Wille har ordet inför semifinal 1

För första gången på tolv år spelar IFK Skövde semifinal. Spännande dueller är att vänta mot IK Sävehof där det står en plats i kommande SM-finaler på spel. Jonas Wille och hans lag ser naturligtvis fram mot handbollsfesterna som startar hemma i Arena Skövde.

– Det har gått tre veckor sedan ni klarade semifinalplatsen efter att ha slagit ut Lugi i kvartsfinalerna med 3-0 i matcher. Hur har de här veckorna sett ut?
– Vi har tränat lite tyngre fysik de två första veckorna av uppehållet samtidigt som vi har försökt att finputsa på vårt eget spelkoncept. Det är svårt att finna träningsmotståndare i denna perioden så vi har lagt in ett par intern-matcher i stället. Den sista veckan har vi förberett oss på vad som kan möta oss mot Sävehof.

– Nu kan man förvänta sig att det blir fighter med högsta tänkbara tempo. Kan det då vara en nackdel att det varit ett så långt uppehåll från matcher?
-Nej, vi har fått tid till att förbereda oss bra, så jag tycker inte att vi har anledning till att göra något negativt av det långa uppehållet.

– Ni har mött Sävehof tre gånger under seriespelet. Det har blivit segrar i alla tre matcherna. Har det någon betydelse alls nu?
-Det betyder i alla fall att vi vet att vi är kapabla att slå Sävehof. Det ger ju självförtroende. Samtidigt är vi extremt klara över att det är små marginaler som gäller i varje match och att Sävehofsspelarna garanterat är revanschsugna.

– Sävehof imponerade stort i kvartsfinalerna mot Malmö och slog ut serietvåan Malmö. Överraskade det dig och dina spelare?
-En liten överraskning är det ju, men ingen bomb. Ligan är extremt jämn och Sävehof har ett fint lag med många spännande spelartyper och ett koncept med många olika varianter.

– Är det några spelare som är speciellt viktiga, eller är det något sätt som Sävehof spelar på, som det i första hand gäller att komma underfund med?
-Huvudutmaningen med att möta Sävehof är att det är mycket man ska förbereda sig mot. Dom kan komma med flera försvarsvarianter och flera 7-6-varianter i tillägg till det ”normala” spelet. De har också många bra spelare på 9 meter som de rullar mycket på. Det betyder att man inte vet helt vad som kommer, men vi tror likväl att vi är bra förberedda.

-Hur ser det ut i truppen när det gäller skadeläget? Har det långa uppehållet inneburit både rehab och vila på spelare som dragits med sviter av en lång och tuff säsong?
-Axel Franzén är i skrivande stund osäker på spel. Det samma gäller Håvard Åsheim, men bortsett från det så har vi alla man klara till kamp.

I kvartsfinalerna var stödet från publiken och IFK-klacken fantastiskt. Hur mycket betyder det när vi går in i semifinalserien?
– Den stämningen som varit i hallen de senaste matcherna är något vi gläder oss väldigt till att få uppleva igen. Det är otroligt inspirerande att intresset är så stort här i Skövde.

Text Bengt Andersson

Foto Viktor Ljungström