Wille har ordet inför andra kvartsfinalen

Slutspelet är i full gång. Det blev seger med 27-26 för IFK Skövde i kvartsfinalmöte 1 med Lugi HF. IFK hade länge ledningen med tre-fyra bollar, men slutminuten blev dramatisk. Nu väntar andra matchen i serien och det är Lugi som på fredagskvällen har fördel av hemmaplan. Vi hör med IFK-tränaren Jonas Wille inför den kampen.

 

– En entusiastisk publik på över 2 000 personer och seger – det blev väl bästa tänkbara starten på kvartsfinalen. Vad var allra bäst denna måndagskväll i Arena Skövde?
– Det bästa med hela matchen var faktiskt att se hela det blå hörnet i arenan fyllt av nästan hela vår ungdomsavdelning med Edvin Gustafsson, Edvin Aspenbäck och Miguel Mbumba i spetsen. Sättet de hejade fram våra A-lagsspelare på var en fin upplevelse och säger mycket om den fina föreningskulturen som är i IFK Skövde.

 

– Du tyckte direkt efter matchen på presskonferensen att det ni presterade i första halvlek var det bästa under hela säsongen. Vad var särskilt bra rent spelmässigt?
-Försvars- och målvaktsspelet var fantastiskt bra de första 30 minuterna. Etablerat anfallsspel var också väldigt bra. Vi löste deras försvar väsentligt bättre än vi gjort i de två första matcherna. Det endaste som saknades i första halvlek var kontringsspelet.

 

– Mycket av efterhandssnacket har handlat om den dramatik som det blev i sista spelminuten där Lugi kröp nära och satsade allt på kvittering. Har ni själva berört det som hände på något särskilt sätt?
-Nej, det är egentligen inte så mycket att snacka om. Vi brände tre klara målchanser och då blev det plötsligt match igen. Lyckligtvis kom vi levande från det…

 

– I förväg var det mycket prat om Handbollsligans målfarligaste spelare Alfred Jönsson. Han gick mållös från matchen. Kan man säga att taktiken där fungerade perfekt?
-Vi träffar bra på Jönsson genom hela matchen. Vi hade lite problem med 5-6-spelet i andra halvlek så det ska vi kolla lite extra på för fredagsmatchen. Fokus på Jönsson gjorde att det blev mer utrymme för samspelet med mittsex och Hallberg. Men det är nödvändigt att prioritera tufft när man väljer sin strategi.

 

– Istället har andra stigit fram i Lugi. Tänker på Anders Hallberg förstås och inte minst Lucas Pellas som gjort 17 mål på er de två senaste matcherna. Hur ser du på det?
-Hallberg gjorde en väldigt bra match mot oss. Det är nog en kombination av att han har funnit slutspelsformen och att vi har stor fokus på Alfred. Pellas tycker jag har varit tongivande genom hela säsongen.

 

-I slutspel blir det ju matcher mot samma motstånd i tät följd. Finns det något nytt att ta fram när det gäller taktiken för att överraska motståndarna?
-Man går igenom matcherna och gör några justeringar från match till match. Men i huvudsak håller vi oss till vårt eget koncept..

 

Det var jämnt i alla fyra kvartsfinalerna i första omgången. Är det något som överraskade dig i premiäromgången?
– Det var väl ganska förväntat att kamperna skulle vara jämna. Kanske en liten överraskning att Kristianstad inte hade en klarare seger, men det var heller ingen bomb att det var jämnt även där.

Text Bengt Andersson

Foto Hans Petter Wille

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com