IFK:s lagläkare: Över 700 covidtester har utförts

Finalserien mot Sävehof är slut och tyvärr blev det en förlust. Som ansvarig läkare i IFK Skövde och även medicinskt ansvarig i den covidgrupp som vi skapade i höstas måste jag säga att IFK vunnit stort.

 

För när vi nu summerar säsongen 2020-21 kan vi konstatera att vi på drygt 700 tester på spelare, ledare busschaufförer, domare och sportchefer inte fått ett enda positivt covidsvar. Efter lite förseningar med testmaterialet kom vi igång med tester inför hemmamatchen mot just Sävehof 8 december 2020.

De spelare som fått flest pinnar upp i näsan har testats 32 gånger. De spelare som också haft landslagsuppdrag har genomlidit än fler.

Lena Axelsson och Peter Malmberg har ingått i IFK:s covidgrupp. (Foto: Viktor Ljungström)

Stor eloge till alla inblandade

Att vi lyckats hålla coronaviruset utanför truppen är varken min, Sigges, Folkhälsomyndighetens eller covidgruppens förtjänst. En stor eloge ska ges till spelarna som skött sig exemplariskt under hela säsongen. Sedan start har de varit extra vaksamma på symptom och vid minsta lilla snuva eller känning av sjukdom har de stannat hemma precis som övriga befolkningen som kämpat på ute i samhället.

Självklart rör det sig också om en gnutta tur men jag vill tro att grabbarna (och … gubbarna) i laget verkligen förstått innebörden av att hålla distans utanför handbollsplan, samt att de hela säsongen varit uppriktiga och ärliga med sina symptom.

Med erfarenhet av att träffa covidpatienter på Skaraborgs Sjukhus sedan pandemin drog igång förra året vet jag att det räcker med en enda oaktsamhet för att hela truppen ska drabbas. Även om sjukdomen med största sannolikhet enbart skulle resultera i lindriga symptom, finns det flera fall bland övriga elitspelare i Handbollsligan som säger motsatsen. Spelare med långvariga, svåra besvär och som efter flera månader ännu ej är fullt återhämtade för att kunna träna och spela för fullt.

Fortsätt hålla avstånd!

När vi nu startar försäsongsträningen inför höstens ligastart fortsätter covidtesterna för IFK Skövde.  Självklart hoppas jag som ni att vi kan ses på läktarna i Arenan i höst och med lite flyt blir spelarna vaccinerade till ligastarten.

Fram till dess har jag en önskan. Träffar ni spelarna på stan så säg gärna hej och beröm dem för deras framgångar, men jag ber er: Håll avstånd!

Pandemin är inte över…

Mile Bergvall

Lagläkare IFK Skövde Handboll, medicinskt ansvarig för IFK Skövdes covidgrupp

Fotnot: Covidgruppen består förutom Mile Bergvall av Lena Axelsson, Peter Malmberg och Klas Wahlström

IFK Skövdes lagläkare Mile Bergvall och team manager Klas Wahlström (Foto Bengt Andersson)