Ändrade rutiner även för materialförvaltare Klas

Handboll och IFK Skövde har alltid varit nummer ett för IFK Skövde Handbolls materialförvaltare Klas Johansson.

-Det är en fascinerande sport och att få vara en del av ledarstaben runt vårt elitlag är ett privilegium, säger Klas som redan nu tänker på nästa säsong som blir hans sjätte som materalansvarig.

Säsongen 2019-20 tog som bekant ett lika snöpligt som abrupt slut när det riktigt roliga skulle börja med slutspel. Även om framtiden fortfarande är oviss är IFK-spelarna igång och tränar och nu under ledning av nye tränaren Henrik Signell.

För Klas som ”materialare” är det dock ändrade rutiner. Vid träningarna har spelarna egna kläder och alla duschar hemma.

–Jag är ändå på plats och hjälper till vid träffarna, berättar Klas.

Ingen egen karriär

Någon karriär som spelare kan inte Klas titta tillbaka på.

-Jag spelade lite handboll och fotboll i riktigt unga år, men sedan har det varit åskådare som gällt. IFK har alltid varit mitt lag.

Som funktionär började det med lite reklamklistring. Sedan behövde dåvarande materialförvaltaren Roland Dahlstrand lite hjälp och på den vägen är det. 2015 tog Klas över ansvaret.

-Ja, det har verkligen hänt mycket under de här åren. Spelare och ledare har kommit och gått. Det är faktiskt bara Adam Samuelsson, ”Krille” Svensson och Rasmus Wremer som varit med på hela resan fram till nu, minns Klas.

Mycket tvätt…

Under en säsong blir det väldigt många pass för en materialförvaltare. I normalt läge är det förstås mycket tvätt och sedan är det ju massor av material som skall vara i bästa skick hela tiden. Inte bara bollar…

-Det blir en bra stund både före och efter träningarna…

Kollegor som hjälper varandra. C-G Elfwering och Klas Johansson – materialförvaltare i Skövde HF respektive IFK Skövde – trivs bra tillsammans.

Klas har under en säsong mycket bra samarbete med C-G Elfwering – kollegan i Skövde HF .

-Vi hjälper varandra vid behov och båda vet ju precis vad som krävs för att spelarna ska få det dom behöver.

Klas följer även med på de flesta bortamatcher så under en säsong blir det många mil i buss.

-Efter en förlust nere i Skåne kan det förstås vara lite tungt.

-Har du några särskilda minnen från de här åren?

-Ja, det är ju alltid roligt att vinna över Sävehof. På minussidan finns en mycket snöplig förlust i Alingsås där vinst eller sämst oavgjort förvandlades till förlust i sista sekunden.

Den historiska matchen i Scandinavium i höstas mot RIK som höll på i en dryg minut innan den bröts glömmer Klas heller aldrig.

-Men det allra roligaste hoppas jag vi har framför oss!

Text och foto: Bengt Andersson