Wille har ordet inför Lugi hemma, kvartsfinal 1

Visst är det detta vi har väntat på! Efter ett antal år utan slutspelsdramatik för IFK Skövde är det dags för kvartsfinal i Arena Skövde. Det blev en del dramatik och spänning in i sista omgången om olika placeringar i sluttabellen innan det stod klart att IFK tar sig an Lugi HF i en kamp om bäst av fem matcher. Vi kollar med IFK-tränaren Jonas Wille om hur han ser på säsongens fortsättning.

 

– Först måste vi gratulera till bronsmedaljerna som delades ut efter matchen mot HK Malmö. Frågan är ändå om ni var besvikna över att det inte blev en andraplats?
– Direkt efter matchen var det en besvikelse ja, men man kommer ganska fort vidare när nästa uppgörelse är kvartsfinal i slutspelet. Och när man i efterhand tänker över att vi efter 32 kamper har varit så stabila att vi ligger som nr 3 i Sverige så har vi anledning till att bli vara stolta över det.

 

– Vad har varit allra bäst under den nu 32 matcher långa Handbollsligasäsongen 2018-19 – i ligan respektive IFK?
-För vår del har vi varit extremt stabila i anfallsspelet. Det är endast ett par-tre matcher jag tycker att sviktat offensivt. I ligan generellt så tycker jag att det varit spännande att nivåerna är så pass jämna och att det varit små marginaler i nästan varje match.

 

– Är det några detaljer eller spelare som överraskat särskilt mycket- i ligan respektive?
-För vår del så var det försvarsspelet jag var mest bekymrad över inför säsongen. Jag visste att vi skulle kunna ha ett bra offensivt lag, men tyckte på papperet att vi kanske har lite för få spelare med storlek i mittförsvaret jämfört med topplagen. Men vi har underhand funnit vårt sätt att spela försvar med detta laget. Även om det defensiva har varit mer ostabilt än det offensiva så menar jag att nyckeln till att vi presterat så bra är att vi haft så många goda försvarsmatcher. I ligan generellt så tycker jag Önnered varit en positiv överraskning. Jag tycker att Tommy Atterhäll har fått ut mycket av sitt manskap.

 

– När det blev dags för er att välja handlade det om Ystads IF eller Lugi. Var det ett självklart val att ta Lugi?
-Vi hade gjort en rangordning före Malmömatchen och det var Ystads IF som var laget vi inte ville ha. Helst ville vi resa lite kortare med buss…

 

– Ni och Lugi har vunnit respektive hemmamatcher i seriespelet. Kan vi räkna med att det blir en lång matchserie i denna kvartsfinal?
-Det är omöjligt att förutse. Det kommer att vara helt öppet i varje match tror jag.

 

-När det handlar om Lugi vet vi alla vilken fantastisk spelare Alfred Jönsson är. På målvaktssidan har Lundalaget också en mycket bra besättning. Är det några andra saker som blir särskilt viktiga för att vinna den här kampen?
-Lugi har kanske ligans bästa försvar. Det blir viktigt för oss att finna sätt att lösa det på.

 

Richard Hanisch och Miguel Mbumba kunde inte spela de sista seriematcherna. Får vi se dom när det nu vankas slutspel?
– I skrivande stund är det osäkert med båda, men vi har hopp om att de ska kunna vara med.

 

Övriga kvartsfinaler

IFK Kristianstad-Sävehof

Malmö-Redbergslid

Alingsås-Ystads IF

Speltider spikade

Speltid för kommande matcher IFK-Lugi: kvartsfinal 2 i Lund den 29 mars kl 19.00, kvartsfinal 3 i Skövde den 4 april kl 19.00, ev kvartsfinal 4 i Lund den 17 april kl 18.10 och ev femte kvartsfinal i Skövde den 22 april kl 16.00

 

Text Bengt Andersson