På Körsbärsvägen är dörren alltid öppen

För nya IFK-spelare kan det vara svårt att snabbt komma tillrätta på nya hemorten. Hos Lena Axelsson och Peter Larsson finns lösningen. Under senare år har sex IFK-spelare fått bo hos Peter och Lena och snabbt funnit sig tillrätta i sin nya miljö.

Det började när Peter Larsson satt i IFK:s styrelse och spanjoren och kantspelaren Adrian Sifle Florens kom till Skövde sommaren 2015.

Peter berättar hur det hela gick till:
-På styrelsemötet kom frågan upp om boende för den nye spelaren. Då hörde jag mig själv snabbt säga att han kan få bo hos oss.

Lena fick förstås säga sitt och hennes första tanke blev:
-Vad äter en handbollsspelare?

Allt det där är historia nu och Lena och Peter har mättat många hungriga handbollsmunnar sedan dess.

Värdfamiljer
Lena och Peter tycker att det är viktigt att klubben arbetar med att hitta värdfamiljer till de nya som kommer – inte minst unga spelare som kanske flyttar hemifrån för första gången. Det finns erfarenhet bakom orden för fram till nu har sex olika IFK-spelare bott hemma hos Lena och Peter. Deras hem står alltid öppet och har blivit ett extrahem inte bara för de spelare som fått bo hemma på Körsbärsvägen.

När nya spelare kontrakteras är det inte alltid lätt att omedelbart hitta ett fungerande boende. Då har dörren på Körsbärsvägen stått öppen och en extra tallrik har kommit fram på matbordet. När behov har uppstått har det aldrig blivit nej och så har, förutom spanske Sifle Flores också Endrit Abdullahi, Felix Kasch, Axel Franzén, Christopher ”Totte” Hedberg och senast Richard Harnisch fått boende på Körsbärsvägen. Totalt har de sex spelarna sammanlagt bott 18 månader hemma hos Lena och Peter.

Fungerande vardag
Att det finns behov av en ”extrafamilj” är något som Lena och Peter verkligen kan bekräfta. De nytillkomna spelarna har snabbt etablerat sig som familjemedlemmar och har naturligtvis deltagit i familjelivet och vardagen.

De nya spelarna har fått mycket hjälp och utbytet har hela tiden varit ömsesidigt.

Peter berättar om en idé som nu blivit verklighet:

-Vi pratade om ett spa här hemma och nu har det blivit verklighet med hjälp av många flitiga händer. Det har sen gjort att många vill komma och bada hos oss, säger Peter.

-Jag har väl blivit en extramamma och det behovet finns. Jag tror att det är väldigt viktigt att till exempel unga ensamma spelare kan få komma hem till en familj och kanske äta söndagsmiddag, säger Lena och berättar om senaste ”tillskottet” i familjen, lilla Ellen, dotter till Richard Hanisch och Maria Stockenberg. Där kan det till exempel behövas lite hjälp med dagishämtning eftersom Ellen och hennes familj inte har några släktingar på orten.

Hemtamt
För närvarande är Lena och Peter ensamma i sitt hus men det är inte för jämnan. Under vårt samtal kommer Totte in genom dörren. Tar hemvant fram en kaffekopp ur köksskåpet och tänker vara kvar och se en handbollsmatch senare på kvällen.

-Det har ju varit så att spelarna fortsätter komma till oss även sen dom flyttat. Alla vet att dom är välkomna och ibland händer det att vi blir bjudna på middag i vårt eget hem.

Vad som händer i framtiden föranleder en liten skämtsam diskussion

-Richard och Maria var de senaste som bodde hos oss, säger Peter.
-Sista, säger Lena, men lämnar ändå dörren öppen……

Text: Annika Andersson
Video: Marcus Dahl