Victors ”tv-räddning” gav 10 000 kr till ledarprojekt

Victor Ljungquist, IFK Skövde och Rikke Thorngaard, Skara HF, stod för de häftigaste spelsekvenserna i Handbollsligan och SHE i oktober. Det har fansen bestämt när omröstningen av Månadens Spel nu är avslutad. Klubbarna får nu 10 000 kronor var av handbollens huvudsponsor Svenska Spel till något av projekten inom manifestationen #viställerupp.

Skara HF satsar på integration och IFK Skövde vill både öka antalet kvinnliga ledare och samtidigt satsa på utveckling av både nya och befintliga ledare.

Fansen har sagt sitt, det var Skara HF:s Rikke Thorngaard och IFK Skövdes Victor Ljungquist som stod för de mest spektakulära spelsekvenserna i SHE och Handbollsligan under oktober. Rikke satte ett snyggt skott bakom ryggen i matchen mot Kristianstad HK och Victor gjorde en imponerande tv-räddning mot Alingsås HK när han på chans hoppade upp precis framför målområdeslinjen och räddade ett långskott som var på väg in i det öppna målet.

– Jag tänker inte jättemycket på vad som händer, minns Victor. Jag hinner inte springa och byta, så jag gör en chansning och springer hem och ser hur han kastar iväg bollen. Så jag hoppar och chansar och lyckas ta bollen, och det var ju bra det för annars hade det blivit lite pinsamt.

Victors räddning fick hela 65,2 procent av rösterna med Rikkes spektakulära mål innebar 51,5 procent.

Vill locka fler kvinnliga ledare
IFK Skövde har under hösten startat upp ett projekt som ska syfta till att få fler kvinnliga ledare i klubben. Victor Ljungquist väljer att skänka sina 10 000 kronor till just det projektet.

– Det är jätteviktigt att fler kvinnor kan vara delaktiga som ledare, så det här är ett jättebra projekt, säger han.

– Vi vill att man ska känna att man kan utvecklas, utbildas och gå vidare, inte bara vara en hjälpande förälder utan också vara med och bidra på längre sikt, säger klubbchefen Erik Sackari.

– Föreningslivet behöver många ledare, funktionärer och ungdomstränare för att det ska fungera. Det är därför jätteviktigt att hitta ledare av båda könen och det finns många med stor kunskaper och stort engagemang.

Vill se en ökning från säsong till säsong
I dag har klubben ett tiotal kvinnliga ledare, men målet är att dessa ska bli både fler och få möjlighet att utvecklas ytterligare.

– Vi vill se en ökning från säsong till säsong, inte bara i kvantitet utan också i kvalitet vad gäller utbildning. Vi är omkring 100 ledare totalt i föreningen. Av dessa är i dag drygt ett tiotal kvinnor.

Projektet startade upp under hösten men på grund av pandemin har klubben inte kunnat utveckla det som från början hade planerats.

Tar handbollen till barnen
Rikke Thorngaard har valt ett projekt som Skara HF inom kort startar upp och som heter Handboll för alla.

Elin Wikström är ordförande i Skara HF. Hon berättar att tankarna bakom Handboll för alla kommer från att barnkonventionen säger att alla barn har rätt till en aktiv fritid. Skara HF vill därför dra sitt strå till stacken och introducera handboll för barn och ungdomar som tidigare inte kommit i kontakt med sporten.

Svenska Spels sponsringschef Nicklas Biverståhl är mycket nöjd med att få bidra till två viktiga projekt.

– Svenska Spel är idrottens bästa vän och vi vill vara med och utveckla idrotten från gräsrot till elit. För oss är det verkligen glädjande att kunna bidra till två projekt som på olika sätt jobbar med inkludering och som jag är övertygad om kommer bidra till ännu bättre handbollsverksamhet i Skaraborg.