Stora IFK-profiler tränare utomlands

Två av de riktigt stora IFK Skövdeprofilerna från förr har i dagarna tecknat nya tränarkontrakt i handbolls-Europa. Robert Arrheniusska ingå i ledarstaben i egyptiska Al Ahly. Dawid Nilssonpresenterades i helgen som ny tränare för Stal Mielec i den polska ligan.

 

Robert Arrhenius – nyligen fyllda 40 år – var framgångsrik proffsspelare efter åren i moderklubben IFK Skövde. Det blev spel både i Danmark, Spanien och Tyskland innan han återvände till hemstaden.

Inte mindre än 192 A-landskamper står också på Robbans” meritlista. I IFK blev det totalt 125 elitseriematcher (231 mål) och 12 slutspelsmatcher (32 mål).

Säsongen 2013-14 var han tillbaka i IFK-tröjan som spelande tränare. På senare tid har vi sett ”Robban” hjälpa till med linjespel och försvar i IFK:s P 04- och P 05-lag. Senast var han med i ledargänget för IFK:s P 05-lag som var på plats i Partille cup. Sonen Theo är en av grabbarna i det laget.

Nu väntar alltså mesta egyptiska mästarlaget Al Ahly där det nyligen blev klart att Ola Lindgren blir huvudtränare. Ola och Robert har kamperat tillsammans tidigare, bland annat i tyska HSG Nordhorn 2003-06. Ola var också landslagstränare när ”Robban” gjorde sina sista landskamper. Ola Lindgren dela uppdraget i Egypten med att även vara förbundskapten för Finland.

Tränarbyte för Dawid

Dawid Nilsson kommer många ihåg från IFK:s framgångsrika år i början på 2000-talet. Den populäre polacken öste in mål. I Elitserien blev det 806 mål på 122 matcher följt av 141 slutspelmål i 23 matcher. Efter IFK-åren väntade det proffsspel i både Danmark, Spanien och Frankrike.

Dawid återvände till hemlandet och på senare tid har det handlat om tränaruppdrag för 42-åringen. Senast var det Arka Gdynia som inte klarade sig kvar i högsta serien, men nu väntar alltså Stal Mielic som har ambitioner att återvände till toppen i den polska handbollen.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström