Fabian och Matias visade vägen

IFK Skövde körde över Eskilstuna Guif i seriepremiären. Segerorganisatör var Matias Helt Jepsen med åtta mål i 32–21-segern. Tillsammans med Fabian Norsten (bilden) var Matias den store matchvinnaren.

 

Så var det äntligen dags för seriepremiär i Handbollsligan, dessutom inför publik och drygt 550 personer hade letat sig till Arena Skövde på lördagskvällen.

Visserligen var det Eskilstuna Guif som tog ledningen och det skulle dröja till den 14:e spelminuten innan IFK Skövde hade vänt till 5–4 efter mål av Dan Beck Hansen. IFK:s inledande fyra mål hade gjorts av Matias Helt Jepsen som var den som styrde hemmalagets anfallsspel.

IFK skaffade sig sedan en tremålsledning, men en stunds oskärpa gjorde att Guif kom ikapp då 9–6 blev till 9–9 på en minut, men då klev Matias Helt Jepsen in i handlingen igen och såg till att IFK återtog ledningen med sitt sjätte mål för kvällen.

– Det var många tekniska fel. Jag tycker att vi kan stänga matchen redan i den första halvleken, menade Helt Jepsen.

Dryga fem minuter senare var det åter hemmaledning med tre måls marginal (13–10).

Den marginalen var det också i paus för i slutsekunden skruvade Viktor Hallén elegant in 14–11 från sin vänsterkantsposition.

Fabian räddade straff
Gästerna fick ett bra reduceringsläge i upptakten av den andra halvleken, men Fabian Norsten räddade straffen, som för övrigt var spelmässigt väldigt hafsig inledningsvis.

Det skulle också dröja närmare fyra minuter innan halvlekens första mål kom. Målet kom från förstås från Matias Helt Jepsen, planens gigant.

IFK Skövde var det lag som snabbast kom tillbaka till ett mer organiserat spel. Det återspeglade sig också i målfabrikationen. Medan hemmalaget gjorde två mål gjorde gästerna ett och till slut blev segermarginalen elva mål.

Sveriges bästa lag?
Eskilstuna Guif:s tränare Zoran Roganovic konstaterade att IFK var ett minst sagt tufft motstånd.

– Det är Sveriges bästa lag vi möter i dag. Vi försökte störa deras fina spel, men i andra halvlek tappade vi kraft och Norsten hade en bra dag.

IFK-målvakten Fabian Norsten utsågs också till bästa hemmaspelare och var bara ynka räddning från att vara 50-procentig.

– Väldigt kul med en bra start. Vi spelade smart defensivt och tog bort deras offensiv där vi stängde deras genombrott och styrde ut avsluten mot kanterna, säger Norsten.

Nöjd var också tränaren Henrik Signell.

– En jättebra premiär. Väldigt bra första halvlek också även om vi bara ledde med tre mål. Det är inte helt lätt. Det är mycket nerver och vilja, men vi var coola matchen igenom.

Nu väntar i tur och ordning HK Malmö (borta), Sävehof (h) och Kristianstad (b).

Efter Malmö-matchen väntar returmöte mot Hallby i Svenska cupen.

Matchfakta
IFK Skövde–Eskilstuna Guif 32–21 (14–11)

Målen, IFK: Matias Helt Jepsen 8, Viktor Hallén 6, Bjarni Valdimarsson 6, Fredrik Mossestad 3, Dan Beck Hansen 3, Erik Sääf 3, Daniel Björk 2, Adam Ljungquist 1.

Guif: Carl Gabrielsson 4, Johan Palm 4, Marcus Ekman 2, Kasper Larsson 2, Melker Norrman 2, Filip Johansson 2, Linus Gustafsson 1, Pavle Karacic 1, Elias Hall 1, Olle Österhall 1, Aron Pålsson 1.

Utvisningar, IFK: 2×2 min. Guif: 4×2 min.

Domare: Michael Johansson och Markus Winberg

Publik: 552 personer