Åter dags för Europaspel – Sigge önskar publikstöd!

I helgen är det Europaspel för IFK Skövde HK för första gången efter 16 års längtan. I EHF European Cup är det dags för 16-delsfinaler mot AS SGS Ramhat Hashron från Israel. Båda matcherna spelas i Skövde. Fredagens möte är att betrakta som hemmaplan för israelerna och IFK har hemmamatchsfördel på lördag. Vi känner IFK-tränaren Henrik Signell på pulsen inför cupmötena.

-Hur känns det för er att vara med på den internationella banan efter många års frånvaro?

– Det känns såklart spännande. Klubben och laget har höga ambitioner och att delta i europeiska cuper är en del av det. Det är otroligt utvecklande att spela dessa matcher.

-Vad vet ni om vilken klass Ramhat Hashron besitter denna höst?

– Vi har fått tillgång till några matcher så helt obekanta kommer dom inte vara för oss när det är dags för match. Det är ändå lite klurigt att endast se dom spela genom en dataskärm. Man får förstås inte riktigt samma känsla som att se dom live eller att möta dom. Men det är helt klart en motståndare som vi ska hantera med respekt!

-Är det några spelare som det gäller att se upp med lite extra?

– Ja, det finns gott om spelare med bra individuella kvalitéer. Framförallt två spelare från Balkan, vänsternian Mosic (nr 20) och högernian Curcic (nr 2). Stora, starka killar med bra skott. Sen har dom en kille som spelat i Sverige som vi mötte förra säsongen när han spelade i Varberg, Turkenitz (nr 22). Det är också är niometare och deras bästa målskytt såhär långt.

-Hur viktigt för er är det att gå vidare med Europaspelet kombinerat med ligan?

– För oss är det jätteviktigt! Det är som sagt otroligt lärorikt att spela internationella matcher. Vi vill spela så många som möjligt så att vi får så mycket erfarenhet som möjligt, både som klubb och lag.

-I veckan blev det 32 mål framåt mot Aranäs trots att storskyttarna Bjarni Valdimarsson och Viktor Hallén saknades. Du var särskilt nöjd med anfallsspelet och tänkte kanske inte bara på 16-målskytten Jack Thurin.

-Jag tycker vi gjorde en väldigt bra anfallsmatch där Jacks prestation såklart imponerar. Men hela laget gjorde det väldigt bra och har gjort så mer eller mindre hela säsongen hittills.

-Däremot har det blivit många baklängesmål både mot Amo i cupen och Aranäs i ligan. Är det särskild fokus på försvaret den närmaste tiden?

-Jo, men så blir det ju. Samtidigt är det så att eftersom vi är så effektiva i anfallsspelet – och så som de senaste matcherna utvecklat sig – så har det blivit betydligt fler anfall för båda lagen. Man kan inte alltid titta på antalet insläppta mål och dra slutsatsen att det är dåligt förarsspel.

-Att få publikstöd när det nu äntligen gäller Europacup igen är givetvis viktigt. Vad vill du säga till den trogna IFK-publiken?

-Jag vill säga att er närvaro och ert stöd på våra matcher verkligen uppskattas av oss. Vi nämner det inför varje match, hur tacksamma vi är över att ha en sådan fin publik. Och helgens matcher kommer bli roliga. Vi har en del kul på

Frågeställare: Bengt Andersson Foto/Bild: Viktor Ljungström/Marcus Dahl