Gäckade coronan – nu stor respekt för IFK-Kristian

Med spelare från inte mindre än åtta olika nationer är HK Varbergs trupp  Handbolligans särklassiga främlingslegion. Tränaren Hans Karlsson, 39, har synpunkter om både detta och mycket annat. Inför lördagens fajt i Arena Skövde hyllar “Hasse” bland annat IFK:s lagkapten Kristian Svensson – som han spelade tillsammans med i junior- och ungdomslandslaget.

 

Covid 19 slog till mot HK Varberg, med tre positiva fall, och verksamheten pausades helt under fyra dygn i förra veckan. “Hasse” Karlsson ville då helst stänga hela ligan.

– Det fanns och finns fortfarande många aspekter på detta. Inte minst smittspridningen. Dessutom de ideliga testerna, sjuka föreningsmedlemmar, ovissheten kring verksamheten i stort och uppskjutna matcher som ger en haltande tabell. Men nu är vi i Varberg åtminstone tillbaka. Hoppas övriga klubbar klarar sig från pandemin.

Karlssons gäng återkom med besked efter det ofrivilliga uppehållet; inkluderat inställt möte mot Sävehof, nya tester och förhållningsregler i karantän, samt tre träningsfria dagar. Vid ligacomebacken I lördags skrällvann HKV mot Alingsås med 30-28. Lagets fjärde triumf på elva matcher.

Till Skövde med gott gry…

– Så nu åker vi till Skövde med gott gry i kropparna. Vi står inför en jäkligt tuff utmaning, men ingenting tycks vara omöjligt i denna serien. Det är sjukt tajt både i toppen och på nedre halvan. Vårt mål är att spela på ungefär samma sätt som IFK. Med fart och fläkt och med många som bidrar.

Mot Alingsås höll 23-årige Karl Toom annars något av enmansshow då han svarade för tolv mål och fyra assist samt stark som “trea” bakåt under 60 minuter non-stop-spel. Lokaltidningen berömde estländaren med rubriken; “Boom, boom, Karl Toom”.

– Välförtjänt. Karl var fantastisk. Fast högeraxeln krävde en rejäl omgång massage dan efter med tanke på de salvor han avlossade. Statistiken skvallrar om 24 skott.

Toom och landsmannen Armi Pärt är två av importerna. Övriga sex kommer från Danmark, Norge, Finland, Lettland, Serbien och…Israel! (se faktaruta)

-Hur gör du dig förstådd?

– Vi trevar oss fram. Blandar engelska, skandinaviska och svenska. I spelarnas kontrakt ingår att sitta i skolbänken och läsa svenska. Det sociala är viktigt för de som kommer hit. För våra egna svenskar blir tillvaron berikande och lärorik både på och utanför planen.

-Du har fått in legendaren Staffan Olsson, 358 landskamper som spelare och åtta år som svensk förbundskapten, som assisterande tränare. Sitter Staffan på bänken i Skövde?

– Nej, det är inte aktuellt. Han kommer till Varberg två dagar i veckan och kör tre pass med spelarna. Främst individuell teknik och utveckling. Våra roller är tydliga i det fallet. Staffan är också mitt bollplank. Det är jag som coachar.

“Hasse” Karlsson gick in direkt i tränarrollen efter spelarkarriären och är inne på sin sjätte säsong i HKV som hängde kvar i våras tack vare att ligan pausades och utökades till 15 lag. Samtidigt försvann hela åtta spelare.

– Vi har fått bygga om, erkänner Karlsson.

-Är du avundsjuk på IFK Skövde i det fallet?

– Snarare imponerad att man lyckas behålla sina spelare så länge. Undantaget norrmannen (Jakobsen Stranden) som ersatts av en islänning (Valdimarsson) som vi tyvärr inte vet ett dyft om. Men se exempelvis på Kristian Svensson. Vi är jämnåriga och spelade ihop i landslaget för 20 år sedan. Det är mäktigt att både kroppen håller och att motivationen finns kvar i Kristians fall. Han är dessutom fortfarande väldigt duktig. Det såg jag med egna ögon i lördags när IFK vann i Kristianstad. Detsamma gäller för övrigt Jonas Källman, min barndomskompis från Växjö med ett förflutet i Skövde. En fin årgång, vi 81-or!

Karlsson spelade i sju klubbar under karriären, vann två SM-guld med Drott med elva års mellanrum (2002 och 2013).

-Du står också bokförd för två A-landskamper 2002 – vilket är 100 procent mer än IFK-kollegan Henrik Signells enda!?

– Ha, ha. Den uppgiften tar jag med mig. Vi måste helt klart gå in med positiva vibbar om vi ska ha en chans att ta poäng i Skövde.

Text: Kjell-Ove “KOA” Andersson  Foto: Viktor Ljungström

 Fakta: Dubbla Skövde-segrar: IFK och HKV möttes två gånger i seriespel förra säsongen.

27 nov: HKV-IFK 22-31. 6 feb: IFK-HKV 34-29.

 Varbergs importlista: Karl Boom (Estland), Armi Pärt (Estland), Arturs Kugis (Lettland),  Morten Damgaard (Danmark), Oscar Kihlstedt (Finland), Erland Sund (Norge), Lazar Petrovic (Serbien), Ram Turkenitz (Israel).