”Smule” och Adam om att ha ”en blåvit själ”…

Det talas ofta om att ha en ”blåvit själ”. Vad står det för kan man förstås undra. Frågan är om inte Mikael ”Smule” Samuelsson och hans son Adam står upp för detta värdeuttryck bättre än de flesta. Båda har i varje fall vigt stor del av sina liv åt sin kära blåvita klubb!

 

”Smule” blev med i IFK redan i 6-7-årsåldern främst tack vare Bosse Andersson – en annan stor IFK-are. Sonen Adam – som nu avverkat den nionde säsongen i A-laget – startade i lika unga dar och då var det pappa som var ledare i Handbollsskolan.

-Jag hade väl egentligen aldrig något val. Höll i och för sig på även på med fotboll tills jag var 15-16 år, men sedan är det handboll som gällt och det har jag aldrig ångrat, säger 27-årige Adam som nyligen skrev ett nytt tvåårskontrakt med IFK.

Vi ber först “Smule” berätta om sin karriär i IFK:

-I pojkåren var det både handboll och fotboll. Som aktiv höll jag på längst med handboll, upp till jag var 19 år. Någon elitseriematch kan jag inte skryta med, men när jag började som tränare och ledare kom framgångarna. Hade en fantastisk tid tillsammans med Jan ”Proppen” Karlsson då det blev två JSM-guld och ett JSM-silver. Som ungdomstränare följde jag sedan Adam från början till och med juniortidens slut.

-Det har blivit många andra ledarroller också.

-Ja, inte minst i ledningsgruppen för Skadevi cup. Efter ett litet avbrott tidigare denna säsong kände jag att det här är mitt liv och nu var jag nyligen med på sportmötet igen. Det här är ju mitt liv och jag kommer nog att fortsätta så länge jag bara orkar!

Följt Adam hela tiden

Att ha sin förälder som tränare kan ju ha sina problem, men Adam är verkligen tacksam för den stöttning han fått i alla år.

-Farsan har verkligen hjälpt till i alla år så att jag kunnat utvecklas som handbollsspelare.

Adam har alltså ett antal år kvar på elitnivå, men kan mycket väl tänka sig fortsätta med ledaruppdrag.

-Om tiden funnits hade jag redan nu kunnat ägna mig åt ledarskap för ungdomar, men den tiden kommer, säger Adam som bland annat utsågs till IFK:s ambassadör i ”viställerupp”-kampanjen.

-Det var självklart att tacka ja till det hedersuppdraget.

Mycket idrott i familjen…

Nu är det inte bara Mikael och Adam som ägnar sig åt idrott i Samuelssons familj. Hustrun/mamman Marie är trogen följeslagare på all handboll. Adams syster Linn ägnar sig åt tränarskap men då handlar det om fotboll i Skultorp. Adams sambo Julia Ehn spelar som bekant elithandbolli Skövde HF och Linns sambo Alexander Henriksson är Skövde IK-lirare…

-Det blir inte så mycket annan än idrott på agendan när vi träffas, berättar ”Smule”.

-Problemet är att få till gemensamma familjemöten. Söndagskväll brukar funka bäst, berättar Adam.

Och så var det då det här med ”blåvit själ”. Smule försöker förklara:

-Det handlar först och främst om att vara ödmjuk. Ingen får vara större än sporten och föreningen.

Adam flikar in:

-Vi i A-truppen är ett så härligt gäng som lyfter varandra. Då kommer också framgångarna som de gjort de senaste säsongerna.

Text: Bengt Andersson Foto:Viktor Ljungström