Skövdebostäder samarbetar med IFK

Aspö gård i Skövde, som drivs av Skövdebostäder, är en oas som blomstrar som allra mest nu under försommaren. Här finns mycket att göra för hela familjen. Det gäller Skövdebostäders hyresgäster likaväl som andra som vill komma ut i naturen för att njuta av allt som anläggningen bjuder.

Bland dem som stortrivs på Aspö är IFK-spelaren Matias Helt Jepsen som har ett och ett halvtåriga Alma på den förskola som finns inom anläggningen.

 

Martina Ahlner är gårdsvärd på Aspö och kan berätta om allt trevligt som ryms inom anläggningen. Alla barn som kommer till gården trivs väl allra bäst med alla djuren.

-Vi har kor, får, grisar, höns och kaniner, berättar Martina, och pekar sen ut glasskaféet och hinderbanan som vid en första titt är svår att utläsa för där står Intenuddamarken-bana. Varje eftermiddag matas djuren och det är ett mycket uppskattat sätt för många barn att få vara med och se djuren på nära håll.

I rådande coronatider är det bara glass som säljs i kaféet men annars finns där både godis och fika för den sugne. I närheten finns också Skövde biodlarförenings lokal och ett antal bikupor vars innevånare hjälper till att sprida den biologiska mångfalden.

Många byggnader
Aspö gård har vuxit i takt med att hela bostadsområdet blivit allt större. Där finns till exempel tre nybyggda lokaler som kan hyras. Normalt är uthyrningsfrekvensen stor men just nu är av naturliga skäl efterfrågan minimal. Normalt finns annars lokaler som kan inrymma upp till hundra gäster.

Språkkaféet succé
En av lokalerna används för det mycket uppskattade språkkaféet. Ann-Kristin Essgren, bosocial samordnare, arbetar med integration, samarbete och sponsring hos Skövdebostäder och berättar med stolthet om språkkaféet:

-Vi startade det för ett och ett halvt år sedan och det har blivit ett mycket bra integrationsprojekt som vi nu tyvärr måste pausa på grund av coronapandemin.

Språkcaféet har normalt öppet varje måndagskväll och då kommer det i genomsnitt ett 30-tal personer på besök. Syftet är att nyanlända ska få möjlighet att utveckla sina svenska språkkunskaper. Här kommer också IFK Skövde handboll in och det på ett mycket lyckat sätt.

Populära IFK-spelare
Förra året skrevs nämligen ett sponsringsavtal mellan IFK Skövde, Skövde HF och Skövdebostäder. Det innebär att de båda klubbarnas elitspelare ska medverka vid språkkaféet vid minst tio tillfällen per säsong.

-Det har varit en stor succé, berättar Ann-Kristin Essgren. Det var tidigare lite svårt att engagera de yngre nyanlända men när handbollsspelarna kom dit blev det något som lockade många yngre och gav dem bra möjligheter att sitta och prata svenska med andra ungdomar.

Språkkaféet är ett samarbete mellan Skövdebostäder och ABF och har innehållit många aktiviteter. Så har man haft föreläsningar och läxhjälp på programmet men besöken av de handbollsspelarna har ökat intresset stort från unga nyanlända.

Ann-Kristin Essgren berättar bland annat om en ung flykting som spelat handboll i sitt hemland och med hjälp av IFK-spelarna fick hjälp att komma intill och träna handboll med Country.

Text: Annika Andersson