den här var nivån ännu bättre i försvarsspelet vilket jag inte trodde var möjligt. Vi har visat bra moral i varje match och vi visar att vi är ett lag, säger Jonas Wille.

3–0 i matcher och landslagsuppehåll gör att det är tre veckor till nästa match.

– Nu får spelarna fyra dagar då de slipper mig, smålog Wille.

Stämningen i hallen var minst sagt hög. Det bidrog den 150 starka blåvita klacken i allra högsta grad till och totalt hade 2 416 räknats in i Arenan. Och nu väntar fler godbitar för Skövdepubliken som varit svältfödda på handbollsframgångar på herrsidan de senaste säsongerna. Vilket motstånd som väntar i semifinalspelet får vi vänta på eftersom det beror på hur det går i de övriga tre kvartsfinalerna.

– Men vi är inte nöjda. Kan vi få favör av hemmaplan i semifinal vore det inte helt fel, säger IFK-kaptenen Kristian Svensson.

Till bästa spelare mot Lugi utsågs målvakten Marcus Holmén. Mycket bra var också Rex Blom. Linjespelaren Axel Franzén utgick i bortamötet mot Lugi (ryggbesvär). Han fanns inte med i IFK:s kvartsfinaltriumf på torsdagskvällen.

IFK Skövde–Lugi HF 26–19 (11–5)

Målen, IFK Skövde: Matias Helt Jepsen 6, Christopher Hedberg 5, Richard Hanisch 4, Victor Ljungkvist 3, Casper Ebbesen 3, Jack Thurin 2, Rasmus Wremer 1, Adam Samuelsson 1, Kristian Svensson 1.

Lugi HF: Karl Wallinius 7, Hampus Henningsson 2, Anders Hallberg 2, Carl Möllerström 2, Casper Käll 2, Niclas Paradis 1, Markus Sjöbrink 1, Lucas Pellas 1, Isak Persson 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 5×2 min.

Lugi: 4×2 min.

Domare: Johan Gomér och Martin Gomér.

Publik: 2 416 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström