Dan Beck Hansens sista år i Skövde

IFK Skövdes sexmetersspelare Dan Beck Hansen kommer att flytta hem till Danmark efter säsongen 2021-22.

-Det har varit ett svårt beslut. Vi har haft 2,5 goda år – tre till sommaren – i Sverige, men vi saknar familj och vänner i Danmark, säger den 31-årige dansken som på onsdagen tillsammans med sin Karina blev tvåbarnsförälder. En liten syster till Malte såg dagens ljus en månad tidigare än planerat.

-Alla mår bra, säger en glad Dan och fortsätter:

-Vi har haft det supergott här och vill absolut inte haft det förutan. Vi har fått många nya bekantskaper som vi är mycket tacksamma för. Att vi valde Skövde är vi mycket glada över.

IFK Skövdes sportchef Ulf Nyström beklagar att klubben mister en av de bästa spelarna till nästa säsong.

-Dan är en klasspelare, som under den tid han varit här bidragit med oerhört mycket. Dessutom är det en fantastiskt härlig person att ha och göra med i alla sammanhang, säger Nyström.

Större familj

Dan kom med sin Karina som nyblivna föräldrar med då tre månader gamle Malte till Skövde sommaren 2019.

-Vi har fått ta ställning till många saker, lärt känna ett nytt land och inte minst språket. Det har varit fint att prova utlandsäventyret – det är inte alla som får den möjligheten.

Nu har alltså vuxit med ett ban till. Detta kommer helt klart att innebära en större press på familjen.

-Karina kommer vara mycket hemma ensam med två små barn eftersom jag tillägnar så mycket tid med handbollen.

Utanför handbollen vill Dan framhålla att hans arbetsgivare Borgunda förhållit sig flexibel till arbetstider och ställt upp när han haft behov av ledighet.

-Det är jag mycket tacksam för!

Karina har varit riktigt glad för sitt arbete och även tiden som spelare och tränare i Skövde HF.

-Hur ser din handbollsframtid ut efter våren 2022?

-Det vet jag faktiskt inte. Jag har inget för handen ännu, men jag vill helt klart fortsätta med handbollen. Jag hoppas finna en riktig fin klubb så man får samma känsla som när vi valde IFK Skövde.

Mycket kvar att spela om

Dan poängterar att han kommer att se tillbaka på tiden i Sverige med ”kämpaglädje”.

-Det har utvecklat mig både på och utanför planen. Att spela med i toppen av den svenska handpollsligan är absolut utvecklande.

Dan understryker också att det är många spännande kamper kvar – säsongen är lång!

-Jag gläds åt att kämpa för att komma så långt som möjligt i alla turneringar. Det ska bli härligt att spela Europaspel, det har jag aldrig prövat. Att möta lag som tänker annorlunda än vi i Norden ska bli spännande.

Till sist tycker Dan också att det är härligt att publiken är tillbaka på läktarna.

-Det är häftigt att få ut sin känslor genom åskådarna. Alla som skriker, ropar och hoppar betyder mycket!

Fin ambassadör

Ulf Nyström säger att Dan är en fin ambassadör för föreningen och verksamheten.

-Samtidigt har jag full förståelse och all respekt i världen för att han väljer att flytta hem igen när de nu fått ytterligare tillskott till familjen. Som tur är kan vi under dryga halvåret framöver fortsätta att njuta av hans handbollskonster på banan. Avslutningsvis önskar jag Dan och hans familj all lycka när vårt äventyr denna säsong är över. Dom kommer för all tid att vara blåvita, säger sportchefen.

Fotnot:Dan Beck-Hansen kom till Skövde sommaren 2019 från den danska klubben Nordsjælland Håndbold där han spelat fem år. Tidigare danska klubbar var Odder, Århus och Midtjylland och på meritlistan finns drygt 30 u-landskamper.

Text: Bengt Andersson  Foto: Viktor Ljungström