Wallinius laddar för revansch

Efter två storsegrar väntar härnäst Lugi för IFK hemma i Arenan. Ett ungt Lunda-lag med kanske ligans mest betydelsefulla spelare för ett enskilt lag. Räkna med att Karl Wallinius har på sig “det vinröda blåstället” och att siktet är inställt  – som alltid.

Blott 21 år ung, men redan etablerad eftersom han debuterade i ligan som 17-åring och nu är inne på sin femte säsong. “Kalle” har inte enbart en respekterad bössa utan spelar också “trea” i försvaret vilket gör honom så komplett som tvåvägsspelare.

– Tack för berömmet, säger “Kalle”. Men jag kom med tidigt i verksamheten. Tränade med A-laget redan som 15-åring, stod på tillväxt och var förberedd när jag fick chansen.

Lugi kommer till Skövde med två färska uddamålsförluster i bagaget; mot Sävehof och Alingsås. Och skåningarna är medvetna om att det väntar en formstarkt motståndare.

– Skövde borta är en av seriens svåraste uppgifter. Ett stabilt, aggressivt lag med flera duktiga individualister även om några är skadade. Och det var ett tag sedan vi tog poäng där uppe.

-Du är årskompis med IFK:s storskytt Jack Thurin?

– Vi har spelat mycket ihop i junior- och u-landslag och var båda uttagna till ligalandslaget senast. En bra vän. Spelar Jack på måndag? Han var ju borta senast!

Frågan lockar, men förblir obesvarad i nuläget (fredag). Annars har “Kalle” inte så mycket koll på ligan. Han tittar sällan på matcher. Studierna till civilingenjör i datateknik tar mycket tid. Han håller också igång med exempelvis padel för att trimma sin stora kropp med mäktiga måtten 199 centimeter, 107 kilo och… 50 i skostorlek.

– Ha, ha. Jag visste att skorna skulle komma på tal. Då kan vi lika gärna även ta upp SM-kvartsfinalen i Lund våren 2019 där Skövde vände vårt 19-12 till seger med 21-19, så har vi det avklarat. Det är annars något jag försökt glömma.

-Ni har ny tränare; danske Marc Udh har ersatt Lugi-ikonen Tomas Axnér?

– Båda brinner enormt för handbollen. Det stora skillnaden är väl språket och att Marc vill vara väldigt nära oss i gruppen medan Tomas var mer auktoritär och detaljerad. Vi spelar förhoppningsvis med högre fart i år.

Casper Käll saknades senast pga corona-indikation och du fick ta ett större ansvar än normalt mot Alingsås. Sköt bland annat hela 17 skott (sju mål) av lagets 44 avslut?

– Inte optimalt, förstås. Men jag har ett stort förtroende och det förväntas att jag ska kliva fram. Nu räckte det inte. Jag hoppas att Casper är med på måndag. Han tränade i torsdags och är friskförklarad utan att bära på covid19. Vi behöver honom och alla andra för att nå målsättningen att få spela slutspel.

“Kalle” Wallinius ligger högt upp i skytteligan med sina 60 fullträffar på tio matcher. Elva avslut, sex mål är snittet hittills i det offensiva spelet.

– Det är ändå i defensiven vi måste stoppa IFK Skövde, menar Lugi-stjärnan.

Hans egen framtid i klubben och som potentiell landslagsman är ett oskrivet blad, men ett spörsmål som intresserar. Lugis förmåga att fostra skickliga vänsternior som flyttar utomlands är imponerade.

-Är det snart din tur efter Kim Ekdahl Du Rietz, Simon Jeppsson och Alfred Jönsson?

– Gärna om det kommer ett anbud som lockar mig. Jag har stått bakom både Simon och Alfred och följt deras utveckling. Jag tar gärna ett avstamp i deras fotspår, bara jag hamnar i en attraktiv någorlunda stor stad och kan fullfölja mina studier.

Text: Kjell-Ove “KOA” Andersson  Foto: Viktor Ljungström

FAKTA

IFK och Lugi har mötts vid hela sju tillfällen de senaste två åren.

Säsongen 18/19: Ligaspel: IFK-Lugi 29-25. Lugi-IFK 25-20. SM-kvartsfinal:

IFK-Lugi 27-26. Lugi-IFK 19-21 (efter Lugi-ledning med 19-12…!!). IFK-Lugi 26-19.

Säsongen 19/20: Ligaspel. IFK-Lugi 30-28. Lugi-IFK 25-25

Totalt: Fem Skövde-segrar, en oavgjord, en Lugi-vinst.