Sportsligt går det som bekant väldigt bra för IFK Skövde HK just nu. 3-0 i semifinalserien mot IFK Kristianstad efter ett styrkebesked av högsta märke. SM-final väntar för första gången sedan 2007! Även om vi får vänta drygt två veckor har vi en finalserie mot IK Sävehof att se fram mot.
Men hur mår klubben i stort efter mer än ett år där pandemin verkligen påverkat det mesta? Vi ställer några frågor till ordföranden Per Andersson.
– Ett år utan entréintäkter och inställd Skadevi cup. Hur mycket har det påverkat omsättningen jämfört med ett normalår?
– Vi tappar inkomster där största posten är entré/årskort. Som exempel kan vi ta slutspel, som under ett normalår ger en inkomst vilket nu bytts mot en utgift. Detta ihop med inställt Skadevi cup påverkar negativt rent ekonomiskt med runt 2-2,5miljoner i slutändan.
Sedan har vi ju strypt utgifterna. Vi hoppas fortfarande på att kommunen tar sitt ansvar i detta och hjälper till med åtminstone reducerade kostnader i samband med träningar och matcher. Att få bort utgifter är ju det lika viktigt som inkomster. Det gäller inte bara för IFK utan alla idrottsföreningar. Det handlar om att inte hamna i akuta likviditetsproblem.
– I hur stor utsträckning har ni kunnat få bidrag för att täcka bort inkomstbortfallet?
– Vi har fått ca 40-45 procent i ersättning för förlorade intäkter för publik och Skadevi. Utan dessa hade ju siffrorna jag tidigare nämnt varit ännu större. Det är enorma pengar för vår verksamhet som vi går miste om och för 2021 har vi ännu inte fått något alls.
Innan säsongen startade fick vi ju dessutom korttidspermittera spelarna. Det är ju inte möjligt att göra när dom är mitt uppe i seriespel och slutspel men givetvis var det viktigt för att få det att gå ihop.
– Hur har arbetet med era samarbetspartner sett ut?
– Flera av våra samarbetspartners har klarat sig relativt bra och där har det egentligen inte påverkat alls. Vi har även dom partners som drabbats hårt och då måste ju vi ha förståelse för deras situation. Istället för ekonomi så har vi tittat på vad vi kan göra och försökt hitta nya vägar. Det är viktigt med långsiktighet och att det ska finnas mervärden att synas med IFK även i framtiden för dessa företag. Som alltid väljer vi samarbetspartner och rekommenderar även våra medlemmar att stötta dessa vid till exempel olika inköp.
– Vilket stöd och vilken förståelse tycker du att ni fått från supportrar och IFK-anhängare?
– Enormt vill jag säga! Jag vill passa på att tacka för det här och nu. Vi har inte många som velat få tillbaka exempelvis utlägg för årskort. Några har tvingats till det för att se över sin ekonomi, vilket vi givetvis har full förståelse för. Det är också varje innehavares rättighet att få tillbaka utan att vi ifrågasätter det. Men som sagt; stödet och förståelsen från supportrarna är enormt. Tror inte det går en dag utan att jag får kommentera IFK:s sits just nu. Den kritik som kommer är ju att vi inte får ha publik men att man följer oss på sociala medier. Just detta är något vi har och håller på att utveckla ännu mer.
– Hur har arbetet i styrelsen sett ut det här året?
– Styrelsens arbete har förändrats under åren från drivande till utvecklande. Detta år har mycket fokus legat på framtiden. Hur ska IFK se ut om 1,3 och fem år? I det arbetet måste jag lyfta våra nya styrelseledamöter. Dom har verkligen satt sig in i vad vi tidigare gjort och på så sätt varit väldigt delaktiga i att ta fram vår nya vision och inte minst implementera den i det värdegrundsarbete som redan pågår. Sedan är det ju inte en massa nya saker utan mycket av det vi ska göra framåt gör vi redan idag. Kanske ska vi ändå bli lite tydligare och jobba mer lika i hela föreningen.
– IFK har en fantastisk ungdomsverksamhet. Hur har arbetet pågått under dessa svåra förhållanden och finns det beredskap till en riktig omstart när restriktionerna väl släpper full ut?
– Ja den är fantastisk och tyvärr är det väl här vi kommer se priset på vad pandemin kostat. Det är inte bara IFK som är förlorare här utan hela samhället där ungdomar i ett väldigt viktigt skede av livet helt plötsligt står utan den så viktiga sociala gemenskapen och den fysiska utvecklingen. Våra ledare har gjort vad som gått att göra utan att bryta mot några rekommendationer. Stor eloge till ledarna och på frågan om vi är redo när det släpper kan jag säga att ja till 100 procent. Arbete ihop med ledarna har fungerat om än i lite mindre omfattning än ett normalt år. Men ja, vi är redo och längtar!
– Du har meddelat att detta är det sista året som ordförande. Vad kommer den huvudsakliga inriktningen att ligga på fram till det är dags för bokslutet?
– Ja jag har sagt att nu är det sista året som jag är kvar som ordförande. Det har varit både tuffa och roliga år, men nu behöver IFK en annan typ av ordförande. Inte minst vågar jag säga att jag är nöjd med det arbete jag utfört ihop med kansliet och den styrelse jag fått förmånen att jobba ihop med. Det har varit en utmaning men också väldigt lärorikt så det kommer jag sakna.
Men sedan kommer jag säkert finnas kvar i någon roll, bland annat har ju sportchefen Uffe Nyström och jag jobbat ihop med laget. Det har vi pratat om att fortsätta med, nya styrelsen avgör. Klubbchefen Erik Sackari och jag har också en del projekt som inte är färdiga. Där kommer jag givetvis fortsatt vara behjälplig i den mån han vill. På frågan om vad min huvudsakliga inriktning kommer att vara så är svaret samma som för Rasmus Wremer; full fokus ligger på de sista månaderna. Jag vill avsluta så bra som det bara går!
– Om vi ser på chanserna för A-laget. Vad är din personliga tro hur säsongen 2020-21 slutar för IFK Skövde HK?
– Jag har en kanonbra känsla. Ser vi på hur laget utvecklats under säsongen – där det sett lite tveksamt ut i vissa matcher – så har del för del satt sig. Att vi nu är i SM-final är bevis nog! Hela tiden har det funnits en tro på det vi gör och känslan jag får när jag pratar med ledare och spelare är det precis lagom mix av allvar och lek. Man vågar njuta lite av situationen och känna sig trygg i den. Det har ju nått ända till final och varför inte bli IFK:s första ordförande som får stå högst upp? Det skulle jag inte ha något emot att lämna efter mig efter dessa fantastiska år.
Foto: Viktor Ljungström