19-årige Ludvig i huvudroll hos Ystads IF

Anrika Ystads IF står för motståndet i höstens andra hemmamatch i Arenan. Blott 19-årige Ludvig Hallbäck gör redan sin fjärde säsong – och driver mycket av skåningarnas anfallsspel som playmaker och skytt.

– Vi måste upp i nivå igen efter fredagens förlust mot Alingsås för att ha en chans i Skövde, konstaterar tonåringen.

 

YIF kammade noll senast (26-31) efter en mycket tidig och tung uppförsbacke.

– För många misstag. Bara att ta lärdom och ladda om, hävdar “Ludde” hemifrån soffan på ledig lördag.

-Ni har två färre “vilodagar” gentemot IFK som spelade redan i onsdags mot Hallby?

– Ingenting som bör påverka. Man lägger upp träningen efter hur programmet ser ut. Rent fysiskt tror jag att alla lag i ligan är förberedda. Nästa gång är det vår tur att få någon extra dag tillgodo.

– Kim Andersson saknades senast pga skadad höft – är han med till Skövde nu när han bestämt sig för att tacka nej till Kristianstad (!) och stanna i Ystad?

– Ingenting jag kan svara på. Vi måste gilla läget oavsett vilka som är speldugliga eller saknas.Skövde är ju i samma situation, har jag förstått.

-Hur är det annars att spela med 38-årige Kim och 41-årige Dalibor Doder – två spelare som vann OS-silver 2012 när du var elva år…!?

– Ha, ha. Förstod att frågan skulle komma. Jag försöker lyssna och ta lärdom. Det finns så oerhört mycket erfarenhet och kunskap i deras händer och tröjor. Och imponerade att de fortfarande levererar.

-Du ser mycket tv-handboll – hur upplever du Skövdes framfart hittills?

– Ungefär som väntat. Ett stabilt lag som gnetat på konsekvent. Spelarna har gjort jobbet. Kul att se så många unga i min generation. Victor (Ljungquist) har varit riktigt bra.

-Hur är kompisläget gentemot dina landslagspolare här uppe (se faktaruta)?

– Jesper Jensen är väl den jag kommunicerar med mest. “Jeppe” var med i JEM-guldlaget för två år sedan tillsammans med Miguel Mbumba och Erik Sääf från Skövde samt Fabian Norsten (nu skadad IFK-målvakt) som då spelade för Hammarby.

-I januari är det tänkt att UEM ska avgöras i Kroatien – med kanske några Skövdespelare och du i truppen?

– Vi får se om det blir något mästerskap. Det är redan flyttat en gång för Coronan; i somras från Italien/Österrike.Kan bara hålla tummarna för att vi snart återgår till det normala livet. Om inte annat med publik på läktarna igen. I det fallet har Skövde en både go arena och härliga åskådare.

-Vad är skillnaden med att ha Oscar Carlén som tränare i stället för som tidigare din pappa, Jerry, som tog med dig till Ystad från Aranäs 2017?

– Små nyanser. Jag har kvar min roll. Kanske att jag fått spela lite mer försvarsspel i höst. Jag försöker att växa till mig…

-Jo, du har ökat i vikt de senaste somrarna. Från 79 kilo 2018 till 82 i fjol och till dagens matchvikt på 85 kilo?

– Hoppas att det beror på mina besök i gymmet och ingenting annat (skratt). Det är en daglig balansgång där det gäller att bli starkare parallellt med att behålla snabbheten. Jag älskar ju att komma i fart i kontringen.

– Och skjuta, vet vi! 22 fullträffar på 36 avslut hittills efter tre omgångar. Du avlossar bössan i snitt tolv gånger per match?

– Jaså. Allt beror på hur matchbilden ser ut. Jag gör gärna många mål mot Skövde, men viktigast är att vi får med oss poäng hem till Skåne.

Fotnot: Både Victor Ljungquist och Ludvig Hallbäck fyller 20 år inom kort; 11 resp 27 oktober.

Text: Kjell-Ove “KOA” ANDERSSON  Foto: Viktor Ljungström

 

FAKTA

Skyttetoppen i de två lagen efter tre omgångar.

IFK: 19 mål: Kristian Jakobsen Stranden, 15: Jack Thurin., 14: Victor Ljungquist.

YSTAD: 22 mål: Ludvig Hallbäck, 15: Jakob Nygren, 8: Hampus Andersson.

xxx

Förra säsongens två möten i ligan mellan lagen slutade båda med seger för bortalaget..

7 oktober: IFK-YIF 21-22. 12 mars: YIF-IFK 23-27.