Alingsås sista uppgiften i ligan

För Dan Beck-Hansen (bilden) & Co i IFK Skövde HK är det på lördag dags att slutföra klubbens 31:a säsong i följd (!) i högsta handbollserien. Alingsås står för motståndet i Estrad Arena. Vilken plats hamnar laget på denna gången – fyra, femma eller sexa?

 

Här är IFK:s tidigare placeringar under tre decennier:

1991-2000:7-2- 5-6-3-3-3-4-3-3.

2001-2010:7-4-5-2-1-4-6-9-9-7.

2011-2020:4-5-10-10-11-11-9-10-3-4.

Prestationerna har genererat medverkan i 21 slutspel, toppat med SM-finalerna 2005 och 2007. Snittplaceringen under 30 års spel fram till i år är förnämliga 5,66.

Rafflande slutomgång

Nu förbereder alltså IFK-tränaren Henrik Signell sitt lag på en bra avslutning på Handbollsligasäsongen 2020-21. Laget som blir fyra i sluttabellen möter femman i kvartsfinal. Inför slutomgången har Alingsås 35 poäng, IFK Skövde 34 och Kristianstad 32. Av de tre lagen har Kristianstad bäst målskillnad, medan IFK har 62 plusmål mot Alingsås 36.

 -Det har blivit en minst sagt märklig svit av matcher efter VM-uppehållet. Fem oavgjorda på de sex senaste matcherna. Hur summerar du detta?

– Ja, den frågan har jag fått många gånger den senaste tiden och jag har tyvärr inget mer spännande svar än att det uppenbarligen har varit tuffa, jämna matcher och att vi inte besegrats sedan innan jul. Det är naturligtvis väldigt ovanligt att det blir såhär och förmodligen inget jag som kommer att uppleva under resten av min tränarkarriär.

-Nu gäller det alltså Alingsås – en match som avgör placeringarna och därmed motstånd i kvartsfinalen. Har ni diskuterat mycket om hur det kan bli?

– Det är klart vi har tittat på tabellen och vilka lag det kan bli, men vi har också en samsyn om att det blir som det blir. Vi ska göra allt vi kan för att vinna sista grundspelsmatchen och sen får vi jobba vidare mot det laget det blir.

-Alingsås har varvat ligan med Europaspel. Tror du det kommer det att ha någon betydelse i kommande slutspel?

– Det kan ha både för- och nackdelar. Rent fysiskt så är det klart att det tar på krafterna och kropparna ska hinna återhämta sig mellan det täta schemat dom haft. Samtidigt så ger det ju spelarna och laget ovärderlig erfarenhet av att spela den typen av matcher. Det är svårt att säga hur det är i Alingsås fall eftersom jag inte är inne i det laget i deras vardag.

-Var har Alingsås sin främsta styrkor?

Främst i kontringsspelet. Dom är oerhört snabba upp med sina kantspelare och gör mycket mål på det. Utöver det har dom fått tillbaka en del spelare det senaste vilket gör att dom har en bred och stark trupp.

 -Kan du tänka dig att tippa vilket lag som blir motståndare i kvartsfinalen? Det handlar sannolikt om Alingsås eller Ystads IF.

– Jag tror givetvis att det blir Alingsås vi kommer möta eftersom jag inte går i andra tankar än att vi vinner på lördag.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström