Ingen revansch för IFK – cupspelet avslutat

39 mål framåt räckte inte. IFK Skövde förlorade ändå kvartsfinalreturen i ATG Svenska cupen mot Amo Handboll. Topplag och i olika divisioner.

Nej, det hade inte det minsta betydelse.

Det visade sig redan i det första kvartsfinalmötet  då Amobesegrade IFK Skövde med fyra mål (36-32). Och det upprepade sig igen i onsdagskvällens returmöte i Arena Skövde då gästerna vann med 40–39 (19–18).

Över två matcher var Amo det bättre laget, konstaterar en besviken hemmatränare.

– Det är bara att acceptera. Vi fick inte tag på deras anfallsspel, menar Henrik Signell.

Alstermo, det lilla samhället sju mil nordväst om Kalmar, är på väg att skriva handbollshistoria. Nio förlustfria matcher och serieledning i Allsvenskan och på väg mot Handbollsligan och nu semifinal i ATG Svenska cupen.

– Det är en fantastisk liten ort med stora sponsorer. Visst är det stort att leda allsvenskan och bara ett par matcher från spel ute i Europa, säger assisterande tränaren Tomas Lundberg som i blindtarmsopererade huvudtränaren guldtränaren Andreas Stockenbergs frånvaro skötte snacket på presskonferensen.

Ingen respekt

Amo visade ingen respekt för IFK Skövde och satte hemmalaget under press med sitt sju mot sex spel. När Fabian Norsten i hemmamålet inte hade någon lyckad match kom IFK Skövde i rejäl uppförsbacke.

Smålandslaget hade som mest en fyramålsledning under den första halvleken. Ledningen krympte till bara ett mål i paus sedan IFK-tränaren Henrik Signell bytte målvakt. Victor Bang stod för flera viktiga räddningar och kom till slut upp i 43 räddningsprocent.

Några snabba mål av Blåvitt (fram till 22–20) verkade vända matchen i upptakten av den andra halvleken, men Alstermogänget vägrade ge sig.

– Då var vi på gång. Men vi hade problem med deras 7–6-spel, säger IFK-tränaren.

Målfarlig veteran

Skövdespelarna fick heller inte stopp på Minik Dahl Hoegh, grönlänningen som kom till Sverige från proffspel i Danmark till den här säsongen. Han stod för tolv av gästernas mål.

– Vi agerade stressigt och försvarsmässigt fick vi inte till det. Vi visste att utgångsläget var tufft, men jag trodde nog att vi skulle kunna vända. Nu löste vi inte detta och det är klart att vi är besvikna över vår insats, säger Signell.

I början av andra halvlek hade IFK vänt och ledde med 22-20. IFK Skövdes ledning var dock kortvarig. Med tre raka mål var det åter småländskt försprång (23–22).

Tio minuter in i den andra halvleken levde hoppet sedan Matias Helt Jepsen utjämnat till 26–26.

Ami var emellertid oerhört effektivt i anfallsspelet och hade ett tag fem måls ledning (33–28). När IFK inte fick ordning på defensiven samtidigt som man kostade på sig att bränna tre straffar (alla målvaktsräddningar) var det kört även om hemmaspelarna försökte in i det sista.

– Skövde är ett bra anfallslag, men det är vi också. Vi hade vår spelidé, menar Tomas Lundberg som tyckte det var roligt att gästa Skövde och då inte bara för segern.

– Det var en fantastisk inramning, konstaterar han.

Pris till bästa hemmaspelare gick till Bjarni Valdimarsson.

Matchfakta

IFK Skövde–Amo Handboll 39–40 (18–19)

Målen, IFK: Bjarni Valdimarsson 10, Jack Thurin 7, Viktor Hallén 6, Fredrik Mossestad 6, Matias Helt Jepsen 4, Kristian Svensson 3, William Elovsson 2, Adam Samuelsson 1.

Amo: Minik Dahl Hoegh 12, Niclas Närenborn 7, Felix Tyberg 6, Hugo Stuivers 6, Anders Forsell Schefvert 3, Gusten Montonen 3, Evon Mohlin 1, Nemanja Cvetinovic 1, Mikkel Hansen 1.

Utvisningar, IFK: 2×2 min.

AMO: 4×2 min.

Domare: Michael Johansson och Markus Winberg.

Publik: 969 personer.

Text: Thomas Wedin  Foto: Viktor Ljungström Video: Marcus Dahl