Ljubo äntligen till Skövde…

På torsdag kommer lille – men ack så store – handbollslegendaren Ljubomir Vranjes att agera som huvudansvarig och tränare i Arena Skövde. Han leder som bekant numera IFK Kristianstad. Annars var det ju en gång i tiden meningen att Ljubos första tränaruppdrag skulle vara i IFK Skövde.

I november 2008 skrev IFK och Vranjes ett treårskontrakt som skulle starta i juli 2009. Nu blev det inte så.

-Vi var förstås besvikna. Hela handbolls-Skövde såg fram mot att få Ljubo som ny tränare. Jag ser ändå inte att vi kunde gjort annat än att ha gått med på att kontraktet bröts, säger Bosse Andersson som var sportchef vid den tiden.

Gillar IFK:s spelsätt

Frågan till Ljubomir är om han följt IFK Skövde extra efter de täta kontakterna under 2008 och 2009.

-Till en början gjorde jag det absolut. Sedan blev det ju för min del mycket fokus på den europeiska handbollen och mindre den svenska.

-Vad tycker du om dagens upplaga av Skövde?

-Det är ett stabilt topplag i ligan och jag tycker definitivt om sättet IFK spelar handboll på.

-När ni möttes i Kristianstad blev det Skövdeseger. Stor revanschlust nu?

-Naturligtvis siktar vi på att vinna, men framför allt ska det bli kul att komma till Skövde. Det är ju faktiskt första gången som jag får möjlighet att leda ett lag i Arena Skövde.

-Ni har lyckats mycket bra i Europaspelet i höst och leder nu Europena League. Förklaring?

-Ja, trots skador har vi gjort fint ifrån oss. Det känns bra inte bara för oss utan jag tycker att det är viktigt för svensk handboll att det finns lag som kan hävda sig i Europaspelet.

Fantastisk karriär

Ljubo slutade sin fantastiskt framgångsrika spelarkarriär i Flensburg Handewitt 2009. Tanken var alltså att flytta hem till Sverige och att ta över IFK Skövde. Flensburg ville dock inte släppa sin guldklimp och erbjöd tjänsten som sportchef. Ljubo nappade på budet och förhandlingar tog vid. Även om besvikelsen var stor i Skövde fick verkligen IFK mycket som gottgjorde det brutna kontraktet.

Det handlade till exempel om att det tyska topplaget kom till Skövde för uppvisningsmatcher, att IFK fick tillfälle till träningsläger i den tyska staden och även spela mot Flensburg och flera andra tyska topplag. Vranjes var också i Skövde över en hel Skadevi Cup-helg där han föreläste och var prisutdelare. (Bilden ovan från det tillfället).

Stora framgångar som tränare…

I Flensburg blev Vranjes ganska snart huvudtränare. Här skördades stora framgångar. Laget vann Champions League samt flera tyska titlar. 2014 utsågs Ljubomir till världens bäste handbollstränare av IHF. Det har även blivit landslagsuppdrag i Serbien, Ungern och Slovenien.

Till IFK Kristianstad kom Ljubo 2019 efter ett år i Telecom Veszprén. SM-guld är nu det självklara målet…

..och spelare

Meritlistan som spelare går verkligen inte av för hackor. Det blev fem SM-guld med Redbergslid innan utlandsäventyret fortsatte till Flensburg (2006-09) via spanska Granollers och tyska Nordhorn. Totalt blev det 164 landskamper och 451 mål med VM-guld och OS-silver som toppar.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström