Blandade resultat för IFK i USM

USM-helgen avslutades på söndagen i Uppsala utan medverkan av IFK Skövde i någon av finalerna.

Efter lördagens semifinalförlust för P 14-laget väntade HK Silwing i en match om placeringar 3 och 4. IFK-killarna hade egentligen aldrig någon chans och förlustsiffrorna skrevs till 13-29 (5-19).

P 18-laget fick nöja sig om en match för placering 7 eller 8. Alingsås stod för motståndet och här visades styrka genom att vinna med klara 28-20 (14-10). Ändå skönt att sluta med seger även om den inledande förlusten mot OV Helsingborg förstås fortfarande svider.

P 16-laget fick också avsluta med en placeringsmatch gällande 7:e eller 8:e plats. Alingsås stod för motståndet även här. IFK-killarna tog en säker seger som skrevs till 23-15 (14-)) och slutade alltså sjua.

Anmärkningsvärt är att P 14-, P 16- och P 18-lagen alla fick möta Alingsås HK i de avslutade matcherna på säsongen. Nu hoppas vi förstås att även A-laget ska avsluta 2018-19 med att ta sig an Alingsås…

Finaler i USM utan IFK-lag

Det blir inget IFK Skövde-lag i söndagens finaler i USM. P 14-laget avancerade längst, men förlorade lördagskvällens semifinal mot Alingsås med 13-20 (6-9).

P 16 avslutade gruppspelet med att besegra H 43 Lund med 22-14(8-8) efter att ha gjort de sista sju målen i matchen. Det blir nu en match om platserna 7-8 på söndag och då står Alingsås för motståndet.

Även P 18-laget får nöja sig med en match om 7-8. I sista gruppmatchen vann Lugi över IFK med 29-24. Den inledande förlusten i fredags mot OV Helsingborg blev mycket dyrbar och nu väntar Alingsås under söndagen för att undvika sista platsen i USM-slutspelet.

När USM fortsatte på lördagen blev det ljusning för IFK Skövde. P 14-laget är efter gruppspelet klart för semifinal senare på lördagskvällen.

P 14 avslutade gruppspelet med att klart besegra H 43 Lund med 25-16. Alfred Gustafsson blev bäste målskytt med sina elva mål. Segern innebar andraplats efter Önnered.

I semifinalen lördag kl 19.30 får IFK möta Alingsås som vann alla sina tre matcher i den andra gruppen. Den andra semifinalen spelas mellan Önnered och Silwing.

För P 16-laget har det gått trögare. Lördagsförmiddagens match mot Tyresös blev en rysare som dock IFK förlorade, 25-27. Därmed blev det klart att IFK inte har chans att gå till semifinal oavsett hur sista matchen mot H 43 slutar.

P 18-gänget tog revansch efter fredagens inledande förlust. Ystads IF besegrades med 22-19 där Miguel Mbumba blev bäste skytt med sina nio mål. Gruppspelet avslutas mot Lugi som vunnit sina båda matcher.

Olycklig start för IFK i USM

Det blev en olycklig start för IFK Skövdes alla tre lag när USM:s finalspel drog igång i Uppsala på fredagen. I första dagens sista match lyckades ändå P 14-laget att få oavgjort genom att spela 21-21 mot Malmö. Hoppet lever!

Först ut var P 14-laget som mötte Önnereds HK. Resultatet i Önnereds fördel skrevs till 22-25 efter 12-14 i halvtid. Bästa målskyttar i IFK var Theodor Lindahl och Alfred Gustafsson med elva respektive sju mål.

I samma grupp vann H43 Lund över HK Malmö med 17-16.

 

P 18-laget hade OV Helsingborg i sin första match. Segern till Helsingborg skrevs till hela 27-20 (12-7). Miguel Mbumba, 7 mål, och Erik Sääf, 5 mål, var bästa målskyttar i IFK.

I den andra gruppmatchen vann Lugi HF mot Ystads IF med 24-22.

 

P 16-laget hade att ta sig an IK Sävehof. Trots bra inledning blev det en klar seger för Sävehof. 25-20 (14-8) blev det i Sävehofs favör. Noel Litstrand gjorde sex mål medan Adam Ljungqvist och William Elovsson svarade för fyra var.

I den andra gruppmatchen inledde H 43 Lund med att vinna över Tyresö med 21-20.

P 14-laget spelade ytterligare en match på fredagen då HK Malmö stod för motståndet. Efter en mycket spännande match blev det 21-21 sedan IFK haft ledningen i paus med 10-9. Theodor Lindahl var återigen bäste IFK-måslkytt med sju mål och Eskil Larsson svarade för fem mål.

Fortsättning följer på lördagen.

Tre IFK-lag i USM:s finalhelg

Nu är det dags för finalspelet i USM. Fredag till söndag avgörs handbollens officiella svenska mästerskap för ungdomar 14-18 år. Spelplats är Uppsala där många IFK-are förutom spelarna kommer att tillbringa helgen.

 

USM spelas i olika steg över hela landet och startade redan i september. Nu är det alltså dags för steg 5 och till detta har IFK Skövde kvalificerat sig i de tre klasserna P 14, P 16 och P 18!

-Det ska bli fantastiskt häftigt. Att vi har lag i alla tre klasserna är ett bevis på att föreningen lyckats i de olika åldersgrupperna, säger ungdomsansvarige Mikael ”Smule” Samuelsson.

 

Lättnad för P 18
Att IFK:s P 18-lag skulle kvalificera sig till finalspelet är kanske inte någon stor överraskning. Dels är detta ett mycket starkt lag, dels blev det final förra året.

-Det var nog snarare en större lättnad än glädje när killarna tog sig till steg 5, säger ”Smule”.

A-pojkarna – det vill säga P 16 – har gjort en fantastiskt bra resa och överraskat positivt. Även B-pojkarna har gjort mycket bra ifrån sig och inte minst i det tuffa steg 4-spelet i Kristianstad för några veckor sedan.

 

Tuffa grupper

Naturligtvis är det tuffa grupper för alla lagen – det är ju landets bästa klubbar i de olika åldersklasserna som är på plats.

P 14 har kommit i en grupp där Önnereds HK, HK Malmö och H 43 Lund står för motståndet.

För P 16 väntar IK Sävehof, Tyresö Handboll och H 43 Lund i gruppspelet.

I den äldsta gruppen är OV Helsingborg, Ystads IF och Lugi HF som kommer att kämpa med IFK för att gå vidare från gruppen.

-Att ge sig på några gissningar hur det ska gå är nog ingen idé. Det blir inga lätta matcher när man kommit så här långt, säger ”Smule”.

Text Bengt Andersson

Foto Viktor Ljungström

 

Länkar och information

Allt om USM, från Svensk Handboll

Live score
Alla matcher går också att följa via livescore på svenskhandboll.se >>

Instagram

I år satsar vi lite extra på USM i instagram.

Följ USM på Instagram >>
#usmhandboll

Appen Gameday
USM flyttar in i appen Gameday. Vi har en fullmatad app där du kan följa ditt lag under turneringen. Här hittar du allt om lagen, spelschema med resultat och livescore från alla matcher. Sök Gameday Handbollslandslaget där appar finns för att ladda ner appen.

Iphone: https://itunes.apple.com/se/app/gameday-handbollslandslaget/id1244133994?mt=8

Android:  https://play.google.com/store/apps/details?id=se.magasinetmatch.gameday