Mikael Franzén inför premiären

Ett lag som spelat fem SM-finaler av sex möjliga sedan 2014 och som i våras utsågs till seriesegrare när säsongen bröts i förtid. IFK välkomnar ett verkligt storfrämmande i den efterlängtade ligapremiären. Alingsås HK är namnet.

Västgötarivalen kommer med ett delvis nytt lag sedan flera tongivande spelare lämnat – men Mikael Franzén, 48, är kvar. Tränaren med ligans ”fetaste” meritlista.
Inte enbart för att han är inne på sin nionde (!) säsong i följd i Alingsås. Franzén är sannerligen pojken med guldbyxorna.
”Frazze” vann sju guld som spelare med RIK där han medverkade i nio SM-finaler på raken 1995-2003. Som färsk tränare tog han upp moderklubben HK Aranäs från tvåan till elitserien. Fortsatte färden i IK Sävehof med två SM-titlar på två år innan han 2012 tog klivet över till Alingsås.
– Och där är jag kvar, skrattar Mikael som under vistelsen i potätestan skrivit fyra olika kontrakt och har avtal till sommaren 2022.
-Det kan alltså bli tio år i följd i samma klubb – i så fall unikt!?
– När man trivs ihop känns det rätt att fortsätta. Samtidigt har det varit en enorm spelaromsättning. Det kommer nya ansikten varje säsong. Det är bara min nuna som lever kvar i Alingsås, ha, ha.
Under ledning av Mikael Franzén har AHK tagit guld 2014 och därefter spelat ytterligare fyra SM-finaler; den senaste 2019 som förlorades i en femsetare mot Sävehof.
Via just Sävehof gör vi nu en direkt koppling till IFK Skövde.
-IFK:s nye tränare, Henrik Signell, var assisterande till dig i Partille när ni blev svenska mästare 2011 och 2012?
– Vi var färska som ledare på så hög nivå, både ”Sigge” och jag. Vi lärde av varandra, utvecklades tillsammans, liksom laget, och drog sedan vidare på var sitt håll. Vi umgås inte längre. Men visst pratas vi vid och skickar sms då och då. Kul att mötas nu igen när Henrik är tillbaka i herrhandbollen, tycker ”Frazze”.
-Du har även en relation till Blåvitts nuvarande assisterande tränare Mats Ljungquist – en av klubbens största spelare?
– Jovars. Min kompis i mittförsvaret i RIK, Jerry Hallbäck (Aranäs tränare), och jag försökte fånga Mats när vi möttes i elitserien under fem, sex säsonger på 90-talet. Det var inte alldeles enkelt, måste jag erkänna. Mats var både snabb, stark och spelbegåvad. Så det small rätt rejält emellanåt…
-Hur ser du på söndagens premiär i (ett folktomt) Arena Skövde?
– Publiken kommer givetvis att saknas. Både hemmalagets supportrar och våra egna fans som gärna åker till Skövde. Rent sportsligt ser jag en mycket svår uppgift framför oss. IFK är ”försäsongens mästare”, har fått behålla nästan hela truppen, och har förmodligen ligans bredaste spelarmaterial. Vi var endast några få (2) poäng före dem i våras när pandemin slog till. Jag har tippat Skövde som 2;a i serien denna säsongen.
-Hur rankar du ditt eget Alingsås?
– Tippar oss topp 4 utan specifik placering.
-Så kallade experter och dina tränarkollegor har AHK på sjätte plats i sluttabellen?
– Jag har noterat detta. Vi tar det som en utmaning att vara högre upp.
-På pappret ser truppen tunnare ut med spelaravgångar som Felix Claar, Fredrik Teern, Andreas Berg, målvakten Niklas Kraft, samt veteranen Johan Nilsson som tyvärr dragit korsbandet och är borta hela säsongen?
– Vi är vana att tappa duktiga spelare, men har genom åren också kunnat ersätta dessa på ett bra och tillfredsställande sätt. Vi har varken ambition eller ekonomi att köpa in färdiga spelare att stoppa in i de hål som uppstår utan får utbilda och bygga på sikt. Det är den verkligheten vi lever med med därtill ett köpstopp i föreningen sedan en tid tillbaka.
-Vilka kommer att utvecklas mest denna säsongen?
– Försäsongen har bjudit på blandade insatser och resultat. Jag hoppas mycket på vår nye målvakt, Anton Hagvall, samt Daniel Blomgren som fick förra året förstört pga av skada. Även Benjamin Helander har egenskapet att ta ett steg till. Dessutom får några andra gärna överraska. Speciellt i defensiven då vi tappat tre spelare från fjolårets förstauppställning.
-Utöver ligan och ett förväntat slutspel ska Alingsås även medverka i EHF League?
– Det blir en prövning på många sätt. Vi kliver direkt in i gruppspelet i oktober, vilket innebär totalt tio extra matcher; sex under hösten och fyra efter VM-uppehållet i januari. Parallellt väntar strikta Covid19-restriktioner, med tester inför både borta- och hemmamatcher. När vi spelar i Alingsås ska även funktionärer och närvarande klubbmedlemmar testas. Det är ett omfattande och kostsamt projekt att tävla i Europa detta året.
-Apropå Corona – hur är läget i AHK-truppen?
– Vi har haft en tuff vecka med flera sjukdomar. Många spelare har testats för just Covid19 och därför också tvingats i karantän innan de får svar. ”Man ska ju inte gå till jobbet om man är sjuk”. Så sent som vid torsdagsträningen saknades inte mindre än sju spelare av det skälet. Men ingen har testats positivt. Så jag räknar med fullt ös i premiären!
Text: Kjell-Ove ”KOA” Andersson   Foto: Viktor Ljungström
FAKTA
Spelare kommer och går. Så här såg IFK Skövdes elitserietrupp, med nio egna produkter, ut när Mikael Franzén och Henrik Signell parallellt debuterade som elitserietränare och kamperade ihop i Sävehof för tio år sedan, säsongen 2010/11:
Målvakter: Mikael ”Äpplet” Appelgren, Anton Hellberg, Peter Carlsson.
9-metersspelare: Magnus Järlström, Erik Svernling, Johan Elf, Marcus Litborn, Linus Lake, Daniel Komayesh, Andreas Cederholm, Niklas Forsmoo, Jakob Odh.
6-metersspelare: Fredrik Arvidsson, Andreas Nilsson, Robin Wärn, Markus Hagelin, Jonas Samuelsson, Magnus Johansson, Mattias Johansson.
Tränare: Henrik Schneider och Klas Wahlström.
Notabelt: Ende kvarvarande är Klas Wahlström som idag är elitlagets general manager. Fyra av spelarna (Appelgren, Cederholm, Samuelsson, Andreas Nilsson) är verksamma i utländska ligor, två (Hellberg, Hagelin) i andra svenska ligaklubbar.
Bortasegrar
IFK Skövde och Alingsås möttes vid tre tillfällen under senaste säsongen med tre bortasegrar som facit.
AHK-IFK 24-27.
IFK-AHK 20-23.
AHK-IFK 19-26.
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com