Wille har ordet inför kvartsfinal 3

Dags för kvartsfinal tre mellan IFK Skövde och Lugi HF. De båda första matcherna har slutat dramatiskt. Lugi var nära att kvittera i slutsekunderna i första matchen i Arena Skövde och i Lund var det IFK som vände ett stort underläge till seger. 2 -0 i matcher alltså till IFK och IFK-tränaren Jonas Wille väntar sig en ny tuff tillställning

 

– Om du ser tillbaka på de båda inledande slutspelsmatcherna och summerar vad som varit bra och vad som kanske kunde fungerat bättre. Vad har det gett för känsla?
– Vi är totalt sett väldigt nöjda med vårt försvarsspel. I match 1 så var 6-0-spelet väldigt bra. I match 2 så fungerade det ok defensivt trots att vi låg under med många mål. Huvudorsaken till att vi inte lyckades var vårt anfallsspel. Vårt 5-1-spel var däremot väldigt bra. Fint att veta att vi kan spela två system som fungerar bra defensivt. Moralen och insatsen har åter igen varit super. Spelarna gav aldrig upp och även om vi också hade lite tur och flyt de sista minuterna i Lund så ger det självfallet en härlig känsla att vinna när allt ser mörkt ut.

 

– Vändningen i sista kvarten senast har många pratat om och uppmärksammat. Hur har ni hanterat det som hände?
-Det var en absurd och overklig matchutveckling i fredags. Det viktigaste för oss att ta med vidare är att vi vinner en dag som är tung – samt att vi aldrig ger upp. Som vanligt ska vi försöka finjustera vårt spel in mot nästa match – speciellt då anfallsspelet som inte var bra nog senast.

 

– 2-0 i matcher och hemmaplansfördel. Ni tränare talar ju alltid om att ”ta en match i taget”. Kan ni verkligen bara fokusera på de kommande 60 minuterna denna torsdagskväll i Arena Skövde?
-Ja, det kan vi utan problem. Jag tror att spelarna kommer att ha en enormt skarp fokus mot denna match. Ju närmare man kommer målet desto högre blir motivationen.

 

– Publikstödet var helt fantastisk i första matchen här mot Lugi. Vad betyder det för er spelare och ledare att ha det med sig i en så här viktig match?
-Det är självfallet otroligt viktigt. Också i Lund var det ett gäng stora och små som hejade fram oss. Det sätter vi stort värde på.

 

– Ni möts nu för tredje gången på kort tid. Är det något som Lugi överraskat er med i de inledande kvartsfinalmatcherna?
-Nej, det är det väl egentligen inte. Spelmässigt så har vi fått det som vi förberett oss för. Det handlar ju mycket om att vinna de individuella duellerna för båda lagen inom det koncept man spelar. Jag tror heller inte att Lugi har blivit speciellt överraskat över vårt spel. Det handlar nog mest om att utföra sitt eget koncept tillräckligt bra.

 

-Vad känns som det allra viktigaste i ditt lag för att det ska bli vinst även den här gången?
-Det gäller nog igen att få träff i försvaret och med målvakter – och att vi får omsatt det till flera kontringsmål än vi har gjort i de två första matcherna mot Lugi. De sista tio minuterna i Lund kontrade vi bra och då slipper vi att stångas i 60 minuter mot deras robusta försvar.

 

-Inte bara IFK Skövdes elitlag har haft en bra säsong. Nu har föreningens 14-, 16- och 18-årslag kvalificerat sig till slutspelet i USM i maj. Vad betyder det?
– Först och främst så är det imponerande att en klubb har en så stor och god bredd som man har i IFK Skövde. Det säger mycket om kulturen och traditionen som finns här. Det betyder också att man har en potential i framtiden att lyfta fram ännu fler lokala spelare i A-laget. Både spelare och tränare i klubben förtjänar extremt mycket beröm för de goda jobb de gör.

Bengt Andersson