Stranden blir dansk redan i höst – ung isländsk niometerspelare ersätter

För ett par veckor sedan blev det klart att IFK Skövdes niometerspelare Kristian Jakobsen Stranden ska flytta till danska ligan och SønderjyskE Håndbold. Övergången skulle ske efter säsongen, men nu är det klart att Stranden flyttar redan i höst. Hans ersättare blir islänningen Bjarni Ofeigur Valdimarsson som kommer att debutera i IFK-tröjan redan den 28 november.

Orsaken till den här lösningen är att SønderjyskE gett ett bud till IFK för att lösa Kristian Jakobsen Stranden redan nu. När det var möjligt att lösa den tilltänkte ersättaren, isländske Bjarni Ofeigur Valdimarsson från FH Hafnafjordur, kunde lösningen sys ihop på ett smidigt sätt.

Bjarni – som fyller 22 i slutet av november – har varit dominant  i  det isländska ungdomslandslaget med 38 mål på elva matcher senaste säsongen.

-Vi är övertygade om att Bjarni kan fylla Kristian Strandens skor och det på ett tidigt stadium, säger Ulf Nyström.

Bjarni är 196 cm och väger 97 kg. Han ser sig själv som en mycket ambitiös person.

-Jag vill alltid utveckla mitt handbollsspel,  både i anfall och försvar, säger Bjarni och fortsätter:

-Jag tror att min bästa förmåga är mångsidighet och – som klichén säger – vara en komplett handbollsspelare.

Han ser fram mot att komma till IFK och Skövde.

-Jag har insett att klubben och staden är som en enda stor familj och min uppfattning är att stämningen är mycket vänlig men också mycket professionell. Jag ser fram mot att få vara med och bidra i en klubb som tillhör de främsta i svenska ligan, säger Bjarni.

Skiftbyte redan i november
Kristian kommer nu att spela två matcher till med IFK, det blir mot Lugi på måndag och mot Kristianstad nästa lördag. Bjarni anländer till Skövde kommande helg och IFK räknar med att debuten sker mot Varberg den 28 november. Kontrakten gäller till och med säsongen 2022-23.

För Kristian blir det alltså ett snabbare avsked från IFK än vad som var tänkt.

-Nu blev det dessvärre så, men jag är väldigt glad för både säsongen innan och denna säsong. Det var varit en fantastik tid i Skövde. Att lämna mitt i säsongen är vemodigt inte minst med tanke på alla fantastiska lagkamrater. Lyckligtvis har vi ytterligare ett par viktiga matcher tillsammans, säger Kristian.

Affär med många plus
IFK:s sportchef tycker att affären har många fördelar.

-Vi har tidigt säkrat upp Kristians ersättare. Vi kan få med Bjarni redan nu och spela in honom både på kort och lång sikt, vilket är glädjande. Hade inte den möjligheten funnits hade vi aldrig släppt Kristian. Föreningen har nu möjligheten att tjäna några kronor på det samtidigt som vi möjliggör en fortsatt satsning på det här laget, konstaterar Ulf Nyström.

Text: Bengt Andersson