Vi känner IFK:s nye norrman Fredrik Mossestad på pulsen

Redan strax efter nyår kunde IFK presentera ett starkt nyförvärv inför säsongen 2020-21. Den 26-årige kantspelaren Fredrik Mossestad kommer från norska FyllingenBergen. Vi har ställt några frågor till Fredrik så här när både norska och svenska handbollssäsongerna ligger nere.

-Hur ser idrottslivet i Norge rent allmänt ut i Norge i dessa Coronatider?

-Föregående vecka öppnade regeringen för träning i grupper på max fem personer, men ingen närkontakt så det är bara fotbollslagen som nu kan träna i små grupper. Inga tävlingar eller organiserade aktiviteter. Det blir lätt träning i små grupper med Fyllingen från denna vecka för min del.

-När spelade du din sista match i FyllingenBergen?

-Sista matchen blev borta mot Nærbø den 11 mars. Det var en tråkig avslutning när man inte fick tacka för sig med en sista hemmamatch som skulle spelats tre dagar senare.

-Blev det några mästarlag utsedda i den norska handbollen i år?

-Elverum blev korade till serievinnare före ØIF Arendal och Drammen.

-Har du kunnat följa IFK Skövde något sedan det blev klart att du ska flytta hit?

-Jag har fått med mig alla resultat efter jul och kunnat se att resultaten har varit strålande. Har också fått tillsänt mig några matcher av Uffe så att jag har fått möjligheten till att bli bättre känd med mina nya lagkamrater.

– Har du kontakt med några av dina blivande klubbkamrater som också är från Norge?

-Allt sedan jag var på besök i november har jag hållit kontakten med både Håvard och Kristian. Det är alltid en trygghet med ett par klubbkamrater som man har spelat lite med/mot tidigare. Dom snackar väldigt gott om både klubben och ”byen”.

– IFK har ju klart med Henrik Signell som ny tränare. Vet du något om honom?

-Väldigt spännande med Signell som ny tränare. Har snackat lite med ett par tidigare svenska lagkamrater som har känning till honom från Sävehof, men annars vet jag inte mycket mer än att han har en god CV bakom sig med fina  resultat från både herrlag och Sveriges damlandslag. Tror oavsett det är ett gott val både för mig och för IFK Skövde som klubb.

-Hur håller du igång med den egna träningen under dessa tider?

-Eftersom vi i Norge haft strängare regler än i Sverige har styrketräningen körts i egen regi i min egen lägenhet, medan konditions- och löpträning har skett på löparbana och i de många fjällen vi har runt byen här. Axlarna har jag prövat att hålla igång med kast mot vägg ute så nu gläder jag mig åt att kunna träna i hall igen.

-IFK:s nuvarande högersexa Christoper ”Totte” Hedberg byter land. Har du något tips till ”Totte” när det kan bli aktuellt med flyttning för honom till Elverum?

-Elverum är en väldigt bra klubb som kan påminna lite om Skövde i förhållande till både stad och målsättningar för de kommande åren. Det bästa tipset jag kan ge honom är att ta med massor med goa och varma kläder för i Elverum är det väldigt kallt om vintern! Önskar honom lycka till i nya klubben.

-Har du någon aning om när det kan bli aktuellt med flyttning till Skövde?

-Jag har fått lägenhet på plats redan 1 juni, men tippar att jag kommer att flytta i mitten av juli så att jag är på plats cirka en vecka före säsongsträningen startar.  Om det blir möjligt kan det bli så att jag kommer över några dagar för träning med laget i juni.

– Vad önskar du dig allra mest just nu?

-Jag önskar ett vaccin som kan begränsa denna enorma skada världen runt. Och som kan göra att vi kan gå tillbaka till den normala världen, träna som vanligt och slippa att bekymra sig för allt som är runt om. Jag vill tillbaka i en hall för att kunna förbereda mig på bästa möjliga sätt för en väldigt spännande säsong med IFK. Ta hand om varandra så ses vi!

Text: Bengt Andersson  Foto: Tove Lise Mossestad