Wille har ordet inför Ystads IF hemma

Det är dags för IFK Skövdes sista hemmamatch i Handbollsligan 2018-19. Storfrämmande när Ystads IF med en av svensk handbolls allra största, Kim Andersson, gästar för en kamp om viktiga poäng inför slutspelet. IFK-tränaren Jonas Wille och hans trupp laddar för ett rafflande slut på seriespelet.

 

– Det blev 14 raka segrar i Arena Skövde innan seriesegrande och svenska mästarna IFK Kristianstad satte stopp på segerraden i söndags.  Hur sur var den knappa förlusten?
– Det var väldigt surt. Inte först och främst för den brutna segersviten, men för det hade varit fina poäng att ha med tanke på topp 4. Men vi har fortfarande det hela i egna händer.

 

– Hur laddar ni om när det är enbart några få dagar till nästa möte med svårast tänkbara motstånd?
-Vi gör som vi brukar göra, fysträning, video och taktisk träning. Standardförfarande alltså.

 

– Du har själv nämnt Ystads IF som en av de största utmanarna till Kristianstad. Vad är det som gör laget så bra?
-Först och främst så har de många spelare som håller hög kvalitet. Tillägg att de har en trupp som innehåller annorlunda spelartyper som kompletterar varandra bra. Balansen i truppen är god.

 

– Det handlar alltså inte bara om att få stopp på Kim Andersson?
-Nej, han är självklart väldigt bra, men det är helt lag vi skall stoppa. Men det har vi möjlighet till att göra om vi spelar på vår bästa nivå.

 

– Inför de två avslutande omgångarna ligger ni på andra plats samtidigt som faktiskt inte topp 4-platsen är helt säkrad. Det betyder att vi talar om fyrapoängsmatcher både mot Ystad nu och Malmö i den avslutande omgången? Spännande men det är väl också härligt när det ser ut så i slutet av serien?
-Ja, det är också en försmak på slutspelet. Tuffa kamper som betyder något och som har nerv i sig är ju det man vill ha.

 

-När det snart är dags för slutspel väntar bäst av fem i både kvarts- , semi- och finalerna? Hur viktigt tror du det blir med hemmaplansfördel vid eventuellt femte avgörande matcher?
-Det skulle utan tvivel vara positivt med hemmaplansfördel. Men det är ju absolut icke avgörande. Det är så pass jämnt mellan lagen att det är fullt möjligt att vinna borta också.

 

Det har ganska länge varit klart vilka åtta lag som går till slutspel. Är det något som förvånat under den snart avslutade serien?
-Jag är inte överraskad över att det är dessa åtta lag som är med i slutspelet. Jag är faktiskt mest överraskad över att vi ligger så högt upp som vi gör. Jag hade inte trott före säsongen att vi skulle slåss om en andraplats med två kamper kvar.

 

Text Bengt Andersson

Foto Viktor Ljungström

 

Sista omgången i Handbollsligan spelas måndagen den 18 mars kl 19.00 enligt följande:

AIK-IFK Kristianstad

HIF Karlskrona-Hammarby IF

HK Malmö-IFK Skövde

Eskilstuna Guif-IFK Ystad

Redbergslids IK-Lugi H

Önnereds HK-Alingsås IF

Ystads IF-IK Sävehof