Victor och IFK har skrivit tvåårskontrakt

IFK Skövde Handboll har skrivit kontrakt med Victor Ljungkvist, 18-åringen som nu kommer att representera sin moderklubb i ytterligare två år. Victor kommer från en riktig handbollsfamilj i Skövde och hans säger så här om kontraktet:
-Det är jätteroligt. Jag är så stolt och glad över att få representera min moderklubb de närmaste åren. Jag hoppas kunna utveckla mig som handbollsspelare i en miljö som jag trivs med och vill fortsätta vara delaktig i.
Victor har i princip haft en handboll i handen ända sedan han kunnat hålla i den. Pappa är icke okände Mats Ljungkvist, en IFK-spelare som gjorde över 300 matcher i den blåvita tröjan med 1179 mål som resultat. Det lär dröja innan Victor kan slå sin far men kanske kan det ske med hjälp av de två yngre bröderna som liksom Victor också satsar hårt på handboll i IFK.
-Jag började spela handboll så tidigt jag kunde. Samtidigt prövade jag flera andra idrotter – speciellt då fotboll. För ett par år sedan var det läge att välja och för mig var valet inte svårt. Handboll är roligast även om pappa varnade mig för att det samtidigt är en sport som har mycket stor skaderisk.
De riskerna har Victor redan hunnit uppleva. Förra våren fick han problem med sin högra axel. En skada som visade sig kräva rehabträning och avbrott i handbollsspeladet under flera månader. När han blivit återställd togs han ut till U18 EM och for på förturnering i Portugal inför EM. Där skadade han sitt ena knä. Det visade sig vara ett bakre korsband som var av och rehabiliteringen denna gång blev nästan fem månader.
-De andra åkte till EM i Kroatien och jag fick åka hem och börja försöka kämpa mig tillbaka. Det var riktigt trist, säger Victor.
I samma veva fick han problem med andnöd som visade sig var astma. Medicineringen har haft effekt och nu är Victor återställd och hoppas att inga mer skador eller sjukdomar ska sätta stopp för hans utveckling.

”Fantastiskt fotarbete”
Victors position är på nio meter där han helst spelar som mittnia. Om hans kapacitet säger IFK:s sportchef Ulf Nyström så här:
-Victor är en spelare vi tror väldigt mycket på. Efter jul har han i ligan visat prov på ett fantastiskt fint fotarbete. Både centralt som trea och som lite offensivare tvåa har han gjort det väldigt bra. Dessutom har han kommit in i ett antal matcher och gjort fina prestationer framåt. Victor har framtiden för sig om han har hälsan med sig och kan fortsätta träna och tävla som han gör nu.
Om Victor händelsevis skulle ha någon ledig tid mellan träningspass, matcher och skola, så handlar det ändå en hel del om handboll. De båda yngre bröderna – 16 och 12 år – spelar förstås också handboll så det blir en hel del matcher att titta på från läktarplats för Victor. Som storebror kan han inte sticka under stol med att det kan bli ett och annat gott råd till de yngre bröderna.
Victor Ljungkvist har som så många andra unga och lovande handbollsspelare en förhoppning om att en gång i framtiden kunna leva på sitt handbollsspel. Men dit vet han att det återstår en hel del. Närmast väntar studentexamen i vår och innan dess förstås slutspel med IFK Skövde. De två närmaste åren därefter är hans ambition att fortsätta utvecklas i den idrott som han brinner för och vill fortsätta satsa på.
Text: Annika Andersson Foto: Hans Petter Wille