Wille har ordet

Det drar ihop sig till slutskedet av Handbollsligan säsongen 2018-19. Sex omgångar återstår under drygt tre veckor framåt. För IFK handlar det om tre borta- och tre hemmamatcher. Först gäller det Hammarby i Eriksdalshallen på onsdag. Vi har pratat med tränaren Jonas Wille inför fortsättningen.

– Senast blev det en ganska klar seger mot IFK Ystad hemma i Arena Skövde och 13:e raka hemmavinsten. Vad var det som fungerade bäst i den matchen?
– Försvars- och målvaktsspel var helt klart det som grundlade vår seger. Det medförde en hel del fina kontringsmål. Även om vi inte lyckades lika bra som vi önskar i etablerat anfallsspel så blev det en stabil seger.

– Rex Blom var tillbaka efter sin långa bortavaro på grund av båtbensskadan. Vad betyder det att Rex är spelklar inför slutspurten av säsongen?
-Med sin storlek och extrema fysik så är Rex väldigt viktig för oss. Han gör att vi inte behöver vara ultraoffensiva på alla positioner i försvaret. Vi kan tillägga att då han gör comeback blir det möjligt att positionera ut krafterna till Axel och Adam på ett bättre sätt så att de kan hålla en högra kvalitet genom en hel match.

–Ni möter ett Hammarby som kämpar hårt i slutet av tabellen för att i första hand slippa nedflyttning direkt. Hammarby har ändå varvat sina insatser och segern nyligen mot IFK Kristianstad var något av säsongens skräll. Ni är med andra ord förvarnade, eller hur?
-Ja, Hammarby på hemmabanan är ett extremt tufft motstånd. Vi tappade mot dom i första serieomgången och dom kan spela väldigt bra så vi är klara över att det blir tufft. Samtidigt har vi ju självförtroende över vårt eget spel och tro på att vi skall vinna den kampen.

-Det är tredje gången som ni möter Hammarby. I Eriksdalshallen blev det förlust i premiäromgången. Hur stark är revanschbegäret?
-Lusten till att vinna är otroligt stor inför den här matchen – först och främst för att det är viktiga poäng vi slåss om med tanke på en topp-4-placering i tabellen.

-Det kommer i fortsättningen att i princip vara två matcher i veckan. Hur har ni preparerat er för att vara beredda på ett tufft matchprogram?
-Jag hoppas och tror att det generella fysiska underlaget vi lagt genom att hela säsongen är så pass bra att vi ska tåla det rent fysiskt. Vi kan lägga till att vi äntligen i det närmaste har full trupp tillgänglig för spel – ta i trä… Det betyder att vi har möjlighet att gå mer runt på manskapet i tighta matcher.

Text Bengt Andersson
Foto Viktor Ljungström