Skövde handbolls framtid ligger i händerna på arbetsgruppen Sport Ungdom. I den åtta medlemmar stora gruppen finns totalt över hundra års erfarenhet av arbete med IFK:s ungdomar och där genomförs det arbete som är förutsättningarna för klubbens framgångar i både stort och smått.
I gruppen finns flera medlemmar med decennier av erfarenhet av ungdomsarbete i klubben men också medlemmar som fortfarande är aktiva tränare i olika ungdomslag.
Att framgång föder framgång är ett ordspråk som kan märkas på IFK Skövdes ungdomsarbete. Med elitlaget på uppgång kan Sport Ungdomsgruppen notera att intresset för att vara aktiv i handbollsklubben aldrig varit större än nu. Över 400 ungdomar kommer att finnas i de olika lagen i vinter – från handbollsskolans sexåringar till A-pojkarnas 16-åringar.
Viktiga ungdomsledare
En viktig faktor i att IFK har en så väl fungerande verksamhet är givetvis dess ungdomsledare. Att föreningen varit ett elitlag i handboll i många år och med spelare som alltid haft blåvita hjärtan, gör att det är lätt att hitta kvalificerade ledare. IFK:s sportchef Ulf Nyström bekräftar att det finns gott om ledare med ett eget och digert handbollsförflutet.
-Bland våra ungdomsledare finns idag 15 ledare som tillsammans har över 300 ungdoms- och juniorlandskamper. Det borgar ju för att vi i vår ledarkader finns massor av kunskap och erfarenheter.
Gott om kompetens
-Vi kan inte säga att vi lider brist på ledare. Det känns tryggt att veta att det finns så mycket kompetens bland våra ungdomsledare, säger Göran Stenström.
En annan veteran i arbetsgruppen, Sture Haglind, konstaterar att intresset för handbollsspel dalade snabbt när klubben några år hade mindre framgångar i Handbollsligan. Det märktes främst på att färre ungdomar valde handboll som sin favoritsport
-Det började dock vända redan innan framgångarna i elitlaget började öka igen, säger han.
Viktigt med många klubbar
Sport Ungdomsgruppen håller i många viktiga bitar i ungdomslagens verksamhet. Att IFK Skövde är en attraktiv klubb för unga spelare som vill satsa på handbollen är ett område där föreningen arbetar aktivt med.
-Skaraborg är ju ett stort handbollsområde med många aktiva klubbar och många barn och ungdomar i seriespel, säger Mikael ”Smule” Samuelsson.
Det finns många ungdomslag i flera klubbar i Skaraborg och en bit in i tonåren är det flera som vill utvecklas mer och därför vill spela och träna med IFK.
-Vi tycker att det är viktigt att det finns många ungdomslag i klubbarna och letar efter samarbetslösningar, säger Smule. Ett nytt sätt att jobba på som IFK håller på att utveckla är samarbetsavtal med andra skaraborgska klubbar så att spelarna i de olika lagen kan dra nytta av varandra och klubbarnas kompetens.
Förra helgen genomfördes en ledarutbildning med flera olika beståndsdelar. Det handlade både om teoretiska och praktiska övningar. Ett pass hölls där egna välmeriterade f d elitspelare delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Det var Robert Arrhenius och Robert Lechte (bilden) som berättade om sina internationella erfarenheter speciellt inriktat på hur dagens handboll är upplagd i Spanien. Foto: Ulf Nyström
Ledarutbildningar
Framgångar i ungdomsverksamheten kräver också många ledarutbildningar. Träffar och utbildningar är viktiga uppgifter för Sport Ungdom att ha ansvar för. För att säkerställa bra träning finns regler för hur ledare ska vara utbildade.
-Vi vill också engagera föräldrar som ledare i de yngre grupperna. Upp till 13-14 år är det främst föräldrar som utbildar sig och blir ledare. Högre upp i åldrarna vill vi ha ledare och tränare med mer erfarenhet och högre utbildningar, säger Smule.
Text: Annika Andersson
På bilden överst ser vi Sport Ungdomsgruppen, fr v Pär Larsson, Per-Arne Falkhage, Per Kronberg, Sture Haglind, Göran Stenström, Elliot Kangas, Simon Strandell och Mikael ”Smule” Samuelsson. Foto: Bengt Andersson