”Koa” betraktar, reflekterar & spekulerar:

MÄRKLIGA HÖSTEN i ”gråa hårens liga”

Liseberg och dess berg-och-dalbana är stängd, men Handbollsligan hösten 2020 kan ses som ett utmärkt substitut. Upp-och-ner, upp-och-ner. Fram-och-tillbaka, fram-och tillbaka. Det sjukaste hittills är väl att Blåvitts nästa motståndare OV Helsingborg parkerar på jumboplatsen – med plusmål i tabellraden!
Efter kommande veckan tar ligan höstlov med en tredjedel av serien avverkad. 70 matcher av 210. När detta skrivs, söndag kväll den 25 oktober, är 63 fajter genomförda enligt följande anmärkningsvärda facit.
24 hemmasegrar. 8 oavgjorda, 31 triumfer för bortalaget.
Anmärkningsvärt såtillvida att 1) bortalaget,vinner avsevärt fler gånger än hemmafavoriten och att 2) dessutom vinstmarginalen, totalt sett, stannat vid uddamålet vid hela tolv tillfällen de gånger något lag avgått med segern.
Borta bra, hemma bäst?
Pyttsan heller.
Jag har försökt att utforska orsaken till det större antalet bortasegrar, men gått bet. Corona-tidens uteblivna publik, som annars utgör vanligtvis värdefullt hemmastöd, ses som en påfrestande faktor. Men är detta hela sanningen!? Tar hemmalagen i så fall fler poäng när antalet åskådare får höjas från 50 till 300 i månadsskiftet? Uppföljning väntar.
Ofattbara vändningar
Den skeva fördelningen av tvåpoängare är i sammanhanget enbart en liten detalj som vi höjer ögonbrynen åt denna hösten. Det mest frapperande är alla smått ofattbara och till synes oförklarliga vändningar i resultatväg mitt under eller i slutet av matcher. Där inte blott några få klubbar utan i stort sett samtliga lag i ligan varit involverade så här långt.
Att befinna sig i så kallad komfortabel ledning verkar snarare utgöra en belastning än en fördel, har det visat sig gång på gång.Vad hände exempelvis på fyra olika arenor inom loppet av 24 timmar den 7-8 oktober?
# IFK Skövde satt i förarsätet med 23-20 efter underläge 19-20, med 14 minuter kvar hemma mot Önnered. Men tappade till förlust med 26-27 (3-7 under avslutningen alltså).
# Aranäs hade en skrällvinst i sikte i bortamötet med Lugi. Ledde med 21-13 men tappade allt sista kvarten till 25-25 (4-12).
# IFK Ystad låg i spets med 17-13 borta mot Varberg som då fick till tidernas injektion och gjorde 7-0 på åtta minuter. Och till slut vann med 28-24 (7-15).
# Normalt sett hemmastarka Alingsås ledde med tolv minuter kvar med betryggande 24-17 mot ett sargat RIK. Vid slutsignalen lyste 26-26 på resultattavlan. (2-9).
Här följer ytterligare några oförklarliga svängningar och snabba förlopp tidigare under hösten i den liga som vi döpt om till ”de gråa hårens serie”.
# Efter 13-13 i paus och jämt skägg gör bortalaget Hallby ett ryck med 7-0 på sju minuter direkt efter vilan och vinner till slut med 30-21 borta Guif (0-7).
# HK Malmö har IFK Skövde på gaffeln vid tungviktsmötet i Baltiska hallen. Jagar med blåslampa från ett uddamålsunderläge 23-24 och fem minuter kvar. Då replikerar Jack Thurin & co obarmhärtigt och sticker ifrån till 30-25. (2-6)
# Önnered leder med 26-22 med blott drygt fyra minuter kvar på hemmaplan mot samma Hallby – som mirakulöst hämtar in till slutresultatet 26-26 på kort tid. (0-4).
# RIK och IFK Skövde bjuder upp till ligans kanske svängigaste match hittills. När 4-1 blir 4-5 som blir 12-7. Som blir Skövde-ledning med 15-13, vilket så småningom utvecklas till 20-16 för RIK. (En ”femsetare” som innebar 4-1, 0-4, 8-2, 1-8, 7-1).
Avslutningsvis i detta heta ämne några rykande färska knepigheter från veckan som gått: på temat att varför ska vi sluta att förvånas::
# RIK- Ystads IF bjöd på 16 mål i racerfart på åtta minuter fram till jämna 8-8 då RIK tog timeout. Elva minuter senare ledde Ystad med 18-9 för att till sist vinna med hela 41-31 i Göteborg. 72 mål i en handbollsmatch på elitnivå! Som därtill innehöll 31 missade avslut och 15 tekniska fel. (1-10). Huvva!
# IFK Skövdes bortamöte med IFK Ystad såg lovande ut med 13-7-ledning strax före paus. Som hämtades in av skåningarna till 19-19 och blev 23-23 till slut (6-12).
# Vändningarnas vändning måste varit i fredags då Alingsås låg under med 17-9 fem minuter in på andra halvlek i Helsingborg. Elva minuter senare var AHK ikapp (21-21) och stod till slut som vinnare med 25-24. (7-16).
# IFK Kristianstads tapp i hemmaborgen mot Guif är förmodligen höstens skrällresultat sett ur ett oddsperspektiv.. Från ledning 17-13 till underläge 25-28  för även ”omöjliga” Kristianstad – och slutsiffrorna 29-30 .(8-15).
# Nytt drama igår när Aranäs tog emot Sävehof och drog iväg till 14-7. Ett resultat som Sävehof vände blixtsnabbt genom att göra 20-9, fram till 27-23 i egen favör med sex minuter kvar. Vad inträffar då? Jo, Aranäs kvicknar till och avslutar med 6-2 och får oavgjort via 29-29.
En kompis uttryckte sig nyligen:
– Det ska vara fan att spela handboll på oddset i dessa tider. Vem och vilka i hela friden kan man lita på!?
Lika bra att sätta ”kryzzz” på alla matcher. Det ger åtminstone bra återbäring…
Hur går då analyserna hos de inblandade aktörerna efter ständiga nagelbitare och ruggiga sekunddramatik? Och kring tappade eller vunna poäng?
– Vi slutade följa matchplanen!
– Vår målvakt började ta några skott.
– Vi släppte på handbromsen och plötsligt lossnade allt. Det fick bära eller brista.
– Vi drabbades alla av kollektiv kollaps samtidigt och lyckades aldrig studsa tillbaka. Ett haveri..
– Motivation slår klass. Då blir det så här. Ingen vinner år 2020 på gamla meriter.
Några andra ”förklaringar” jag har hört och läst mig till::
– Vi fick gummiarmar och gelé i benen.
– Vi åkte dit på att vi började tänka istället för att fortsätta springa.
– Förmodligen underskattning och övertro när det gick så bra inledningsvis..
Från travsporten hämtar vi orsaker som materialfel, spårlottning och galopper vid uteblivna framgångar. Skidåkarna skyller på vallachefen. Fotbollen och ishockeyn tycks ha ett eget mantra:
– Det finns inget svårare än att leda med 2-0. Ska man gå all in för 3-0 och riskera öppna sig för en 2-1-reducering eller fegspela, gneta och hamna i brygga av det skälet!? Båda alternativen är lika illa.
Detta sades senast av Malmö FF-spelare efter 2-0-tappet till 2-3 från matchminut 80 i förra veckan mot Djurgården…
Handbollen då?
Här pratar de flesta om idrottspsykologi i den högre skolan. När rädslan att förlora plötsligt blir större än förmågan/viljan att vinna. Då blir handbollens höga fart och möjlighet till snabba omställningar plötsligt ett dilemma. Man kan träna på att använda ett 7-6-spel och möta ett 5-1-försvar – men inte hur man genom slughet och smartness behåller en ledning och ”knyter ihop en säck” genom ett kollektivt lagtänk.
Kontentan, relaterat till Handbollsligan hösten 2020, får bli att självförtroende är en färskvara. Som kan uppstå och sedan försvinna lika snabbt som en blinkning eller en satsad hundring hos en Oddset-spelare.
Avslutningvis några till siffror kring seriespelet innan det kommande helg görs uppehåll för landskamper.:
# IFK Skövde har fått 33 straffar mot sig och endast 14 med sig hittills.
# Beträffande straffkast har Alingsås Benjamin Helander varit hundraprocentig; satt samtliga lagets  25 från sjumeterslinjen. Respekt.
# Efter nio omgångar i fjol stod IFK Skövde på elva poäng. Vid vinst och två pinnar mot Helsingborg härnäst väntar exakt samma utgångsläge inför fortsättningen i år.
# IFK:s Håvard Åsheim och företrädaren Michael Andersson, som gästar Arenan på onsdag med sitt OVH, är målvakterna som spelar överlägset mest och följdaktilgen får flest skott att försöka mota. 281 för Håvard (104 räddningar) och 266 för ”Micke” (97 räddningar) så här långt.
Just OVH är ligans märkligaste lag. Ligger alltså sist i tabellen, men med en positiv målskillnad (233-226). Främsta skälet är givetvis storvinsten i premiären mot IFK Ystad med hela 44-20. Men bland de sex förlusterna efter åtta spelade matcher finns också tre nederlag med det snöpliga uddamålet. Samt ytterligare en torsk med blott två bolla, så snacka om små marginaler.
Något OVH-spelarna fått lära sig är att tiden tas i mål – alltså inte vid någon skaplig mellantid längs vägen. En klyscha som väldigt många tvingats uppleva, på gott och ont, denna hösten. Handbollsligan är rekordjämn och inget lag går säkert. Inte en enda dag i veckan.
Text: Kjell-Ove ”KOA” Andersson
Fotnot: Artikelförfattarens betraktelser och synpunkter är fristående som gästskribent på IFK Skövdes officiella hemsida.
./.
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com