Ett Seegrande koncept i över 40 år

Dan och Patrik Seeger vill helst verka i det tysta. Ändå vet alla som följer IFK Skövdes handboll vilka ”paret Seeger” är. Och undra på det. Ända sedan Patrik började i pojkhandbollen har Dan och hans son funnits med och det i en rad olika roller.

-Att vara med i en förening och hjälpa till på ideell basis ger så mycket tillbaka, säger Dan och får medhåll av Patrik.

Alltid IFK

Att det blev IFK har egentligen sin upprinnelse i Blåvitt – alltså IFK Göteborg.

-Jag kommer ju från Göteborg och från unga dar fick jag följa med till Gamla Ullevi och se IFK spela allsvensk fotboll. Sedan har det aldrig varit någon tvekan om vad hjärtat klappar för i idrott, säger Dan som kom till Skövde 1957.

Pojkhandboll blev starten

När Patrik i sjuårsåldern började i IFK:s pojkhandboll var det självklart att Dan skulle hjälpa till på ledarsidan.

Meritlistan kan sedan göras hur lång som helst. Det har för Dan bland annat handlat om lagledarskap, olika roller i Skadevi, bingo och även kassörskap i IFK Skövde HK i tio år till nu vara kassör i Seniorklubben.

-Någon större framgång som spelare kan jag dock inte skryta med, säger Dan.

Inte heller för Patrik blev den aktiva karriären särskilt lång. Den blev slut innan junioråldern.

Precis som pappa kom dock Patrik tidigt in i olika funktionärsroller i föreningen. Numera handlar det till exempel om att vara en av administratörerna för IFK:s hemsida och inte minst att hålla redan på all statistik.

-Jag brinner för det här med statistik och är det någon gång jag blir irriterad så är det när det inte stämmer med målskyttar eller annan fakta kring matcherna, säger Patrik bestämt.

En välkänd trio från IFK Skövdes matcher. Under många år bestod sekretariatet av Leif Österström, Patrik och Dan Seeger. Foto: Viktor Ljungström

Sekretariatet

Nu har vi ändå inte nämnt det som Dan och Patrik torde vara mest kända för, nämligen att sitta i sekretariatet vid matcher. Det blev drygt 30 år som platsen för Seegerherrarna och Leif Österström var given vid sekretariatbordet. Mest har det förstås handlat om IFK:s elitmatcher, men uppdrag har också funnits vid både herr- och damlandskamper.

Sedan ett par säsonger tillbaka har Dan och Patrik flyttat upp ett par våningar i Arenan när IFK spelar. Då handlar det också om att hålla reda på all fakta kring matcherna – så kallad loggning – så att omvärlden direkt digitalt kan få redan på allt om matchen, allt från i vilket kryss Jack Thurin satte sitt senaste mål till vem som drog på sig flest utvisningar.

Funkar tillsammans

Oftast har Dan och Patrik uppdrag tillsammans.

-Det funkar bra att jobba ihop och vi vet givetvis lätt vem som ska göra vad, säger Patrik och får medhåll från pappa.

-Vad har då varit höjdpunkterna hittills?

-Det är väl som alla säger, det vill säga avancemanget till elitserien för 30 år sedan, SM-finalerna och framgångarna i Europaspelet, svarar Patrik.

-Sedan finns det ju en tjusning när man följer en klubb i så många år att man även får genomlida förluster och tunga perioder, fyller Dan i.

Nu ska vi säga också att Patrik har en klubb vid sidan om IFK Skövde och det är Aston Villa i den engelska fotbollen. Och där har det ju handlat en del om lidande de senaste åren…

Men att själen hos både Dan och Patrik är blåvit råder det inget tvivel om. Det betyder också många uppdrag i framtiden bara de inte behöver synas i sådana här reportage.

-Att verka utan att synas är vår melodi, säger Dan och Patrik bestämt.

Text och bild: Bengt Andersson