Erik Sääf lär Ludwig idrotta med diabetes

IFK Skövdes Erik Sääf har haft diabetes typ 1 i ett och ett halvt år. Nu hjälper han 11-årige Ludwig, som nyligen fått samma diagnos, att hantera sin vardag så han kan fortsätta delta i sin favoritsport handboll. När Erik fick frågan om att bli elevassistent i Ludwigs klass tvekade han inte en sekund. Att hjälpa en kille som nyss fått diagnosen diabetes var en självklarhet för IFK-spelaren.

Erik Sääf blev diabetessjuk sommaren 2018. Hans problem började när han med U18-landslaget vann EM i Kroatien. Det var då han började känna att något inte stod rätt till i kroppen.

Åter i Sverige, lagom till premiären i Handbollsligan i september, fick Erik sin diagnos. Det var en lättnad att få veta varför han mått så dåligt och diabetes var ingenting som Erik var helt obekant med. Under hela handbollslivet hade han en nära lagkompis med diabetes. Bland de första som hörde av sig på sjukbädden var lagkamraten i IFK, Håvard Åsheim. Han lever själv med diabetes och har gjort så i många år. Håvard kunde bekräfta för Erik att det går utmärkt att vara idrottare på elitnivå även som diabetiker.

-Jag visste att handbollslivet inte var slut och insåg att det handlade om att lära sig så mycket som möjligt om sjukdomen, säger Erik.

Bra idé
När Ludwig fick sin diagnos i somras fick hans pappa Anders tankar om att få hjälp av en handbollsspelare. Ludwig har spelat handboll sen han var fem och brinner för sporten.

-Jag kontaktade IFK Skövde och frågade om det fanns någon spelare med diabetes som kunde hjälpa oss och Ludwig. Det blev napp direkt och att få kontakten med Erik var en lyckoträff för oss, berättar han.

Erik, som tidigare haft jobb som personlig assistent, behövde ett jobb och han tvekade inte utan tackade snabbt ja till att bli elevassistent i Ludwigs klass. Där kan han nu hjälpa 11-åringen att på sikt  lära sig att själv hantera sin diabetes i vardagen.

Erik populär
-Det är jättekul att ha Erik med i skolan. Jag lär mig massor av honom. Förutom hur man ska hantera sjukdomen håller han just nu på att lära mig knorra med handbollen, förklarar Ludwig.

Erik har en 80-procentig tjänst i Ludwigs klass. Tillsammans arbetar de varje dag med diabetessjukdomen och dess konsekvenser. Erik ser till att Ludwig får rätt mängder insulin när han ska äta eller vara extra fysiskt aktiv.

-Jag känner att jag själv har lärt mycket om diabetes och kan förmedla det till Ludwig, säger han.

Klara sig själv
När Erik har utfört sitt jobb på bästa sätt gör han sig själv arbetslös eftersom syftet är att Ludwig så småningom ska kunna hantera sin diabetes själv. Bland de viktiga saker som Erik lär Ludwig är att hantera de tillfällen när blodsockret blir för lågt. Då måste Ludwig, precis som Erik, alltid ha druvsocker i fickan för att snabbt kunna komma tillbaka på en bra blodsockernivå.

Fotnot: Diabetes typ 1 är en sjukdom som ofta debuterar tidigt i livet. Den innebär att kroppens celler inte kan ta upp socker från blodet. Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin eftersom bukspottskörteln slagits ut. Det är inte osunda levnadsvanor som orsakar sjukdomen, och det är inte klarlagt varför vissa människor drabbas. Det går idag inte att bota diabetes och den drabbade måste hela livet tillföra kroppen insulin i form av injektioner.

Text: Annika Andersson                                                       
Foto: Bengt Andersson