Wille har ordet

Vi är inne i slutfasen av Handbollsligan 2018-19. Efter mötet söndag eftermiddag med Redbergslids IK återstår för IFK att ta sig an Sävehof borta kommande torsdag, Kristianstad hemma den 10 mars, Ystads IF hemma den 14 mars och HK Malmö den 18 mars. Det handlar alltså om idel motståndare som senare kommer att spela slutspel. Frågan till IFK-tränaren Jonas Wille handlar förstås i första hand om mötet med RIK.

– Vi måste dock börja med veckans match mot Hammarby i Eriksdalshallen. Hur analyserar du den matchen?
– En väldigt speciell match som startade som en mardröm, men vi fick ingen panik och spelarna förtjänar beröm för att de klarade att hålla huvudet kallt. Roligt att spelare som Casper Ebbesen och Victor Ljungkvist spelade så avgörande roller i matchen.

– Vad betyder det för lagmoralen att ni kunde vända stora underläge när ni tvingades spela utan flera av de vanliga nyckelspelarna?
– Det tror jag är väldigt positivt. Att fler spelare får erfarenhet och känner på att lyckas på den här nivån bidrar utan tvivel till utveckling.

– Det är tredje gången som ni tar er an Redbergslid – en seger och en förlust har det blivit. Hur ser du på förutsättningarna den här gången?
-Det är en helt öppen match – som de flesta matcherna i ligan är. En klassisk fyrapoängsmatch!

-RIK har i Tobias Thulin den målvakt med högst räddningsprocenten i ligan. Är det några av utespelarna som det finns anledning att hålla extra uppmärksamhet på?
-Tobias Johansson och Niclas Fingren är två av ligans bästa spelare. Samtidigt är Oscar Ysander på mittsex-positionen bra även i anfallsspelet. Men först och främst tycker jag att RIK har ett bra kollektiv med ett tydligt koncept och en bra moral. Det blir viktigt att vi vinner den fysiske kampen i matchen.

–Det är ju ingen hemlighet att målsättningen för alla som nu kvalificerat sig för slutspel är att komma bland de fyra – eller kanske ännu hellre bland de två -främsta när serien är färdigspelad. Hur mycket tänker ni på detta nu när vi går in i de sista omgångarna?
-Vi snackar ingenting om det faktiskt, men jag tror att alla ser en extrem motivation i att nå topp 4-positionen.

-Senast saknades Matias Helt Jepsen och Christopher ”Totte” Hedberg av olika skäl. Vad räknar du med i truppen inför den här matchen?
-I skrivande stund är det fortsatt oklart med Matias och Totte. Vi hoppas på spel men tar inga chanser.

Text Bengt Andersson
Foto Viktor Ljungström